Gy. Szabó Csilla, 2022.12.19. | Kosárlabda

A korosztályos Európa-bajnokságra készülő U16-os fiúválogatott csapatvezetőjének nevezték ki Mészáros Zalánt, a Vasas Akadémia férfi szakosztályának igazgatóját. S bár ez elsősorban személye és szakértelme elismerését jelenti, azért az utánpótlás-korosztályok menedzselésével kapcsolatos szövetségi változásokra is utal.

Az utánpótlás-válogatottakat korábban többnyire elnökségi tagok, vagy a szövetségben tisztséget viselők kísérték egy-egy világversenyre. Az MKOSZ vezetése azonban mostantól nagyobb jelentőséget tulajdonít a csapatvezető személyének, s olyan a sportágon belül aktív oktató-nevelő munkát végző, gazdag kosárlabdás múlttal rendelkező szakembereket választanak ki ezekre a posztokra, akik egyben példaképei is lehetnek a fiatal játékosoknak. Mészáros Zalánra is ezért esett a választás, bár őt eredetileg az U18-as fiúk mellé szerették volna delegálni. A Vasas Akadémia férfi szakosztályának irányítója azonban inkább az U16-osokat választotta.

„Ez az a korosztály, amelyiket a legjobban szeretem, elsősorban azért, mert még őszintén és tisztán nevelhetőek és képezhetőek – tudtuk meg kérésének hátterét Mészáros Zalántól. – Az U18-asok már részben profik, egészen más dolgok fontosak nekik, mint a kisebbeknek. S bár rendelkezem annyi tekintéllyel, hogy mellettük is megoldottam volna a feladataimat, szeretek szívből, lelkesen dolgozni. Ezt pedig a tizenhat éven aluliaknál tudom a leginkább megtenni.”

A döntésnek persze volt egy másik oka is, mégpedig az U16-os válogatott melletti szakemberek személye. A szövetségi edző, Faragó Péter hosszú éveken át volt a Vasas Akadémia férfi együttesének vezetőedzője, ezért a mai napig igen jó kapcsolatot ápol korábbi „felettesével”. A stáb másik tagja, Kárpáti Dániel pedig jelenleg is a hasonló korú pasaréti akadémisták edzője. A szűkebb szakemberi trióban is történt némi változás, Losonczy Dániel helyére Sipos Péter, a Honvéd U18-os gárdájának mestere érkezett.


Mészáros Zalán (balról) Kárpáti Dániel edző (jobbról) és Rosta Péter társasáságában az idei évzárón Pasaréten. Az U16-os válogatottnál idén mindhármójukra komoly feladatok várnak. Fotó: Makó Éva

Új tisztségének köszönhetően, Mészáros Zalán fogja vezetni a jövő nyári U16-os B csoportos Európa-bajnokságon a magyar delegációt, így hivatalosan ő képviseli majd az MKOSZ-t a nemzetközi szövetség felé. De addig is bőven lesz dolga a csapat eredményes menedzselésével. A december 27. és 30. között Pöstényben sorra kerülő hagyományos ORV-t követően már meg is szervezett egy görögországi tornát a fiúválogatottnak, mégpedig a Vasas Akadémia korábbi vezetőedzője, Vangelis Ziagkos révén.

„A Vasas Akadémián nagyon fontosnak tartjuk, hogy már a fiatal játékosok is minél többször kilépjenek a nemzetközi porondra, a fejlődésükhöz elengedhetetlenek ezek az új impulzusok – beszél szakmai elképzeléseiről Mészáros Zalán. – Egy válogatott esetében ez hatványozottan igaz, hiszen a hazai legjobbakról van szó, akik számára itthon már nincs elegendő kihívás. Éppen ezért valamennyi szakmai kapcsolatomat latba véve próbálok ezen a téren velük előre lépni. A görögökhöz például Vangelis révén jutottunk el, és az újévben a legjobbak ellen játszhatunk majd náluk. A német csapatokkal Harald Stein és Nagy Zoltán tartja folyamatosan a kapcsolatot, Kárpáti Dániel pedig Franciaországból tért haza, így most már ott is vannak partnereink. Emellett a szomszédos délszláv csapatoktól is sokat lehet tanulni. Sajnos az elmúlt nyáron a korosztályos válogatottnak nem volt elég minőségi edzőmeccse, nagyon fontos lenne, hogy ebben is fejlődjünk.”

Az Európa-bajnokság erőviszonyairól ugyanakkor ma még nem lehet túl sokat tudni, hiszen a tizenhat éven aluli játékosok első világversenyükön vesznek részt. A korosztályok pedig évről-évre változnak, még a nagy kosárlabdás nemzetekkel is előfordulhat, hogy kicsúsznak az A csoportból, egy-egy „lyukas évjáratot” követő évben.

„Tavaly egy hosszabbításos vereségen múlt, hogy nem került a 2006-os generáció a legjobb nyolc közé, és a feljutást jelentő első három helyért sem küzdhetett. Éppen ezért az az alap célkitűzésünk, hogy idén, immáron a 2007-es fiúkkal, bejussunk a nyolcba, utána már bármi elképzelhető. Ehhez nagyon fontos a magas színvonalú edzőmeccsek sora, a már említett évvégi és éveleji tornákon túl, a hagyományos Szent István kupa mezőnye is kiemelten erősnek ígérkezik jövő tavasszal. A programon szerintem nem fog múlni a jó szereplés, amit a csapat menedzselésében hozzá tudok tenni, azt maximálisan meg fogom tenni” – összegezte Mészáros Zalán a csapattal és saját magával szembeni elvárásait.

Fotó: Vasas Attila 


Hirdetések