Gy. Szabó Csilla, 2022.12.15. | Tenisz

A korosztályos mesterversenyen két játékosunk képviselte a Vasas Körmöczy Teniszakadémiát. Benke-Giosanu Izabella az U14-es lányok között lett aranyérmes, Sonkodi Boldizsár pedig az U12-es fiúk mezőnyében végzett a harmadik helyen.

A Vasas teniszszakosztálya számára az U14-es leányok küzdelme ígérkezett a legizgalmasabbnak, hiszen a korosztályos ranglistát két fiatalunk, Nemcsek Gréta és Benke-Giosanu Izabella vezeti. A papírforma szerint így akár házidöntőre is sor kerülhetett volna a legjobb nyolc játékos évvégi különleges tornáján. Hogy ez végül elmaradt, az nem a pályán dőlt el. Az U14-es leányok hazai listavezetője, Nemcsek Gréta, a mögötte álló nemzetközi sorozat okozta fáradtság, valamint az iskolai kötelezettségei miatt végül nem indult a mesteri címért.

Gréti számára kicsit korábban fejeződött be az idei versenysorozat, egy tizenhárom esztendős fiatalnál nagyon fontos a versenyzés, az edzések és a pihenés közötti egyensúly megtalálása – indokolta döntésüket Bocskay József, a Vasas teniszszakosztályának vezetője, aki játékosai esetében a hosszútávú célokat mindig a rövidtávúak elé helyezi. – Így lépett elő a torna legnagyobb esélyesévé Iza, aki szerencsére nem roppant össze a teher alatt. Pedig nem volt könnyű helyzetben, hiszen az utóbbi időben gyorsítottunk a játékán, ami most még azt jelenti, hogy átmenetileg veszített korábbi stabilitásából. Az elődöntőben és a döntőben egyaránt rosszul indult a találkozó, az első szettet ellenfele nyerte, de mindkét alkalommal sikerült visszajönnie és fordítania. Ez mindenképpen kivételes lelkierőre vall, amely a teniszpályán egy különösen fontos tulajdonság. Iza nagyon megérdemelte a győzelmet és most mindannyian együtt örülünk vele.”


Benke-Giosanu Izabella az esélyesség terhétől sem riadt vissza

 

Benke-Giosanu Izabella a csoportmeccseken első kiemelthez méltóan, magabiztosan lépett túl. A már említett elődöntőben viszont igen nagy csatára kényszerítette Bevíz Lujza, a döntőben pedig Mihálka Anna.

„Sajnos nagyon rosszul ment a játék, pedig edzőmmel, Kovács Márkkal (nagy képünkön - a szerk.) nagyon sokat készültünk a mesterversenyre – beszélt a sorozat hajrájáról Benke-Giosanu Izabella. – A finálé első szettjében Anna meglepett a gyors ritmusával, a másodikban azonban még időben váltottam, ennek köszönhetem a győzelmet. No és a mentális erőnek, hiszen az utolsó két meccsen szetthátrányból is sikerült fordítanom. Igyekeztem nagyon nyugodt maradni, és ez sikerült is. Örülök, hogy a nagy elvárás ellenére, esélyesként meg tudtam nyerni a mesterversenyt.”

Az U12-es fiúk mezőnyében induló Sonkodi Boldizsár éppen ellentétes utat járt be a torna során, hiszen ő a november 1-jei hazai korosztályos ranglista hetedik helyén állva került az indulók közé. A csoportmeccsek során azonban nagyszerűen helyt állt, hiszen egyedül Lipp Mátétól szenvedett vereséget, Jóny Márkot és Fazekas Vencelt óriási csatában ugyan, de megverte. A csoport másodikjaként jutott tehát az elődöntőbe, amelyben a későbbi győztes Giovantsis Noel búcsúztatta 6:2, 6:2 arányban.

„Boldizsár ezzel a bronzéremmel nagyon szépen zárta az évet, hiszen borította a papírformát – értékelte Sonkodi teljesítményét Bocskay JózsefÉs még az elődöntő is alakulhatott volna kedvezőbben, ha nem engedi, hogy ellenfele leirányítsa. Ez azonban csak tapasztalat kérdése, legközelebb már jobb döntést hoz majd taktikai téren. Többnyire Helmes Péter kollégámmal gyakorol, s az eredmények is azt bizonyítják, hogy nagyon jó munkát végeztek az elmúlt egy esztendőben. Boldizsár jövőre fellép a tizennégy évesek közé, ahol ugyanezzel a lendülettel kell tovább haladnia.”


Sonkodi Boldizsár remek játékkal végzett a Mesterverseny harmadik helyén.


 


Hirdetések