Gy. Szabó Csilla, 2022.12.14. | Curling

Finnországba utazik ma délben a Vasas curlingesei alkotta magyar leányválogatott, a B csoportos junior-világbajnokságra, s már csütörtökön jégre is lép Mongólia csapata ellen. A Nagy Gyöngyi és Jakab Zoltán által irányított együttes célja, hogy a csoportmérkőzéseket követően bejusson a legjobb nyolc közé.

Ausztria, Mongólia, Skócia, Új-Zéland és Ukrajna társaságában sorsolták junior curlingeseinket a D csoportba. A legjobb nyolc közé az első és a második helyezettek jutnak, majd egyenes kieséssel dől el az elődöntőbe, illetve a döntőbe kerülés sorsa. A legjobb három együttes, vagyis az érmesek kvalifikálják magukat a 2023. februárjában kezdődő A csoportos világbajnokságra, amelyet a Németországban rendez meg a nemzetközi szövetség. A mostani leánymezőnyt alkotó 25 együttes között van egy újonc is, Mongólia először vesz részt korosztályos világbajnokságon.

A Joó Linda, Nagy Karolina Laura, Nagy Lola Olimpia, Lauchsz Laura Ildikó és Orbán Hanna Regina alkotta Vasas-csapat a hazai junior ob-megnyerésével vívta ki a vb-szereplés jogát még tavasszal, s most egy sikeres nyári szárazföldi, majd az őszi, immáron jeges felkészülést követően, izgatottan készül a vb-re. A tapasztalt, már felnőtt, női Eb-t is megjárt Joó Linda és Nagy Karolina vezette válogatottban ott van a már korábban is szóhoz jutó Nagy Lola, valamint Lauchsz Laura és Orbán Regina, akik először vesznek részt világversenyen.

„A lányok nagyon lelkesek, izgatottan várják a rajtot, különösen a két újonc, hiszen egy világbajnokság mindenki számára óriási kihívást jelent – beszélt a csapat hangulatáról az elutazás előtt Jakab Zoltán. – Ez egy új csapat, az első nemzetközi megméretésünkre készülünk ebben a felállásban. Éppen ezért nem is szeretnénk edzőtársammal, Nagy Gyöngyivel, túl nagy terheket tenni a vállukra. Szerintünk a legjobb nyolcba kerülés egy reális lehetőség, azt követően minden győzelem ajándék lenne. A csoportokat igen kiegyensúlyozottan, a világranglista, vagyis a korábbi eredmények alapján alakítják ki, így a negyeddöntőkben már csak a legjobbakkal találkozhatnánk. Úgy érzem, maximálisan felkészültünk a világbajnokságra, hogy mit fogunk tudni Lohjában kihozni magunkból, az már a pillanatnyi formán és lelkiállapoton múlik majd. A mi sportágunkban bármi megtörténhet egy meccsen, egy apró összpontosítási hiba is eldönheti a találkozó sorsát.

Ami pedig a csoportbéli ellenfeleket illeti, az már most biztos, hogy Ausztria erős csapattal érkezik Finnországba, velük ugyanis találkozott együttesünk a felkészülési tornák során, s ugyanez mondható el Skóciáról is. A többiekről viszont keveset tudnak a magyar szakemberek, az új-zélandiak például csak a világversenyekre jönnek át Európába, az újonc Mongólia esetében pedig nagyon remélik, hogy nem honosított játékosokkal vágnak neki a vb-nek.

„Valamennyi ellenfelünket tiszteljük, mégis úgy gondolom, számunkra az osztrákok elleni találkozó lesz döntő a csoportmeccsek során” – teszi hozzá Jakab Zoltán, aki bízik az együttes tapasztalt játékosainak rutinjában és a felkészülés során befektetett munkában.


Hirdetések