Gy. Szabó Csilla, 2022.10.04. | Curling

Korosztályos világbajnokságra készülhetnek a Vasas SC leány curlingesei, ezért már a nyári, jégcsarnokmentes időszakot is kemény munkával töltötték. A Nagy Gyöngyi és Jakab Zoltán által irányított együttes szárazföldi edzésekkel alapozta meg a szeptemberben megkezdett jeges gyakorlásokat. A lehető legjobb formában szeretnék országunkat és klubunkat képviselni Finnországban.

Májusban, az újabb junior országos bajnoki cím megnyerésével a decemberi vb-indulás jogát is megszerezte leánycsapatunk. A sportágnak azonban itthon van egy olyan szabálya, hogy a győztest később bárki kihívhatja, s amennyiben az ötmeccses sorozat során sikerül legyőznie a legjobbat, akkor az utazási jogot is átveheti tőle. A fiatalok vb-kvalifikációs tornájára szeptember utolsó hétvégéjén került volna sor, ám kihívó híján, versenyzőink végül újabb játék nélkül biztosították részvételüket.

„A pillanatnyi hazai erőviszonyok ismeretében nem lepődtünk meg azon, hogy végül így alakultak a dolgok – tudtuk meg Nagy Gyöngyitől, aki szerint így már időben megkezdhették a felkészülés megtervezését. – Nagyon komoly szervezői munka áll mögöttünk, a felkészülési tornákra már augusztus elején nevezni kellett, így többek között a hétvégi prágai viadalra is. Világbajnokság vár ránk, és mi szeretnénk a lehető legjobb formában képviselni országunkat és klubunkat.”

Az október eleji European Junior Curling Touron (EJCT) prágai állomásán való részvétel azért is volt különösen fontos Nagy Gyöngyi és Jakab Zoltán számára, mert egy alakuló félben lévő csapatról van szó. A fiatal kora ellenére tapasztalt játékosnak számító Joó Linda és Nagy Laura Karolina, valamint az őket tudásban egyre inkább megközelítő Nagy Lola Olimpia mellett, három nemzetközi szinten még járatlan curlingesünk, Lauchsz Laura, Orbán Hanna és Dencső Dorina beépítése zajlik éppen. Ebben a felállásban ez volt a csapat első külföldi szereplése, ezért célként a legjobb nyolcba kerülést tűzték ki maguk elé.

„Sportágunkban hihetetlenül fontos az összhang, ha a jégen lévő négy játékosból akár egy is kilóg a sorból, akkor már nem lehet optimális teljesítményt nyújtani – beszélt a csapatépítés nehézségeiről Nagy Gyöngyi. – És ez nemcsak a pályán, de azon kívül is fontos. Hasonló célokkal, elkötelezettséggel kell végezniük a felkészülést, ennek kialakuláshoz pedig idő kell. A prágai torna azt mutatta, hogy nagyon jó úton járunk, hiszen a német és holland válogatott, valamint egy cseh klubcsapat legyőzésével ott voltunk a legjobb nyolc között, a négybe továbbjutó ellenfelünktől pedig egyetlen kővel kaptunk ki. Ez az együttes végül ezüstérmes lett, ami szintén kedvező előjel a számunkra. A mezőny nagyon erős volt, de szépen meneteltünk, a lányok pedig egyre közelebb kerültek, az általunk elvárt összhanghoz.”

A Vasas két szakembere évek óta, tervszerűen készíti fel a juniorcsapatba beépíthető fiatal játékosokat, hiszen a kiöregedés az utánpótlás-nevelés természetes velejárója, ami ráadásul jól kiszámítható esemény. Ugyanakkor arra is gondolnak, hogy a kamaszkor végén, az érettségik és a továbbtanulási döntések idején többen egy rövidebb időszakra búcsút intenek a curlingpályának, s ez így történt az előző csapat esetében is. A négy évvel ezelőtti tizenkét-tizenhárom évesek azonban már készen állnak arra, hogy helyükre léphessenek.

„Általában legalább két-három évre előre tervezünk, nagyon büszkék vagyunk arra, hogy most már nyolc-tíz esztendős kislányok is látogatják az edzéseket. Az ő esetükben persze még csak a sportág megszerettetéséről, a minél játékosabb feladatok elvégzéséről van szó, de hát ez az alapja minden komoly technikát igénylő sportágnak. Ráadásul mi curlingesek nem is vagyunk túl sokan, ha a bajnokcsapatból kiesik valaki, azt nem tudjuk mondjuk igazolással helyettesíteni, de egy hirtelen beugróval sem, hiszen évek alatt lehet csak tökéletesen elsajátítani a dobásokhoz szükséges speciális mozgássort. A folyamatos nevelés, képzés adja a sikeres juniorcsapat hátországát” – tette hozzá Nagy Gyöngyi, aki azt is elmondta honlapunknak, hogy az őszi hónapok során most egy pszichológus munkájára is támaszkodni fognak, ám korántsem a klasszikus irodai körülmények között. A fiatal szakember a jégen, játék közben, könnyedén és nyitottan látja majd el a fiatalokat tanácsokkal, ötletekkel, amelyekkel a versenyek alatti stresszt enyhíthetik, a csapat tagjai közötti kommunikációt pedig folyamatosan javíthatják.

Nagy Gyöngyi és Jakab Zoltán tehát minden apró részletre figyel, munkájuk idei legnagyobb vizsgájára pedig Finnországban, a korosztályos világbajnokságon kerül majd sor. Ahogy ők fogalmaznak, az örök hó és sötétség országában. De ezt nem is bánják, hiszen így legalább kizárólag a versenyzésre koncentrálnak majd az egy hét alatt.


Hirdetések