Gy. Szabó Csilla, 2022.09.26. | Evezés

A GT nevet kapta Gerei Tamás közösségi gyűjtés révén vásárolt új versenyhajója, a Gran Turismo gépjármű-kategória erejére és gyorsaságára utalva, amely egyben a MEC-Vasas sportolójának monogramja is. Az egyesület a hétvégén köszönőpartira hívta azokat a támogatókat, akik hozzájárultak a párizsi olimpiára készülő fiatal evezős álmának megvalósításához.

Rendhagyó partit rendeztek szombaton a MEC-Vasas soroksári vízitelepén. Fiatal sportolónk, Gerei Tamás mutatta be új versenyhajóját azoknak, akiknek a sporteszközt köszönheti. Honlapunk is beszámolt tavaly évvégén arról a példátlan összefogásról, amely Gerei olimpiai felkészülését volt hivatott megkönnyíteni, s amely során alig két hét alatt összegyűlt a Wintech Medalist ára. A MEC-Vasas közösségének erejét bizonyította a történet, amelynek végére a családias hangulatú köszönő-partival került pont.

A tűzpiros versenyhajó útja azonban korántsem volt zökkenőktől mentes Kínától a Ráckevei-Soroksári Duna-ágig. Hiába adta le a megrendelést időben az egyesület, egy adminisztratív hiba miatt a gyártó csak három hónap csúszással kapta azt meg, s így a hajó is nyár közepén érkezett meg a MEC-Vasas vízitelepére. Gerei Tamás pedig nem is tudta azonnal kipróbálni, hiszen egy elhúzódó izületi gyulladás jópár hónapra a partra parancsolta. A fiatal evezős azonban meggyógyult, s az augusztus végi országos bajnokságon a klub négyes és nyolcas hajóját is az ezüstéremig segítette, szeptember második hetében pedig edzőjével, Ambrus Gáborral, a szokásos felkészülést is megkezdhette.

„Fokozatosan emeljük a terhelést, szerencsére az ob-n való részvételre jól reagált a szervezete, a derékfájás nem tért többet vissza – mondta el honlapunknak Ambrus Gábor a köszönőparti előtt. – A hajó kiválasztását hosszas tesztelések előzték meg, Tomi a Wintech csúcstermékét, az egy kategóriával erősebb Cobrát is kipróbálta, de nem találta annyival jobbnak, mint amennyivel drágább volt. A csúszás miatt sajnos a Medalistért is többet kellett végül fizetnünk, a tavaszi árfolyamváltozások miatt. Még szerencse, hogy a gyűjtés során a tervezettnél több jött össze, így azt végül teljes egészében a hajóra fordítottuk.


Természetesen a pezsgő sem maradhatott el, az új veresnyhajót Gerei Tamás fürösztötte meg vízreszállás előtt 

 

Ambrus Gábortól megtudtuk, hogy a hajócsere azért lett az olimpiai felkészülés egyik kulcskérdése, mert így G.T. vetélytársaival megegyező esélyekkel szállhat vízre a hazai és a nemzetközi versenyeken. Az új, merev szerkezetű sporteszköz ugyanis nem nyeli el a rá gyakorolt erőt, szemben a régi felpuhult vázúakkal. A MEC-Vasas sportolója is azonnal érezte a különbséget, mind a csapásokon, mind pedig a hajó futásán. A szakember ugyanakkor arra is felhívta figyelmünket, hogy a merev szerkezet azonnal reagál tulajdonosa minden mozdulatára, jóra és rosszra egyaránt.

„A hajó pontosan olyan lett, mint amilyennek vártam, nagyon örülök neki és természetesen hálás vagyok mindenkinek, aki a legkisebb összeggel is segítette az álmom valóra váltását – beszélt a gyűjtéssel kapcsolatos érzelmeiről Gerei Tamás, aki készséggel mutogatta az új szerzemény valamennyi apró darabkáját a köszönőpartira összegyűlteknek, s azok használatát, működését is a legnagyobb türelemmel magyarázta. – Boldogságunkat csak a sérülésem csorbította, leginkább azért, mert eleinte nem tudtuk mi okozza a derékfájást. Szerencsére most már minden rendben van, és a felkészülésre koncentrálhatok. A formám ugyan visszaesett, de a tavalyi, pihenő nélkül végigvitt versenyszezon után szerintem még jól is jött ez a leállás. Mostantól azonban csak Párizs lebeg a szemünk előtt.”

A MEC-Vasas elnöke, Németh Zsolt köszöntötte a családias hangulatú összejövetel résztvevőit, s mielőtt a közös vacsorának láttak volna, a klubéletről és a gyűjtés folyamatáról is beszélt. Tőle tudtuk meg, hogy összesen százharminc adomány érkezett az erre a célra elkülönített számlára, s hárommillió négyszázhetvenezer forint gyűlt végül össze. A legtöbbet a klubtagok adakozták, de jelentős támogatás érkezett más egyesületek evezőseitől, valamint barátoktól és családtagoktól is. A legnagyobb egyösszegű, ötszázezer forintos utaláson pedig a Budapesti Református Öregdiákok Török Pál Egyesületének neve szerepelt feladóként.


Németh Zsolt klubelnök (jobbról) és Gerei Tamás személyesen köszönték meg a támogatók adományait

„Tamás a Lónyay utcai református gimnáziumba járt, a közösségi médiában fedeztük fel a gyűjtést tényét, s úgy éreztük segítenünk kell egykori diákunknak – tudtuk meg Bubenyák Mátétól, a szervezet elnökétől. – Általában oktatási intézményeket, kiemelkedő tanulókat, valamint táborok szervezését szoktuk támogatni. Sportolóra nem is emlékszem, ám Tamás olimpiai álmai bennünket is megérintettek. Reméljük, hogy a későbbiek során is tudjuk majd támogatni.”

Németh Zsolt a klub életéről beszélve elmondta, hogy a hajópark fejlesztésére saját erőből nem igazán nyílik lehetőségük. Általában a tagok, vagy az utóbbi években a Magyar Evezős Szövetségen szövetségen keresztül érkező állami támogatások révén tudnak vásárolni. Legutóbb, 2020-ban, például a nemzetközi szintű nyolcas versenyhajót a MESZ segítségével sikerült beszerezniük. Most azonban nem maradt más lehetőség, csak a közösségi gyűjtés, hiszen nem volt olyan szintű szkiffjük, amellyel nyugodt szívvel vághattak volna neki egy olimpiai felkészülésnek.


Gerei Tamás büszkén mutatta be új versenyhajóját a támogatóknak

A hivatalos program utolsó mozzanataként a névadásra került sor. A hajót GT-nek fogják nevezni, ami pontosan megegyezik tulajdonosa becenevével, ám valami egészen másra is utal. A Gran Turismo, vagyis a nagy túraautó jelentéssel, a második világháború után megjelent utazóautókkal von párhuzamot. Németh Zsolt szerint ez a hajó is egy erős, gyors jármű, amely messzire tud menni. Gerei Tamásnak pedig ez a távoli cél Párizs, ahová minél erősebb és gyorsabb formában várják edzői, sporttársai, no és perszer a támogatói.


Hirdetések