Gy. Szabó Csilla, 2022.09.11. | Kosárlabda

Néhány héttel a férfi NBI/B-s kosárlabda-bajnokság alapszakaszának rajtja előtt beszélgettünk a Vasas Akadémia vezetőedzőjével, Vangelis Ziagkosszal. Együttesünk idén nyáron sokat változott, korábbi meghatározó személyiségek távoztak Pasarétről, miközben az új játékosok mellett több saját nevelésű fiatal is fellépett a felnőtt csapatba.

A változások miatt idén a szokásosnál is fontosabb lehet a csapatépítés. Sikeresen zajlik ez a folyamat? – tettük fel a kérdést Vangelis Ziagkos vezetőedzőnek.

A görög U16-os válogatott szövetségi kapitányaként augusztus elején még az A csoportos korosztályos Európa-bajnokságon vettem részt, ezért kivételesen kicsit később csatlakoztam a csapathoz. Távollétemben munkatársaim, Harald Stein, Steven Arigbabu és Katona Róbert vették át az edzői szemmel különösen fontos időszak első húsz napjának irányítását. Bátran állíthatom, hogy remek munkát végeztek, a pontosan meghatározott és eltervezett területeken az általam kért szintre jutottak. Úgy érzem, nagyon jó úton járunk, a játékosok edzésen nyújtott teljesítménye számomra kifejezetten biztató. De azért azt hozzá kell tennünk, hogy a nyár folyamán nemcsak nekem voltak válogatottbeli kötelezettségeim, több fiatal játékosunk is pályára lépett valamelyik magyar korosztályos együttesben. Ez pedig nemcsak elismerés számunkra, de a fejlődésük szempontjából kifejezetten hasznos is. Nekik szükségük volt egy kis pihenésre, így ők is augusztus közepétől, fokozatosan kapcsolódtak be a munkába.


A szakmai stáb tagjai, Harald Stein, Steven Arigbabu, Vangelis Ziagkos és Katona Róbert (balról jobbra) jól kiegészítik egymást 

Az új szerkezetű csapat, új stílusban is játszik majd az új idényben?

A tavalyi szezonban a második legjobb védekezést produkáltuk. Csak a Honvéd volt hatékonyabb ezen a téren, aminek nagy része volt abban, hogy ők jutottak fel az A csoportba. Ebben meg szeretnénk tartani a tavaly elért szintet, ugyanolyan következetesen és eredményesen kívánjuk megállítani ellenfeleink támadásait, ahogy azt az elmúlt idényben tettük. A játékintelligencia fejlesztése azonban új kihívás lesz a számunkra, a kosárlabdás csapatban gondolkodásra, az adott helyzetben hozott helyes döntések kialakítására fogunk idén a korábbinál nagyobb figyelmet fordítani. Ezzel párhuzamosan minden egyes játékosnak szeretném biztosítani a pontszerzés lehetőségét, egyéni tehetségének kibontakoztatását és bemutatását.


Fiatalokból és tapasztaltabb játékosokból alakul az erős közösség az edzéseken

Milyen változtatásokra van ehhez szükség?

A legfontosabb, hogy fiataljainknak el kell sajátítaniuk ezt a filozófiát, amihez természetesen időre és türelemre van szükség. Ugyanakkor egyre keményebbnek is kell lennünk, a modern kosárlabdázás szellemében a labdabirtoklás elkerülhetetlen velejárója lett az egyre szorosabb testkontaktus.  Miközben a legjobb döntéseket meghozatalára kell törekedni, a legélesebb pillanatokban is. A támadásban és a védekezésben egyaránt.

A csapatépítés során kikre támaszkodhat leginkább?

Igyekeztünk olyan sportközösséget kialakítani, amely harmóniában ötvözi a fiatalságot a tapasztalattal, a frissességet az érettséggel. A csapatépítésben olyan kiváló sportolókra támaszkodhatom, mint Medve Máté és Moravcsik Áronra, akik nemcsak képesek, de hajlandóak is vezetni ezt az együttest. Ha minden jól alakul, akkor abban fontos szerepe lesz a klub és az edzői team által kialakított családias, jó légkörnek is. Katona Robi új tagja ugyan az edzői stábnak, de miután belülről érkezett, a játékosokat és a filozófiánkat egyaránt jól ismeri, az ideális kohézió kialakításához ő is sokat tud hozzátenni.

Egyetlen kérdés erejéig térjünk még vissza a tavalyi szezonra. Melyik volt önnek a legmeghatározóbb élmény?

A szezon csúcspontja kétségtelenül a Hepp-kupa-győzelem volt. De a BKG elleni ötödik mérkőzés is emlékezetes, hiszen Medve és Moravcsik kiválása ellenére is bejutottunk a rájátszás négyes döntőjébe. Összességében egy sikeres, eredményes, ugyanakkor érdekes szezont zártunk, amely során mindannyian sokat tanultunk. Ezúton szeretnék köszönetet mondani azoknak is, akik bár sokat tettek a csapatért, ma már nincsenek velünk. Teljes szívükkel játszottak, s ezért hálásak vagyunk nekik és sok sikert kívánunk új klubjukban!

Fotók: Vasas Attila


Hirdetések