Gy. Szabó Csilla, 2022.08.25. | Evezés

Az ünnepi hétvégén rendezték meg Szegeden az evezősök országos bajnokságát, amelyen a MEC-Vasas versenyzői ifjúsági, felnőtt és masters korosztályban egyaránt indultak. A fiatalok jó szereplése azért különösen értékes, mert többségük még serdülőkorú, így igen eredményes jövőt ígérnek.

Több mint 750 egységben, közel 650 versenyző állt rajthoz a Szegedi Olimpiai Központban a hétvégén a 2022. évi Ifjúsági, U23, Felnőtt, Masters és Amatőr Evezős Országos Bajnokságon. A második, szombati napot ugyan kicsit megzavarta az alföldi város térségén reggel átvonuló vihar, déltől azonban zavartalanul folytatódhatott a program.

A Vasas versenyzői három korosztályban is érdekeltek voltak, az ifjúsági, a felnőtt és a Masters-kategóriában egyaránt többen is indultak, utóbbiak hat érmet szereztek. Az ob értékelésénél azonban leginkább az ifjúságiak és a felnőttekre voltunk kíváncsiak.

Összeségében elégedett vagyok a teljesítményünkkel, szerintem megfeleltünk az elvárásoknak, a helyezések pedig reális képet mutatnak – vonta le a hétvége tapasztalatait Tevesz László, MEC-Vasas edzője, aki szerint voltak ugyan kisebb-nagyobb problémáik, ám ezek nem igazán befolyásolták a számszerű eredményt. – Az ifjúsági nyolcas három tagja is megbetegedett a verseny előtti napokban, s bár közülük ketten végül vállalták az indulást, a szokásos formájukat nem tudták hozni. Az egyik kulcsemberünk pedig teljesen ki is esett. A pontszerző ötödik helyet azonban így is megszerezték, ennél előbbre akkor sem végezhettek volna, ha minden a legnagyobb rendben van a felkészülés során. Az élmezőnyt viszont a mostaninál jobban megközelíthették volna. A csapatból még öten serdülőkorúak, vagyis egy-két évvel fiatalabbak az ifjúsági riválisoknál, ezért ezt az ötödik helyezést teljesen reálisnak tartom, s jövőre már a dobogó lehet a célunk.”


Az ifjúsági A csapat jó erőnlétét kihasználva bejutott a döntőbe és ott a harmadik helyen végzett

 

Az egypárevezősök mezőnyében is két serdülő, Peák Bence és Daróczi Dávid nyújtott kiemelkedő teljesítményt Tevesz László szerint. Előbbi a normál súlyúak között lett huszonkilenc indulóból a hetedik, míg utóbbi a szintén huszonkilenc könnyűsúlyú versenyzőből második.

„Dávid időeredménye alapján a normál mezőnyben is dobogós lehetett volna, így ők ketten jövőre méltán lehetnek az ifjúsági csapat vezéregyéniségei, mi több, ősztől a felnőtt csapatba is megkezdhetjük a beépítésüket néhány ügyesebb, lelkesebb kortársukkal egyetemben” – dicsérte edzőjük Peákot és Daróczit.

Az ifjúsági négyesek között két egységünk is rajthoz állt, az A végül be is jutott a B döntőbe, amelyben a harmadik helyen végzett, így tizenöt indulóból végül kilencedikek lett. Ebben a versenyszámban azonban az eredménye eltörpült a tapasztalatok mellett, amelyek a további munkát is meghatározzák majd.

„Most vált láthatóvá, hogy a jórészt serdülőkből álló ifjúsági gárda tagjai között fizikálisan és technikailag egyaránt jelentős különbségek vannak – tette hozzá a MEC-Vasas szakembere. – A B csapat nagyon lelkes, ügyes gyerekekből áll, edzetlenségük miatt azonban a pálya közepére szétesett a mozgásuk. Az A egység esetében is látható volt néhány jelentősebb technikai hiányosság, ám őket fizikai felkészültségük végül átsegítette a holtponton és meglett a B döntő.”


Felnőtt csapathajóink, így a kormányos nyolcas is (képünkön fekete mezben) megszakítás nélkül hat év végeznek dobogó helyen

A felnőtt egységek felkészülését, amelyek immáron hat éve, megszakítás nélkül ott vannak a dobogón, s így méltó ellenfeleik a nagy kluboknak, számos belső és külső probléma akadályozta. A nyár közepén emiatt egy lélektani mélypont érte el a versenyzőket, amelyből az ob előtt sikerült kiverekedniük magukat. A csapatszellem, a mentális felkészültség és a győzni akarás azonban még így sem érte el a tavalyi szintet. Ennek ellenére a négyes és a nyolcas egyaránt ezüstérmet nyert, előbbi nagy küzdelemben, utóbbi pedig magabiztosan.

Az egyik komoly érvágást mindenképpen a párizsi válogatott keret tag Gerei Tamás májusi sérülése jelentette. A szakosztály kiemelt versenyzője egy titokzatos derékfájást követően kényszerült hosszabb pihenőre, s csak közvetlenül az ob előtt, nagyon óvatosan kezdhette újra az edzéseket.


Négyesünk is ezüstéremnek örülhetett az idei ob-n

„A kezdeti diagnózis alapján komolyabb problémára gyanakodtak az orvosok, ám mostanra úgy tűnik, egy ízületi gyulladás okozta Tomi fájdalmait – tájékoztatta honlapunkat a versenyzőjével történtekről Ambrus Gábor. – Egy sérülés sohasem érkezik jókor, a mi esetünkben azonban tényleg a lehető legrosszabb pillanatban állított le minket, hiszen a Világkupa-sorozat belgrádi állomására utaztunk volna május végén, ahol Ács Kristóffal alkotott volna egészen jó egységet. Az egyéni edzéseket még nem kezdtük el, most kizárólag a csapathajók erősítése lebegett a szemünk előtt, számomra úgy tűnik, ez egészen jól sikerült is. A tervek szerint szeptemberben újrakezdjük a komoly munkát, s az időközben megérkezett új hajó betörése is még ránk vár.”

Országos Bajnokság, Szeged.
Ifjúságiak. Fiúk.

Egypárevezős: 1. Szolnok, 2. GYAC, 3. Csepel EK … 7. MEC-Vasas (Peák Bence, edző: Tevesz László).
Könnyűsúlyú egypárevezős: 1. Csepel EK, 2. MEC-Vasas (Daróczi Dávid, edző Tevesz László).
Kormányos nélküli négyes. B döntő: 1. Ferencvárosi EC, 2. Danubius, 3. MEC-Vasas (Lipcsey Zoárd, Piuk Márk, Peák Bence, Daróczi Dávid, edző: Tevesz László)
Kormányos nyolcas: 1. GYAC, 2. Csepel EK, 3. Ferencvárosi EK … 5. MEC-Vasas (Lipcsey Zoárd, Mész János Attila, Piuk Márk, Máthé Kristóf, Peák Bence, Daróczi Dávid, Valéry Padovan Ignacio, Farkas Kornél k: Kiss Gabriella, edző: Tevesz László)
Felnőttek.
Férfiak. Kormányos nélküli négyes:
1. Csepel EK, 2. MEC-Vasas (Gerei Tamás, Kálmán Dávid, Molnár András, Fülöp Gábor. Edző: Tevesz László)
Kormányos nyolcas: 1. Csepel EK, 2. MEC-Vasas (Kovács Péter, Czeglédi Péter, Komáromi Máté, Kálmán Dávid, Gerei Tamás, Dobai Tamás, Molnár András, Fülöp Gábor, k:Hevesi András, edző: Tevesz László)
Masters.
Férfiak. Kétpárevezős:
1. Csepeli Evezős Club, 2. MEC-Vasas (Németh Zsolt, Kerekes András).
Kormányos nélküli négyes: 1. Csepel Evezős Club, 2. MEC-Vasas (Németh Zsolt, Belina Gábor, Horváth László, Kerekes András)
Négypárevezős: 1. MEC-Vasas (Gőgh Barnabás, Belina Gábor, Horváth László, Kerekes András)
Kormányos nyolcas: 1. Csepel EK, 2. Csepel EK, 3. MEC-Vasas – Ferencvárosi EC (Garai Zoltán, Belina Gábor, Farkas Zoltán, Gőgh Barnabás, Németh Zsolt, Pichler Balázs, Takács Péter, Kerekes András, k:Reith Krisztina)
Mix. Kétpárevezős: 1. MEC-Vasas-Evezős Utánpótlásért Alapítvány (Kovács Péter, Kovácsné Czikó Viktória)
Kormányos nyolcas: 1. GYAC-Duna-Külker, 2.Külker-Szeged-BEE, 3. Duna-Ferencvárosi EC-MEC-Vasas (Bosnyák Andrea, Hausnerné Baka Gabriella, Vécsey Sarolta, Reith Krisztina, Garai Zoltán, Farkas Zoltán, Takács Péter, Belina Gábor, k:Hevesi András)

Fotók: Czucz Bálint és Szlovák Bence


Hirdetések