Gy. Szabó Csilla, 2022.08.18. | Evezés

A júliusi korosztályos ob-n remekeltek ifjú evezőseink. A felkészítő edzők sorában Tevesz László neve mellett Balogh Zsolté is feltűnt. A MEC-Vasas vízitelepére segédedzőként érkező korábbi válogatott sportoló egyre nagyobb feladatokat vállal a szakosztály utánpótlás-nevelő munkájából.

Balogh Zsolt három évvel ezelőtt, a felnőtt amatőr evezősök irányítására, segédedzőként érkezett a MEC-Vasas soroksári vízitelepére. A sportággal tizennégy évesen, az FTC-nél megismerkedő szakember, huszonkét éves versenyzői karrierje során a Honvédot, a Csepelt és az MTK-t is megjárta, később személyi edzői és gyógymasszőri képesítést is szerzett, dolgozott fitnesztermekben és vezetett kiscsoportos tréningeket, túrákat, csapatépítő sport- és bringatáborokat. Evezős karrierje csúcsán válogatott hajókban is ülhetett, legnagyobb kihívásban a könnyűsúlyú négyessel volt része. A kilencvenes évek végén a Sydney-i olimpiát vették célba.

„Sajnos a kijutás végül nem sikerült, pedig nagyon sok munkát tettünk bele, talán túl sokat is – idézi fel versenyzői pályafutása fontos pillanatát a Vasas SC evezősszakosztályának edzője. – Pedig jó egység voltunk, még a vb harmadikat is megvertük a kvalifikációs versenyt megelőzően. Meglehet az is közrejátszott, hogy nem volt mögöttünk igazi csapat, pedig egy könnyűsúlyú egységnél a dietetikus szerepe például kikerülhetetlen, de pszichológusunk és erőnléti edzőnk sem volt akkoriban. Rengeteget eveztünk, de ma már tudom, mennyi minden másra is figyelnünk kellett volna. Két évre volt szükségem ahhoz, hogy ezt a csalódást feldolgozzam magamban.”


Balogh Zsolt éppen egyik fiatal evezősünk, Láng Levente edzését figyeli

 

A szakember a kezdő, 11-13 éves gyerekek oktatásával foglalkozik, s úgy gondolja, elsődleges feladata a sportág megszerettetése, valamint a helyes alapok lerakása. Utóbbi azért különösen fontos, mert egy beidegződő rossz technikán később már sokkal nehezebben lehet javítani. Természetesen az életkornak megfelelő erőnléti fejlesztésre is nagy figyelmet fordít, s ezt nemcsak saját csoportja számára vezényli.

„Tizennyolc éves korig senkinek sem javaslom a nagyobb súlyok használatát, ehelyett a törzsizmok jól megtervezett fejlesztésére és a gerinctornára van szükség – véli Balogh Zsolt, aki éppen saját korai felkészítését említi rossz példaként, hiszen már tizenhét évesen kilencven kilókkal guggolt. Jelenlegi tanítványaival ezt a hibát azonban már nem követi el. – Szerintem az evezés technikája meglehetősen bonyolult, ezért én tizennégy éves korig más alapsportágak űzését, mint az úszás vagy az atlétika, tartanám helyesnek. De tudom, hogy nem várhatunk addig, hiszen más sportágak elviszik a motivált gyerekeket előlünk. Ezért minden tanulómra nagyon figyelek, és megpróbálom tökéletes formában, jó technikai alapokkal feladni őket Tevesz László kollégámnak.”

Balogh Zsolt szerint igazi nagy versenyzőnek születni kell, s ebben a motiváción, a kitartáson, és akaraton túl, a genetikának és a családi háttérnek is nagy szerepe van. Az elhatározásnak pedig mindig a gyermekből kell jönnie, a szülők meg nem élt vágyait nem válthatják valóra helyettük, csakis a sajátjukat. Ezért nem is baj, ha valaki kizárólag a hasznos időtöltés, a jó társaság vagy az izmos testfelépítés iránti vágya miatt jön le először a vízitelepre. Idővel úgyis belekóstol a versenyzés ízébe, a legtehetségesebbek pedig a sikerbe is, ami sokáig a hajóban tarthatja őket.

A Szegeden pénteken kezdődő ifjúsági, U23-as, felnőtt és amatőr országos bajnokságon több egységünknek is drukkolhatunk. Balogh Zsolt ezt a soroksári vízitelepről teszi majd, a nagyok távollétében ugyanis ő marad a kisebbekkel, akik közül hamarosan egyre többen lépnek majd felfelé, s ülnek be a nagyobbak sikeres hajóiba. Természetesen a Balogh Zsolttól kapott jó technikai és erőnléti alapokkal.


Hirdetések