Gy. Szabó Csilla, 2022.08.13. | Tenisz

Nyolc érmet szereztek a Vasas Körmöczy Teniszakadémia fiatal játékosai a nyári korosztályos országos bajnokságon. A Park Teniszklubban pénteken befejeződött ob-n Nemcsek Gréta volt a legeredményesebb teniszezőnk, hiszen egyesben, valamint Benke-Giosanu Izabella oldalán párosban is a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel. A harmadik elsőségünket, Hornung Gábor szerezte az U18-as fiú párosok mezőnyében.

Az U14-es leányok küzdelmétől méltán várhattunk szép sikereket, hiszen az egyéni tábla első és második kiemeltje egyaránt klubunk versenyzője volt, Benke-Giosanu Izabella (1.), valamint Nemcsek Gréta (2.) személyében. Utóbbi ráadásul karrierje első nemzetközi tornáját nyerte egy héttel korábban, így önbizalommal telten érkezett az ob-ra. Számára tavaly egyáltalán nem a tervezettek szerint alakult a hazai nyári nagy korosztályos seregszemle, így most amiatt is bizonyítani szeretett volna.

Az ideális forgatókönyv szerint Iza és Gréti egymás között dönthették volna el a bajnoki cím sorsát, ám előbbit az elődöntőben Kálmán Luca verte 6:3, 7:6(5) arányban. Utóbbi magabiztosan jutott a fináléba, hiszen a legjobb négy között 6:0, 6:1-re nyert a harmadik kiemelt Kardos Lora ellen. A döntőben nagy csata alakult ki Nemcsek és Kálmán között, amelyet a Vasas teniszezője végül 2:6, 6:2, 7:5-re nyert.

„Gréti túlságosan befeszült az első szettben, ami az izgatottságból fakadt – értékelt tanítványa teljesítményét szakemberünk, Szávay Blanka. – Emiatt védekezésbe kényszerült, ami számára sohasem előnyös. A folytatásban megnyugodott, ráérzett arra, hogy mit kell csinálnia és egyenlített. A harmadik egy igazi hullámvasút volt, de szerencsére azt is sikerült megnyernie. A találkozó nagy tanulsága, hogy csakis pozitív hozzáállással tud segíteni magán a nehéz helyzetekben.”

Kálmán Luca – aki az első fordulóban is Vasas játékost, mégpedig Piszter Annát búcsúztatta – nem először volt Gréti ellenfele fontos mérkőzéseken, hiszen a fedett pályás ob negyeddöntőjében, vagy a Budapest-bajnokság fináléjában egyaránt legyőzte játékosunkat, aki most különösen nagy figyelemmel készült a találkozóra.


Benke-Giosanu Izabella és Nemcsek Gréta a dobogó legmagasabb fokán. Fotó: Magyar Tenisz Szövetség

„Az előzmények fényében kemény meccset vártam, de elhatároztam, hogy most más lesz a történet vége, és a győzelem reményében érkeztem a Feneketlen-tóhoz – idézte fel Nemcsek Gréta a döntő előtti pillanatokat. – Éppen ezért az sem billentett ki az egyensúlyomból, hogy az első szettet elbuktam. A másodikban már jobban koncentráltam, nem engedtem, hogy felhúzza a labdákat. A harmadik szettben az új labdák nem nekem kedveztek, így ő jutott előnyhöz, de sikerült visszajönnöm. Ilyen jó hajrám talán még nem is volt. A páros győzelemnek is nagyon örülök, hiszen a szám két specialistája, Mihálka Anna és Kálmán Luca ellen mindig szoros meccseket játszunk, a Budapest-bajnokságon ki is kaptunk tőlük. Most azonban nagyon jól játszottunk, megérdemeltük a győzelmet. Nagyon boldog vagyok, hogy tökéletesen alakult minden, de ebben óriási része van edzőimnek, Szávay Blankának, Bocskay Józsefnek, Fonó Ritának és Kun-Szabó Balázsnak is."

Az U18-as fiúk mezőnyében Hornung Gábor a korábban Vasas színekben versenyző Mészáros Patrik oldalán nyert aranyérmet, ám egyesben a tervezettnél korábban, a legjobb nyolc között búcsúzott, a soproni Bakó Bálinttól 6:7(3), 7:5, 6:0-s vereséget szenvedett.

„Az egyénivel egyáltalán nem vagyok elégedett, hiszen a minimum célom az elődöntő volt. Nagyon szoros meccsen kaptam ki Bakótól, kevésen múlt a továbbjutás. Azt hiszem fejben voltam gyengébb a kelleténél. A páros aranyérem azonban most mindenért kárpótol, hiszen ez az első országos bajnoki címem” – foglalta össze az ob számára legfontosabb történéseit Hornung Gábor, aki Mészáros Patrik oldalán éppen a Kisantal Botond, Sávay Zalán alkotta vasasos duót verte 6:2, 4:6, 10:8-ra a döntőben.


Az U18-as fiúk párosának dobogóján négyből három játékos készül jelenleg is a Folyondár utcában. Kisantal Botond, Sávay Zalán, Mészáros Patrik és Hornung Gábor (balról jobbra)

„Pedig Zalánnal annyira meg szerettük volna nyerni ezt a döntőt és szerintem jól is játszottunk – mondta el honlapunknak Kisantal Botond, aki egyesben az elődöntőig jutott, így a páros ezüst mellett még egy bronzzal is gazdagította a Vasas Körmöczy Teniszakadémia ob-n szerzett medál-gyűjteményét. – Nagyon kevésen múlt a győzelem, amit tényleg nagyon sajnálunk. Egyéniben viszont nagyon elégedett vagyok a harmadik helyezéssel, Deli Merse jobb volt nálam, és színvonalas meccsen kaptam ki tőle."

Sávay Zalánnak egyesben nem igazán volt szerencséje a sorsolással, hiszen már a legjobb nyolc között a későbbi győztes Mészáros Patrikkal találkozott, akitől 6:4, 6:4-es vereséget szenvedett, ami tisztes helytállásnak azámít. Varga János két győzelmet követően a legjobb nyolc között éppen Kisantal Botondtól szenvedett 6:0, 4:6, 6:3-as vereséget, Liszka Márton pedig már első meccsén kikapott, igaz szoros, három szettben.

Az U16-os fiúk között Szikora Mihály az első fordulóban a későbbi győztes, első kiemelt Kincses Kolos ellen játszott, akitől 6:0, 6:0-as vereséget szenvedett, Tóth Bence Krisztián viszont ment egy kört, ahogy Horvát Ádám Márk is. Egy korosztállyal lejjebb, Szenes István Benedek és Laczkovich Zoltán Bendegúz szintén egy-egy győzelemmel zárta az ob-t.

A legfiatalabbak között indult Sonkodi Boldizsár, aki két nyert meccset követően az első kiemelttel került szembe a legjobb nyolc között, és szenvedett 6:0, 6:3-as vereséget. Ő párosban is a negyeddöntőig jutott, ami kifejezetten biztató teljesítmény a jövőre nézve.

Az éremkollekció Juhász Janka (U18), valamint a Liszka,Varga (U18) duó párosban szerzett bronzérmével lett teljes.


Hirdetések