Gy. Szabó Csilla, 2022.08.02. | Sportlövészet

Hat sportolónk kapott meghívást a Miskolcon megrendezett target sprint nagydíjra, a Hungarian Openre. A rangos nemzetközi mezőnyben nemcsak értékes tapasztalatokat szereztek versenyzőink, de remek eredményeikkel is felhívták magukra a figyelmet. Laczkó Evelin Vivien és Kanczler Zsófia a sorozat első magyar női érmeseiként írtak sporttörténelmet.

Hat ország target sprintelői gyűltek össze Miskolcon, a nemzetközi szövetség Grand Prix-sorozatának magyarországi állomásán. A Vasas sportolói közül Laczkó Evelin Vivien, Kanczler Zsófia, Csikász Panni, Bozóki Laura, valamint Holló Martin és Kunos László kapott meghívást. Eddigi eredményei alapján Kovács-Oroszlán Anna Réka is az indulók között lehetett volna, ám ő ezúttal nem tudott élni a lehetőséggel.

„Nagy izgalommal vártunk ezt a versenyt, hiszen a magyar nagydíjnak különös rangja van a számunkra – értékelte az eseményt honlapunknak Holló Miklós síszakosztályunk igazgatója. –  Több versenyzőnk volt ott korábban a német, néhányan pedig az olasz állomáson. Mindannyian hasznos tapasztalatokkal tértek haza, amely egyértelműen a fejlődésüket szolgálja, hiszen fiatalokról van szó. Miskolcon azonban már nemcsak erről a fontos tapasztalatszerzésről beszélhettünk, hiszen sportolóink remek eredményeket is produkáltak. Holló Martin például olyan fantasztikus időt ment a juniorok között, hogy azzal a felnőttek mezőnyében is ötödik lett volna, megelőzve a legjobban teljesítő magyart, Büki Dávidot is. De Csikász Panni is harmadik lett volna a felnőttek között, éppen Laczkó Evelin Vivien mögött, aki szintén remekül teljesített. A két fiatal, Holló és Csikász együtt is kitett magáért, közel ötven másodperccel jobb eredményt értek el, mint Laczkó a legjobb magyar férfi versenyzőnek számító Seres Flórián oldalán. A meglepetést pedig egyértelműen Kanczler Zsófia okozta bronzérmével, aki nagyon sokat javult a lövészetben. Jó érzés volt a Vasas sportolójának lenni Miskolcon.”


A magyar delegáció több mint felét adták a Vasas sportolói

Holló Miklós a Hungarian Open kapcsán elmondta, hogy a futás terén tudnak határozottabb fejlődésről beszámolni, hiszen a lövészetben a fegyverek márkája is sokat nyom a latba. A külföldi ellenfelek általában azzal kerülnek versenyzőink elé, hogy gyorsabban tüzelnek, ami bizonyos esetekben főleg a modernebb puskáknak köszönhető.

„A nemzetközi versenyek mindig megmutatják, hol vagyunk lépéshátrányban, s a mi esetünkben ez mindig a lőtér – vonta le a szakmai következtetés Holló Miklós. – De nem is igazán a tudásban, sokkal inkább az ismétlés számában vagyunk lemaradva. De ez egyébként is egy nagyon összetett sportág, hiszen úgy kell megtalálni a leggyorsabb tempót, hogy amellett még célozni is biztos kézzel tudjanak. Martin például kiváló futó, a nemzetközi mezőnyben is az egyik legjobb, a lőállásban azonban túl sok időelőnyt ad a vetélytársaknak. De minden erőnkkel azon vagyunk, hogy ezen a területen is a maximális fejlődést tudja produkálni. Ráadásul ő még hat éven keresztül versenyezhet a juniorok között, hiszen mindössze tizenöt esztendős, Panni pedig még nála is fiatalabb egy évvel. A mostani eredmények tehát azt bizonyítják, amennyiben így fejlődnek tovább, sok szép sikerben lehet még részük.”


Holló Martin (elől) futásban a nemzetközi mezőny egyik legjobbja

 

A felnőttek között pedig már van is. Laczkó Evelin Vivien és Kanczler Zsófia ugyanis történelmet írt Miskolcon, a sorozat történetében ők szerezték az első női magyar érmeket. Evelin nyomban egy ezüstöt, Zsófi pedig egy bronzot. Az első harmadik helyezés egyébként Büki Dávid nevéhez köthető, aki 2019-ben, Olaszországban szerezte a sportág első és a hétvégéig egyetlen medálját. 

Hungarian Open. ISSF Grand Prix. Miskolc
Felnőttek.
Nők:
1. Lercher (olasz) 2. Laczkó Evelin Vivien (Vasas SC) 3. Kanczler Zsófia (Vasas SC).
Mix csapat: 1. Pezzi, Lercher (olasz) 2. Müller, Dietrich (német) 3. Gruber, Cruchten (német) 4. Laczkó Evelin Vivien (Vasas SC), Seres Flórián.
Juniorok.
Leányok:
Shawyer (brit) 2. Dietrich (német), 3. Cruchten (német) … 7. Csikász Panni (Vasas SC) … 9. Bozóki Laura (Vasas SC).
Fiúk: 1. Boligon (olasz), 2. Ammirati (olasz) 3. Gruber (olasz) 4. Holló Martin (Vasas SC) … 9 Kunos László (Vasas SC)
Mix csapat: 1. Turner, Shawyer (brit) 2. Ammirati, Goller (olasz), 3. Boligon, Rossi (olasz) 4. Holló Martin, Csikász Panni (Vasas SC)7. Kunos László, Bozóki Laura (Vasas SC).

Fotók: Miskolci Honvéd SE


Hirdetések