Gy. Szabó Csilla, 2022.08.01. | Tenisz

Karrierje első nemzetközi tornagyőzelmét aratta a hétvégén Nemcsek Gréta. Ráadásul nyomban duplázott is, román partnere oldalán a párosok versengésében sem talált legyőzőre az osztrák korosztályos viadalon. A Vasas Körmöczy Teniszakadémia 13 éves játékosa egyesben szettveszteség nélkül menetelt végig a Tennis Europe U16-os mezőnyén.

Fiatal teniszezőnk idén vágott neki csak igazán a nemzetközi tornáknak, s az első félévben már három döntős helyezést könyvelhetett el, kettőt párosban, egyet pedig egyesben. Utóbbit Soroksáron harcolta ki, az U16-as leányok mezőnyében, s nem sokáig kellett várnia a tökéletes hétre sem. A szombaton befejeződött UTC Haid Junior Openen harmadik kiemeltként indult, s előbb a második, a döntőben pedig az elsőt verve emelhette magasra a győztesnek járó trófeát. Ennek pedig nemcsak szakmai szempontból lesz nagy jelentősége Gréti karrierjében.

„A szó több értelmében is mérföldkőhöz érkeztünk – értékelte a hétvégi kettős sikert a Vasas Körmöczy Teniszakadémia szakembere, Szávay Blanka, a hétfő délelőtti átmozgató edzést követően. – Az első nemzetközi tornagyőzelem mindig meghatározó egy teniszező életében, ugyanakkor a hazai szövetség által felállított kritériumrendszernek is megfelelünk mostantól, hiszen Gréti a kettős sikernek köszönhetően belépett a tizennégy éven aluli leányok európai top ötvenes mezőnyébe. A további nyugodt munkához, ami sok-sok utazással jár együtt, a központi támogatásra is nagy szükségünk van, de most mégis inkább a szakmai jelentőségét emelném ki. Versenyt csak a legjobbak tudnak nyerni, s ez bizony a mi sportágunkban nagyon is igaz. Egy hibátlan hét olyan nagy önbizalmat képes adni a játékosnak, amelyet a sok-sok döntős vagy elődöntős helyezések sohasem pótolhatnak. A munka azonban rendületlenül folytatódik, hiszen előttünk az országos bajnokság előbb egyéniben, majd pedig csapatban. Szakosztályunk vezetőjével, Bocskay Józseffel, aki a korosztályos Eb-re elkísérte Grétit, már megbeszéltük a tapasztalatokat, a jövőben a lábmunka fejlesztésére fogunk az eddiginél is nagyobb figyelmet fordítani. Amikor nincs túl nagy mozgásokra kényszerítve, akkor a legjobbak tempójában, a legmagasabb színvonalon üt, ezt kell átvinnünk a dinamikusabb labdamenetekre is. Ezen kívül néhány apróbb technikai simítást is elvégzünk, miközben folyamatosan figyelünk arra, hogy a harcos, lelkes hozzáállása a mérkőzések nehezebb pillanataiban is megmaradjon.”

Nemcsek Gréta hétvégi kettős sikere kapcsán két okból is érdemes felidéznünk áprilisi, soroksári, első fináléját. A hétvégi győzelem ugyanis egyértelműen bizonyította, korántsem a szerencsének köszönhette akkori remek szereplését, másrészt nem kellett túl sokáig várni arra sem, hogy teljesítményére feltegye a koronát. Utóbbi azért különösen előremutató, mert Gréti ezzel viszonylag gyorsan szintet lépett, ami a teniszezők karrierjében, még utánpótlásszinten is nagy előny. Ráadásul mindössze tizenhat gémet veszített a menetelése során, ebből hatot a második kiemelt Eva Cikajlo ellen.

„A szlovén lány elleni találkozó mindenképpen fontos pillanat volt – hangsúlyozta az elődöntőben vívott magas színvonalú találkozó jelentőségét Nemcsek Gréta. – Nagyon jól mozgott a pályán, miközben technikailag is magasan képzett volt. De én keményen támadtam, a fontos pontokat jól csináltam meg és ezúttal nagyon sok extrát is ütöttem. Nagyon élveztem a találkozót, hiszen remek meccset játszottunk. Aznap még egy páros döntőnk is volt, amelyet meccs tiebreakben nyertünk meg román társammal. Utóbbinak azért is örültem, mert az elmúlt időszakban sok szoros meccsen veszítettem. Ilinca Sagmarral azonban az utolsó két szuper tiebreaket egyaránt hoztuk. A hét során többször is esett az eső, ami miatt mélyebb volt a pálya, így az én okos és taktikus játékom jobban érvényesülhetett. Ez a szombati, Farkaslaki-Hints Flóra ellen döntőben is számított, bár az előző napi párosgyőzelem miatt egyébként is mentális fölénnyel léptem pályára. Hogy mi volt a siker igazi titka? Semmit sem csináltam másképp, mint ahogy szoktam, a sok-sok befektetett munka állt most össze egységes egésszé. Ezen az úton szeretnék most rendületlenül tovább haladni."

Az osztrák tornára Grétit ezúttal édesanyja kísérte el, aki az eredményen túl azt a nagy szeretet is kiemelte, amellyel a szervezők és a versenytársak a Vasas teniszezője felé fordultak. Mérkőzéseit többször népes közönség előtt játszotta, amelynek oka fiatal sportolónk előremutató és élvezetes játéka volt. A díjakat a helyi polgármestertől vehették át a legjobbak, ami Gréti számára is nagy megtiszteltetés volt. Ahogy az is, amikor győzelmével kapcsolatban a korábbi bajnokok, többek között Simona Halep nevét említették.

Az élet azonban nem áll meg, a héten már kezdődik is a korosztályos országos bajnokság, amely legalább akkora kihívás lesz, mint az eddigi nemzetközi tornák. 


Hirdetések