Gy. Szabó Csilla, 2022.07.17. | Kosárlabda

Ötödik helyen végzett az U20-as női kosárlabda-válogatott a Sopronban megrendezett korosztályos Európa-bajnokságon. A tizenkettes keret fele, vagyis hat játékos nevelkedett Pasaréten, közülük négyen, Dúl Terka, Madár Eszter, Salamon Zsófia és Szerencsés Tamara az idei Vasas-keret tagjaként kapott meghívót. Korábbi játékosaink közül Dombai Réka ma már a Győr, Sitku Zsuzsanna pedig a Sopron együttesét erősíti. Előbbit a kontinensviadal All Star-csapatába is beválasztották.

A kontinensviadalon Cziczás László által irányított magyar válogatott a csoportmeccsek során egyetlen vereséget szenvedett csupán, majd a nyolcaddöntőből is bizakodva léphetett tovább. A negyeddöntőben a későbbi aranyérmes Spanyolországtól kaptak ki a lányok, így az egy évvel korábban Debrecenben, az U19-es világbajnokságon történelmi bronzérmet szerző együttes végül az ötödik helyért játszhatott. Madár Eszter akkor is, és most is vezéregyéniség volt, a hét találkozóból négyen ő szedte a legtöbb lepattanót, a csehek elleni nyitómeccsen pedig 12 pontjával a legeredményesebb játékosunk is volt. A kontinensviadal előtt Eszti úgy nyilatkozott honlapunknak, hogy a lehető legfényesebb éremmel szeretnék befejezni utánpótlás éveiket. Ám már akkor utalt arra is, hogy az erőviszonyok függvényében egyáltalán nem lehetnek biztosak a dobogós helyezésben.


Madár Eszter a későbbi bajnok, spanyol csapat elleni negyeddöntőben 31 percet töltött a pályán

„Nagyon erős volt a csoportunk, hiszen a csehek végül a második, a franciák pedig a negyedik helyen végeztek, ne felejtsük el, hogy utóbbit tizenhat ponttal vertük – értékelte ötödik helyezésüket Madár Eszter a helyosztókat követően. – A negyeddöntőben pedig a későbbi bajnok spanyoloktól szenvedtünk vereséget. Mindezek fényében teljesen reális a végeredmény, úgy érzem, hogy a csapat minden tőle telhetőt megtett. A négybe jutás ugyan nem sikerült, mégis mindenki helytállt és hozzátette a maga részét az összteljesítményhez. A helyosztókon a szerbek ellen ugyan volt néhány nehezebb pillanatunk, a portugálokkal szemben azonban nemcsak a játékban, de a testmagasságunkban is egyértelmű volt a fölényünk. Összességében az azért nagyon biztató, hogy a kontinens legjobbjaival szemben egyenrangú felekként léphettünk pályára, a gyengébb csapatokkal szemben pedig érvényesíteni tudtuk nagyobb tudásunkat.”

Önmagával szemben azonban már kritikusabb hangon fogalmazott a Vasas Akadémia élvonalbeli női csapatának tagja, és vegyes érzelmekkel értékelte teljesítményét. Az Eb-t ugyan a saját elképzelésinek megfelelően kezdte, ám a folytatásban olyan hibákat is elkövetett, amelyek tőle szokatlanok voltak. A franciák elleni meccset például különösen rosszul élte meg:

„Olyan ziccer helyzetek hagytam ki, amilyenekben sohasem szokott a kezem megremegni. Ez különösen azért volt fájó a számomra, mert a csapattársaim éppen azért adják ilyenkor nekem a labdát, mert tudják, hogy pontosan fejezem be az akciót. Féltem, hogy elvész ez a bizalom, de szerencsére jó csapat vagyunk, így ennek épp az ellenkezője történt. Ekkor egy rövidebb hullámvölgybe kerültem, Laczka Miklós edzővel alaposan át beszéltük, hogyan tudnék kicsit jobban kikapcsolni. Egy ilyen sorozat egészen más feldolgozási módszereket kíván, hiszen nap nap után követik egymást a mérkőzések. Szerencsére megoldottuk a helyzetet és a végére ismét belejöttem.”


Szerencsés Tamara 15,1 perces átlagával több lehetőséget kapott Cziczás Lászlótól, mint amennyire számított

 

Míg Madár Eszter a franciák elleni mérkőzésen érezte magát a legkevésbé hatékonynak, addig Szerencsés Tamara számára éppen ez volt az egyik legemlékezetesebb.

„Annyira együtt voltunk, igazi csapatként egymásért örültünk és küzdöttünk, hogy mindenképpen ezt a találkozót idézem fel a legszívesebben – jelentette ki Szerencsés Tamara, aki mind a magyar válogatott, mind pedig saját teljesítményéről elégedetten nyilatkozott. – Ami engem illet még több percet is kaptam, mint amennyire számítottam, számomra tehát egyértelműen sikeres volt az Eb. Azt hiszem ez annak is köszönhető, hogy fizikálisan felkészültebben érkeztem a válogatottba, mint korábban, másrészt pedig óriási elszántság és motiváció volt bennem. Persze jó lett volna bejutni a legjobb négy közé, de én is reálisnak tartom az ötödik helyet. Ezzel most búcsúzunk is a korosztályos évektől, s bár minden korábbi nemzetközi szereplésünk szép emlék, ez a mostani ötödik hely számomra a legértékesebb, mert úgy érzem, hogy a maximumot hoztuk.”


Salamon Zsófia szerint maximálisan kihasználták az utolsó korosztályos válogatottban töltött perceket

 

Az U19-es világbajnokságon tavaly pályára lépő végső keretbe a Pasaréten edző játékosok közül akkor csak Madár Eszter került be. Szerencsés Tamara és Salamon Zsófia ezúttal azonban nemcsak a felkészülést tölthette a válogatottal, de az éles tétmeccseken is hasznos lehetett, Dúl Terka pedig új emberként csatlakozhatott idén.

„Én már annak is nagyon örültem, hogy idén a tizenkettes keretbe kerülhettem, éppen ezért minden egyes pályán töltött pillanatot élveztem – értékelte különösen nagy örömmel Eb-szereplését Salamon Zsófia, aki hétből hat mérkőzésen játszott, s összesen hetven percet töltött pályán. – Számomra is a franciák elleni győzelem a legemlékezetesebb, hiszen nagy jelentősége volt, ráadásul nekem is nagyon jól ment a játék. A csehektől elszenvedett vereség viszont fájdalmas volt, fontos pillanatokban rossz döntéseket hoztunk, ők pedig könyörtelenül kihasználták ezeket a könnyebb labdákat és helyzeteket. Ezt követően sok kérdés kavargott bennünk, de nagyszerűen talpra álltunk. Az Eb alakulása pedig azt mutatta, hogy csak attól a két együttestől szenvedtünk vereséget, amelyik szombat este a döntőt játszotta. Nagyon jó érzés, győzelemmel zárni a sorozatot, s bár nagyon szerettünk volna érmes helyen végezni, erre az ötödikre is nagyon büszkék vagyunk. Ráadásul a portugálok ellen zártuk a korosztályos válogatott éveket, ezért az utolsó perceket megpróbáltuk maximálisan kihasználni.”


Dúl Terka idei, pasaréti teljesítménye alapján kapott meghívót az U20-as válogatottba, ősztől azonban a TF-ben folytatja

 

U20-as női kosárlabda Európa-bajnokság. Sopron.
Csoportmérkőzések:
Csehország – Magyarország 63-50, Magyarország – Hollandia 81-40, Magyarország – Franciaország 80-64.
Nyolcaddöntő: Magyarország – Finnország 84-74.
Negyeddöntő: Magyarország – Spanyolország 56-70.
Az 5-8. helyért: Magyarország – Szerbia 82-66,
Az 5-6. helyért: Magyarország – Portugália 75-50.
Végeredmény: 1. Spanyolország 2. Csehország 3. Olaszország 4. Franciaország 5. Magyarország.

FOTÓK:FIBA.basketball


Hirdetések