Jenkei Dániel, 2022.06.21. | Úszás

Fantasztikus! Két arany, két ezüst Pap Bianka mérlege a madeirai paraúszó világbajnokságon, ő volt a legeredményesebb magyar versenyző ezzel, de nagyon örülhettünk Száraz Evelin bronzérmének és Tar Réka döntős szereplésének is.

A madeirai paraúszó világbajnokság első felét már értékeltük, Pap Bianka pedig a 400 gyors aranyérme és a 200 vegyes ezüstérme után ott folytatta, ahol abbahagyta. 

100 gyorson hatalmas csatában a másodikként csapott célba, zárásként pedig megnyerte a 100 hátat. Összességében így a két arany és a két ezüstérmével a magyar csapat legeredményesebb versenyzője lett paralimpiai bajnok klasszisunk, aki ezt mondta el nekünk hazaérkezése után:

- Nagyon örülök a négy éremnek, ezt tényleg nem gondoltam volna, pláne nem ilyen leosztásban. A legjobban talán a 100 gyors ezüstérmét értékelem, hiszen abban a számban Tokióban csak negyedik voltam, korábban pedig még döntőbe sem sikerült jutnom a vb-n. Úgy tűnik, ez is kezd összeállni, pedig nem vagyok egy kifejezett gyorsúszó. A 400 gyorsot is nagyon jónak éreztem, de miután 250-nél a kanadai ellenfelem asztmaroham miatt kiszállt, teljesen kizökkentem, sőt, azon is gondolkodtam, hogy én is megállok, annyira tanácstalanná váltam. A 100 hátnál a végén pedig az okozta a nehézséget, hogy az elején telement vízzel a szemüvegem, és úgy kellett végigúsznom a távot, hogy semmit sem láttam.  Most jöhet egy régóta várt hosszabb pihenés, aminek része az is, hogy rendbe tegyük vállamat. 

 


Ami a többiek vb-zárását illeti a Vasasból, Száraz Evelin a fő számában, SB6 100 mellen ki tudta magából hozni a maximumot, ami egy szépen csillogó bronzérmet hozott számára.

Tar Réka pedig az első világbajnokságán bejutott az SB 8-as kategóriában 100 mellen a fináléba, ahol remek úszással a hetedik helyen végzett.

 

Szabó Álmos, vasasos vezetőedzőnk így értékelte a vb második felét:

- Ha az első napokban voltak is kisebb hiányérzeteim, a végére minden kisimult. Tőlem aztán ritkán hallani ilyet, de most semmilyen hiányérzet nem maradt bennem a vb kapcsán. Bianka 100 gyorson remekül úszott, egyre inkább javul a sebessége, és egy újabb számban is vb-érmet tudott nyerni, ami nagy dolog. A 100 hátban pedig az általa is említett szemüveges malőr miatt maradt egy kicsi, de ahogy sokszor mondtam, a lényeg egy világbajnokságon a helyezés. Bia lett a magyar csapat legeredményesebb tagja, ami önmagáért beszél, emögött pedig rengeteg munka van. Száraz Evelin is kihozta magából a maximumot, 100 mellen előzetesen harmadik ideje volt, de nagyon sűrű a mezőny, így jó úszás kellett a dobogóhoz. Evelin továbbra sincs kedvező helyzetben a kategorizálás szempontjából, de remélem, erőt ad neki, hogy ennek ellenére is tudott nyerni egy érmet. Tar Réka pedig vb-újoncként szintén maximálisan hozta az elvártakat, hiszen döntőt úszott, ahol két embert is megelőzött. Neki délutánra sikerült szépen összerakni az úszását. Most egy érdekes időszak jön, nem igazán van a láthatáron verseny, így hosszabb pihenő vár a sportolókra.

 


Hirdetések