Gy. Szabó Csilla, 2022.06.21. | Sportlövészet

Az őszi világ- és Európa-bajnokság első hazai válogatóversenyén, a hétvégi Budapest-bajnokságon Gáspár Lalita is megkezdte az értékes pontok gyűjtögetését. A Vasas sportlövője, a női összetett verseny alapszakaszában elért harmadik helyezésével, bizakodóan várhatja a pécsi folytatást. Edzője, Szucsák Mátyás, a meggyőző kezdettől azt várja, hogy az még nagyobb erőbedobásra készteti tanítványát.

Az orosz-ukrán háború a sportlövők világversenyeinek programjára is hatással volt, hiszen a kontinensviadalt Moszkva helyett Wrocławban rendezik, s nem augusztusban, hanem szeptemberben. Emiatt a szokásosnál közelebb került a világbajnoksághoz, amelyre Kairóban kerül sor októberben. A változás a magyar sportlövők válogatási metódusát is befolyásolta, rendhagyó módon, egyetlen válogató sorozattal döntik el vb-n és az Eb-n indulás jogát. Ennek nyitánya volt a hétvégi Budapest-bajnokság. A második állomás a két hét múlva sorra kerülő PVSK kupa lesz, a harmadik pedig a július végi ob. A három versenyből a két legjobb alapszakasz számít, amelyhez bónusz pontokként adódnak hozzá a döntős helyezések.

„Lalita a Budapest-bajnokságon nyújtott teljesítménye alapján pillanatnyilag egy apró lépéselőnybe került a riválisokkal szemben, hiszen az őt megelőzők valamennyien juniorkorúak, akikről még nem tudni, melyik korosztályban jelöli őket a szövetségi kapitány – vezette be honlapunkat a válogató pontszámításainak rejtelmeibe Szucsák Mátyás, a Vasas sportlövő szakosztályának vezetője. – Ez persze most még csak egy apró lélektani előny, számunkra azonban egy nagyon fontos tanulsága is van. Lalita a vizsgaidőszak terhei ellenére, nagyobb intenzitással vetette bele magát a felkészülésbe, s ez az összetett számszerű eredményén is látható volt. Számomra ugyan nincs túl nagy titok abban, hogy a sikert a befektetett munka arányában arathatjuk le, ám a versenyzőknek igen gyakran a saját példájukon kell erről bizonyosságot szerezniük. Bízom benne, hogy ez most Lalita esetében is megtörtént és a folytatásban ugyanilyen lelkesen, sőt még lelkesebben folytatja a gyakorlásokat. Minden esélye meg van a csapatba kerülésre, különösen azért, mert az edzéseken az utóbbi időben egy igen erős javuló tendenciát mutatott. Remélem ezen az úton haladunk tovább a hátralévő válogatókon is.”


Mester és tanítványa a lőállásban, Szucsák Mátyás és Gáspár Lalita

 

A szakember szerint az is a pozitívumok közé sorolható, hogy a Budapest-bajnokságon Lalita igen önállóan versenyzett, s csak nagy ritkán volt szüksége némi lelki támogatásra. Ráadásul az összetett verseny során, amely számára a legfontosabb, a szél sem zavarta meg, ami azt mutatja, hogy tudatosan figyelt erre a zavaró körülményre. S bár a térdelő és az álló sorozatok ezúttal erős közepesként értékelhetőek, a fekvőben nagyon jó teljesítményt nyújtott szombaton, különösen az első körben lőtt 100-assal. Utóbbi testhelyzet egyébként is az egyik erőssége, még akkor is, ha a vasárnapi kizárólag fekvő versenyszámban a szél alaposan szétfújta a lövéseit, s nem sikerült az előző napi sorozatokat megismételnie.

„Összességében kifejezetten elégedett vagyok a Budapest-bajnokságon mutatott formájával, ám ez csak akkor válik valódi értékké, ha még egy versenyen hasonlóan teljesít. Ehhez persze keményen dolgozunk kell tovább, a vizsgaidőszak lecsengésével azonban Lalitának is könnyebb lesz kizárólag a felkészülésre koncentrálnia” – foglalta össze a hétvége tapasztalatait Szucsák Mátyás.

Fotók: Vasas Attila

Budapest-bajnokság. Nemzeti Lőtér.
Nők. 50 méter.
Három testhelyzet. Alapszakasz:
1. Mészáros Eszter (MATE-GEAC) 587-32x; 2. Lovász Dorina (MATE-GEAC) 583-25x; 3. Gáspár Lalita (Vasas SC) 579-22x.
Összevont döntő: 1. Dénes Eszter (UTE) 405.4; 2. Mészáros Eszter 404.7; 3. Bajos Gitta (KVSE) 402.8; 4. Lovász Dorina 401.9; 5. Gáspár Lalita 351.4.


Hirdetések