Gy. Szabó Csilla, 2022.06.14. | Evezés

Fényesen csillogó bronzéremmel tért haza Lengyelországból Daróczi Dávid, a MEC-Vasas evezős szakosztályának fiatal versenyzője. A felkészülési versenyként szolgáló Csepel Kupán azonban nemcsak az ő, de felnőtt nyolcasunk sikerének is örülhettünk.

A május végén megrendezett hagyományos Csepel Kupán, amely a Jásdi Sándor Emlékverseny nevet viseli, két számban is aranyérmet nyertek evezőseink. A serdülők között Tevesz László tanítványa, Daróczi Dávid az elődöntőt és a döntőt is magabiztosan nyerte a fiú egypárevezősök versenyében. Ennek a győzelemnek különösen nagy jelentősége volt a pár nappal később, Lengyelországban megtartott Olimpiai Reménységek Versenyének szempontjából, amelyen Dávid is lehetőséget kapott a hazai szövetségtől az indulásra.

„Gyakorlatilag ez volt az ORV főpróbája és nagyon biztató volt számunkra, hogy meggyőző fölénnyel sikerült nyernie – értékelte tanítványa teljesítményét Tevesz László. – Ezt követően Kruszwicában végül a harmadik helyen végzett Boros Áron és egy cseh fiú mögött, de így is kihozta magából a maximumot. Dávidnak ez volt ez első versenye magyar színekben, nagyon lelkiismeretesen és lelkesen készült a bemutatkozásra. A tavaszi válogató utáni hetekben sikerült az apróbb technikai hibákat kijavítanunk, és erőnlétileg is jó formába került. Az önbizalma a helyén volt, amit ugye a Csepel Kupa csak tovább erősített, de ő egyébként is igazi versenyző típus, téthelyzetben is jól teljesít. Sőt, a stresszhelyzet inkább további erőfeszítésekre sarkallja.”

Tevesz László szavait a Lengyelországban történtek is igazolják, hiszen a fiú egypárevezősök versenyében a mezőnytől viszonylag korán ellépő három hajó egyikében Daróczi Dávid evezett. A két magyar és a cseh versenyző között kiélezett csata alakult ki, a MEC-Vasas versenyzője csak az utolsó pár száz méteren szakadt le az első két helyezettől, akik között a célfotó döntött.

„A finisben már alapvetően az erő számít, a technika és az állóképesség sokkal kevésbé. Dávidnak ez utóbbiak terén nem igazán van problémája, fizikálisan viszont még sokat kell fejlődnie. Szerencsére nagyon fiatal, így bőven van ideje az erőgyűjtésre. A jövőre nézve ezért is kifejezetten biztató az eredménye. Amennyiben megmarad benne a mostani akarat és semmi nem jön közbe, szép sikerek várnak még rá az evezős pályán” - tette hozzá Tevesz László a távolabbi kilátásokról beszélve.

A Csepel Kupán azonban nemcsak Daróczi Dávid fellépését várták nagy reményekkel a MEC-Vasas evezősei, de a felnőtt nyolcasét is. Utóbbi ezúttal nemcsak az örök nagy rivális Csepel egységével pályázott méltán a végső győzelemre, de az U23-as válogatott is felzárkózott hozzájuk, s egyértelműen bele kívánt szólni a párharcba. Ahogy az várható volt, a három hajó között hatalmas csata alakult ki, amelyben eleinte a MEC-Vasas és a Csepel haladt fej-fej mellett az élen. A táv második felében azonban a csepeliek helyét az U23-as válogatott vette át a mieink mellett, s az utolsó ötszáz méteren teljesen egy vonalban haladt a két egység a cél felé. A befutó olyan szoros lett, hogy végül a célfotó döntésére kellett hagyatkozni, amely a Belina Gábor, Czeglédi Péter, Kovács Péter, Kiss Márk László, Fülöp Gábor, Kálmán Dávid, Molnár András, Dobai Tamás és Hevesi András (kormányos) összeállítású MEC-Vasas egységet hozta ki győztesként.

Ez egy nagyon nehéz, de annál fontosabb győzelem a csapat számára, hiszen az utóbbi hónapokban lélektanilag meglehetősen mélypontra került az egység. A Csepel Kupa azonban újra felrázta versenyzőinket, s az országos bajnokságig hátralévő edzésekbe az eddiginél nagyobb elszántsággal vetették bele magukat. Erre pedig nagyon nagy szükség is van, mert a legrangosabb hazai regattára a vetélytársaink is maximális erőbedobással készülnek” – beszélt a szakosztály számára a legnagyobb presztízzsel járó nyolcas egység sikeréről és annak hátteréről edzőjük, Tevesz László, aki mindent megtesz azért, hogy az augusztusi ob-ig hátralévő időszakban ez a harci kedv akár még fokozódjon is.

(A nyitó képen Daróczi Dávid jobbról látható az ORV eredményhirdetését követően)


Hirdetések