Gy. Szabó Csilla, 2022.06.14. | Tenisz

Öt érmet szereztek tavaly a korosztályos Budapest-bajnokságon a Vasas Körmöczy Teniszakadémia fiataljai, akik az idén is nagy elszántsággal készülnek a fővárosi csúcseseményre. Az akkor még U12-esek között versenyző Nemcsek Gréta, immáron egy korosztállyal feljebb, ismét az esélyesek között található, mi több, a Benke-Giosanu Izabellával alkotott vasasos U14-es leányegyüttes, a csapatversenyben is favoritnak számít.

A két fiatal teniszező hölgy az elmúlt héten Szerbiában, a Tennis Europe 2-es kategóriás U14-es tornáján vett részt, Szávay Blanka irányításával, s párosban a döntőig meneteltek. De egyesben is megállták a helyüket, hiszen Nemcsek Gréta az elődöntőig, Iza pedig a negyeddöntőig jutott. A népligeti Építők pályán kedden kezdődő Budapest-bajnokság előtt ez mindkettőjük számára biztató, bár a nemzetközi szereplést már korábban megkezdték, mégpedig két hazai rendezésű TE-tornával. A május végi BTC Kupán, a Városmajorban, Benke-Giosanu Izabellának jött ki jobban a lépés, hiszen második lett, miközben Nemcsek Gréta a legjobb nyolc között végzett. No persze, ebben annak is nagy szerepe volt, melyikük, mikor találkozott a későbbi győztes Kardos Lorával, hiszen mindketten tőle szenvedtek vereséget. Gréti esetében egy enyhébb vállsérülés nehezítette a helyzetet, amely miatt az egy héttel későbbi Alfa TI Kupán ő el sem indult, Iza viszont párosban döntőzött.

Ahogy sejtettem, nem volt súlyos a sérülés, s az egy hét pihenés éppen elég volt a gyógyulásra – beszélt a BTC-n tapasztalt nehézségekről Szávay Blanka, aki tavaly októberben vette át szakosztályunk vezetőjétől, Bocskay Józseftől Nemcsek Gréta felkészítését. – Büszke vagyok arra, hogy Gréti ennek ellenére, a saját döntéseként, hősiesen végig küzdötte ezt a presztízsmeccset Lora ellen. Ez most fontosabb volt a számszerű eredménynél. De egyébként is annak örülök a leginkább, ha látom a fejlődést és az edzéseken tanultakat a meccsen is megpróbálja alkalmazni. Ez most, Szerbiában, végre sikerült is, a harmadik, igen nehéz mérkőzés második szettjétől például megcsinálta azokat a dolgokat, amelyeket Lora ellen még nem mert. A következő meccsen sajnos elég nehéz körülmények között kellett játszania, esett, hideg volt, Gréti pedig még csak tanulja az ezekhez való alkalmazkodást.”

S hogy mit is vár el tanítványától Szávay Blanka? Elsősorban rendíthetetlen küzdeniakarást, valamint az edzéseken tanultak, mint amilyen a határozott belépések, pörgetett és lendített röpték alkalmazását, valamint a pontok gyorsabb befejezését. A Budapest-bajnokságon is az lesz az elsődleges cél, hogy a harcos hozzáállás maximálisan a helyére kerüljön.


Benke-Giosanu Izabella (balról) a BTC-n szerepelt a legjobban egyesben,hiszen ezüstérmes lett. Nemcsek Grétához hasonlóan ő is a végső győztes Kardos Lorától (jobbról) szenvedett vereséget.

„Iza nagyon szépen ment végig ezen a három nemzetközi tornán, ami sokat tett hozzá az önbizalmához – tért át Benke-Giosanu Izabella teljesítményének értékelésére Szávay Blanka, aki a Szerbiában látottakat a Folyondár utcai tapasztalataival is kiegészítette. – Bocskay József a tornák előtt sokat foglalkozott vele mentálisan, és az ütéseit is kifejezetten rendbe tette. Egyedül a szervájával nem voltam elégedett, nagyon sok kettőshibát vétett, de emögött az áll, hogy a magánedzésein ütőfogást váltottak. Ebben a helyzetben pedig nincs mit tenni, addig kell gyakorolni, amíg nem lesz ismét biztos az adogatása. Összességében nagyon stabilan játszott ezeken a tornákon, remélem ezt a jó tulajdonságát a jövőben is megtartja.”

A szerb viadalon Iza a legjobb nyolc között az első kiemelt, későbbi győztes, hazai játékostól, Popovskitól szenvedett vereséget, akit a Vasas szakembere, Szávay Blanka, igen képzett, jó teniszezőként jellemzett. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a horvát és szerb versenyzők leginkább mégis az akarati tényezőkben múlják felül a mieinket, éppen ezért a közeledő Budapest-bajnoksággal kapcsolatban is elsősorban azt kérte Nemcsek Grétától és Benke-Giosanu Izabellától, hogy harcosságban és győzniakarásban emelkedjenek társaik fölé. A technikai és taktikai tudásukon úgyis folyamatosan dolgoznak a Folyondár utcában, s ennek hosszútávon automatikusan jelentkezik majd az eredménye. No persze, csak akkor, ha ehhez a kellő akarat is társul a részükről.

A Budapest-bajnokságon Gréti és Iza egyesben és csapatban egyaránt megméreti magát, s bár előbbiben is az esélyesek közé tartoznak, ketten együtt, kifejezetten győztes párost alkotnak. Sokat játszanak együtt, értik és érzik egymás minden rezdülését. S bár Szerbiában nem sikerült a közös végső győzelem, a Népligetben minden adott ahhoz, hogy a főváros legjobbjai lehessenek, s ezzel az ob-ra is kvalifikálják magukat.


Hirdetések