Gy. Szabó Csilla, 2022.06.11. | Curling

A Magyar Curling Szövetség pénteki idényzáróján ismét nagyon jó érzés volt a Vasas családhoz tartozni. Sportolóink pontosan egy tucatnyi érmet szereztek a 2021/22-es szezon során, az eseményen átadott különdíjakból pedig további négy jutott nekik. Ezek közül kétségtelenül az év női, illetve férfi curlingesének járó volt az egyik legértékesebb, előbbit Szekeres Ildikónak, utóbbit pedig Nagy Györgynek ítélték a szakemberek.

Az országos bajnokságokon, és a Magyar Kupában szerzett tizenkét éremből hét volt arany, három ezüst és két bronz. Győzteseink közül a Szekeres, Nagy vegyespáros, valamint a női csapat a nemzetközi porondon is képviselhette hazánk színeit, előbbi az értékes 10. helyet szerezte meg a világbajnokság A ligájában, utóbbi pedig bronzérmes lett a B csoportos Európa-bajnokságon. Junior leányegyüttesünk is kiharcolta a vb-szereplés jogát, ám a koronavírus-járvány miatt az utazás előtti napokban törölték a viadalt, így nem rajtuk múlt, hogy ők végül nem örvendeztethettek meg bennünket külföldi sikerrel.

„Minden évzáró egy sikertörténet a számunkra, s ez szerencsére idén sincs másképpen – értékelte az idényt Dencső Blanka, a Vasas curlingszakosztályának igazgatója. – Nagyon jó érzés, hogy ilyenkor a maga teljes egészében láthatjuk az egyesületünknél folyó magas színvonalú munka eredményét. Különösen nagy büszkeséggel tölt el, hogy a junioroktól kezdődően, a felnőtteken át, egészen a szeniorokig, valamennyi korosztályban meghatározó tényező vagyunk. Ám ennél is fontosabb, hogy sportolóinkat elsősorban a sportág szeretete motiválja, s igazi csapatként éljük meg ezeket a sikereket, ahogy a dolgos hétköznapokat is. Külön szeretném megköszönni Nagy Gyöngyi és Jakab Zoltán edzők munkáját, akik három juniorcsapatot is visznek, miközben a női együttes felkészítését is végzik. Szinte nincs is olyan curlingesünk, aki valamilyen szállal ne kötődne hozzájuk és ne számíthatna a segítségükre.”


Orbán Hanna, Nagy Lola Olimpia, Joó Linda, Lauchsz Laura és Dencső Dorina (balról jobbra) alkotta leány juniorcsapat a jól megérdemelt kupa mellé különdíjat is kapott (A képről hiányzik Nagy Laura Karolina)

 

Korántsem véletlen, hogy Dencső Blanka éppen Nagy Gyöngyi és Jakab Zoltán nevét emelte ki, hiszen a szakosztály számára különösen fontos az utánpótlás-nevelés, amit nagyszerűen bizonyít, hogy a legifjabb díjazottak között is számos sportolónk van. Az egy évvel ezelőtti évzárón az esztendő legtöbbet fejlődő fiatal címét elnyerő Joó Linda például most is több díszes serleggel térhetett haza, hiszen nemcsak a leány junior ob-győztes Vasas Girling tagjaként, de az UTE-s Tatár Lőrinc társaként a felnőtt vegyes páros országos bajnokságon is ezüstérmes lett, miként a női egyéni ob-n is.

„Nagyon örülök ezeknek a sikereknek, ám én úgy érzem, hogy van még bennem tartalék, még több, és még fényesebb érmet tudnék és szeretnék is nyerni – mondta honlapunknak Joó Linda az évzárón, nem titkolva maximalizmusát, amely mindig jobb eredmények elérésére sarkallja. – Talán a vegyes párosban elért második helyezés a legkedvesebb a számomra, mert úgy érzem, hogy arra az ob-ra rendesen sikerült felkészülnünk. Azért az ezüstéremért nagyon megdolgoztam, ezért a szívemhez is nagyon közel áll.”

A Joó Linda által említett vegyes páros országos bajnokság azonban nem csak neki, de a bajnoki címet elnyerő Szekeres Ildikó és Nagy György számára is az esztendő fontos pillanata volt. Pedig utóbbiak a nemzetközi színtéren is jól szerepeltek, hiszen a genfi A ligás világbajnokságon elért tizedik helyezésük azt jelentette, hogy továbbra is a világ elitjében maradtunk ebben a versenyszámban.


Szekeres Ildikó és Nagy György (középen) több díjat is átvehetett, képünkön a vegyes páros országos bajnoki címért járót tartják kezükben. Balról Pomázi Gyula a hazai szövetség elnöke, jobbról Bartha Csaba a MOB sportigazgatója látható

Amikor az év legjobb női, illetve férfi versenyzőjének kijáró elismerést is megkapó duó tagjait kérdeztük az idény legemlékezetesebb momentumáról, nem meglepő módon, mindketten hasonló választ adtak. A jégen elért sikereik egyik titka ugyanis éppen ez az összhang, amely idén egy újfajta nyugalommal is társult.

„Játék közben elkerülhetetlen némi feszültség a kiélezett döntések miatt, ám idén, ezekből egyszer sem alakult ki „melegebb” helyzet – beszélt a vegyes páros kulisszatitkairól Szekeres Ildikó, akit ezúttal kifejezetten meglepett, hogy az év legjobb női curlingesének választották. – Ebben az elfogadó és nyugodt légkörben a korábbinál sokkal jobb érzés volt ob-t nyerni, a világbajnokságon pedig éppen emiatt tudtuk elérni a minimálisan kitűzött célt, vagyis azt, hogy a legjobb tízben végezzünk. Én titokban ugyan reménykedtem a négybe jutásban, s nagyon kevésen múlt, hogy ez végül nem sikerült, de így is elégedett vagyok a teljesítményünkkel. Ebben a nehéz mezőnyben ez egy teljesen reális, jó eredmény volt. A számomra oly fontos támogató csapathangulat kialakításában nagyon nagy szerepe volt két edzőnknek, Dencső Blankának és Shane Tusupnak, amiért köszönettel tartozunk.”

A Vasas korábbi világbajnoki ezüstérmes vegyes párosának férfi tagja, Nagy György, a díjkiosztó apropóján számolta össze a nemzetközi porondon eddig szerzett érmeik számát:

„Számomra azért fontos, hogy az év férfi curlingese lettem, mert ezzel a mögöttünk álló sok-sok munka kapott egyfajta megbecsülést. Kevesen tudják, hogy az elmúlt évek során hatvankét nemzetközi kupán vettünk részt, s ezekről tizennyolc érmet, köztük hat aranyérmet hoztunk haza. De visszatérve az elmúlt idényre, számomra az ob-győzelem és a világbajnokság a két legszebb pillanat. Utóbbin nagy teljesítménynek tartom azt, hogy a legjobb tízben végeztünk és legyőztük a cseheket. A helytállás értékét növeli, hogy a felkészülés során mindent megtettünk, amit egy nem főállású sportoló megtehet a fejlődése érdekében. Technikailag, mentálisan és erőnlétileg egyaránt rengeteg időt és energiát áldoztunk arra, hogy minden a helyén legyen, miközben a nemzetközi tornákon való részvétellel is a vb-szereplést készítettük elő. Nehéz, de jó idény volt.”

A szövetség évzáróján a Vasas SC-t egyesületünk sportszakmai elnökhelyettese, Polgár-Veres Árpád képviselte, aki jelenlétével is hangsúlyozni szerette volna a Magyarországon viszonylag fiatal, ám igen dinamikusan fejlődő, egyre népszerűbb sportág fontosságát a Vasas színes palettáján. A curling azonban nemcsak emiatt számít különleges kategóriának, de azért is, mert a téli sportok felkarolása országos szinten is ritkaság számba megy. A Vasasnál azonban a sísportnak is szép hagyományai vannak, különösen az északi szakágban, amely több olimpiai részvételben öltött már testet. Két évvel ezelőtt pedig éppen a curlinges Nagy Laura szerezte egyesületünk és a sportág első téli ifjúsági olimpiai aranyérmét.

„Egyáltalán nem véletlen, hogy a szakosztály két fiatal sportolója is helyet kapott az idén elindított tehetség-sorozatunkban – utalt Polgár-Veres Árpád, Nagy Laura Karolina és Joó Linda korosztályos sikereire. – Régi együttműködés köti egyesületünket a sportághoz, s amikor elindult, egyikünk sem tudhatta mi lesz ebből a kísérleti projektből. Ahogy múltak az évek, mi ott voltunk minden fontosabb eseménynél és mérföldkőnél, s ma már egy szakmailag jól megalapozott, komoly programról beszélhetünk a curling kapcsán. És ami igazán nagy büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a sok-sok fiatal mellett, mára tapasztalt és megbecsült edzőink is vannak. A Magyar Olimpiai Bizottsághoz hasonlóan klubunk is nagy reményeket fűz ahhoz, hogy a közeljövőben akár az ötkarikás játékokon is lesz versenyzőnk, hiszen ez minden sportágban kiemelt célunk. Ezért megéri annyi időt, energiát, szaktudást és figyelmet áldozni az edzésekre és a versenyekre. Éppen ezért úgy gondolom, hogy az elmúlt idény szép sikerei is egy újabb lépéssel vittek közelebb az olimpiai álmaink megvalósítása felé.”

Fotók: Vasas Attila


Hirdetések