Gy. Szabó Csilla, 2022.05.17. | Curling

Megvédte tavalyi juniorbajnoki címét a Vasas leánycsapata. Az összevont mezőnyben magabiztos teljesítménnyel végeztek második helyen a Tatár Team fiú együttese mögött. Sikerük a szakosztály eredményes utánpótlás-nevelését bizonyítja a női vonalon.

Pedig idén a tavalyitól igencsak eltérő körülmények között kellett jégre lépniük Nagy Gyöngyi és Jakab Zoltán tanítványainak. A korosztályos ob-n mindkét nem fiatal képviselői egyetlen mezőnyben indultak, mivel a szezont kevesebb leánycsapat, a Vasas Girling és a Polipok Girls, tudta csak elkezdeni. Utóbbiak a frissen alakult tatabányai klubot képviselték, hokisok és gyorskorcsolyázók kirándultak a curlingbe, s hoztak új színt a versengésbe.

A leányok között címvédő Vasas Girling új összeállításban vett részt az ob-n, mégis az egyik nagy esélyesnek számított. Ráadásul ez az összevont mezőnyre is igaz volt, ezért is várta mindenki nagy érdeklődéssel a Team Tatár elleni összecsapásukat.


A teljes csapat: Joó Linda, Nagy Laura Karolina, Nagy Lola Olimpia, Dencső Dorina, Orbán Hanna és Lauchsz Laura (balról)

„Úgy érzem, ellenük játszottuk a legrosszabb meccsünket, amiben bizonyára nagy része volt a felfokozott várakozásnak is – beszélt a bajnoki cím sorsát eldöntő találkozóról Joó Linda.Mindenki tudta, hogy a két legjobb csapat méri össze tudását, emiatt szerintem kicsit túlizgultuk a dolgot. Én legalábbis biztosan. Pedig nagyon közel voltunk egymáshoz, de sajnos a hibáikat nem tudtuk kihasználni. Persze nagyon örülünk, hogy a leányok között mi lettünk a bajnokok, de bevallom, én azért az összevont első helyre pályáztam. Laurával az évek során már tökéletesen összeszoktunk, s Lolával is többször játszottunk együtt. A többiek újoncok voltak, de a végére nagyon összeállt a csapat, ügyesek voltak a lányok.”

Nagy Laura Karolina tehát Joó Lindához hasonló rutinos játékosnak számít már ebben a mezőnyben, mégis most először foglalta el a vice-skipnek járó harmadik helyet, amelyben nagyon jól feltalálta magát.


Nagy Laura koncentrál Fotó:NKM Fotó – Németh Krisztina

„Elvileg ez egy nagyobb felelősséggel járó poszt, de Linda nagyon sokat segített és a Team Tatár ellenit leszámítva nem voltak nagyon szoros meccseink – idézte fel Nagy Laura Karolina a múlt heti sorozatban betöltött szerepét. – A felkészülésünket nehezítette, hogy mind a kettőnket előrehozott érettségit kellett tennünk, ezért nem tudtunk a többiekkel kellő időt tölteni. Ehhez képest kifejezetten jól mozogtunk együtt, Lindával pedig szerencsére ezer éve alkotunk egy csapatot. S bár nem vagyok maradéktalanul elégedett, végül azért egészen jó játékot hoztunk. Az idei év nagy szívfájdalma számunkra, hogy a koronavírus-járvány miatt elmaradt a junior-világbajnokság, amelyre bajnokként utazhattunk volna. A mostani győzelem révén a jövő évi vb-n is vélhetően mi képviselhetjük országunk színeit. Addigra igen ütőképes csapatot kell kialakítanunk. Egyébként annak is örültünk, hogy Tatabányáról érkeztek fiatal curlingesek és az is jó érzés, hogy a Vasason belül láthatóan megoldott az utánpótlás kérdése.”

A culingszakosztályunkban valóban szervezetten folyik a legfiatalabbak beépítése a csapatba, s ennek volt kiváló példája a most zárult junior országos bajnokság. Joó Linda, Nagy Laura Karolina és Nagy Lola Olimpia mellett ugyanis három olyan fiatal került a csapatba, akinek ez volt az első komoly megméretésük.


Joó Linda (középen) óriási rutinjával segítette a csapatot Fotó:NKM Fotó – Németh Krisztina

„Két-három éves igen tervezett munkánk eredménye az, hogy új játékosokat tudtunk beépíteni a csapatba, s a kiöregedő curlingesek pótlása egyáltalán nem okozott problémát – értékelte az ob-t Nagy Gyöngyi, aki Jakab Zoltánnal együtt felel a leánycsapatok felkészítéséért. – Az általunk megálmodott rendszerben mostanra neveltünk ki négy-öt új játékost, akikből hárman mutatkozhattak be az elmúlt héten. Elméletileg ki tudtunk volna állítani egy második csapatot is a tizenegy-tizenhárom évesekből, de úgy ítéltük meg, hogy számukra korai lenne még a mélyvíz. Jövőre azonban nagy valószínűséggel őket is bevetjük majd. Úgy gondolom, a csapatépítés tökéletesen sikerült, Linda és Laura mellett a legfiatalabbak is helyt álltak. Bár nagyon izgultak, hiszen bizonyítani szerettek volna. A Team Tatár ellen sajnos nem tudtuk a maximumot kihozni magunkból, de a sportban, különösen a curlingben ez megtörténik néha. S bár elméletileg ősszel még lehet hazai kihívónk a vb-részvétellel kapcsolatban, gyakorlatilag erre nem látok nagy esélyt, mivel ebben a korosztályban jelenleg a Vasas keretében találhatóak a legerősebb játékosok. A világbajnokságra felkészülő csapatot tehát egy körülbelül nyolc fős bő keret alkotja majd, utazni pedig a legjobb összeállításban fogunk.”

Addig azonban még nagyon sok idő áll a rendelkezésükre, amelyet sportolóink edzéssel fognak tölteni. A hamarosan beköszöntő nyári, jégmentes időszakban ez az erőnléti gyakorlásokat jelenti, a konkrét felkészülést pedig majd ősszel kezdik. Immáron az új, ob-t is megjárt, s azon bizonyított juniorcsapattal.

Junior országos bajnokság. Budapest. Fiú és leány csapatok közös végeredménye: 1. Team Tatár (6 győzelem, 0 vereség) 2. Vasas Girling (5/1) (Joó Linda, Nagy Laura Karolina, Nagy Lola Olimpia, Lauchsz Laura, Orbán Hanna, Dencső Dorina. Edzők: Jakab Zoltán és Nagy Gyöngyi), 3. White Sharks (3/3) … 7. Polipok Girls (0/6).

Vasas Girling – Vándor Curling 12-0, Vasas Girling – White Sharks 2-0, Vasas Girling – Polipok Girls 12-1, Team Tatár – Vasas Girling 6-4, Vasas Girling – SSC Vulptices 6-3, Vasas Girling – Polipok 16-3.

 


Hirdetések