Gy. Szabó Csilla, 2022.05.14. | Kosárlabda

Nagyszerű hajrával nyerte meg férfi kosárlabda csapatunk a bronzcsata első mérkőzését Pécsen, így szerdán már akár el is dőlhet a harmadik hely sorsa Budapesten. Rossz hír viszont, hogy újabb sérültje van együttesünknek Bagó Martin személyében. 

NKA Pécs – Vasas Akadémia 71-78 (13-15, 22-22, 24-18, 12-23)

Pécs: Djordevic (17/9), Lados (7), Benke (18/6), Rátvay (6), Meszlényi. Csere: Váits (6/6), Kocsis (7/3), Sherer (6), Kollár (2), Herger (2), Molnár.

Vasas: Dormán (4), Farkas (12/12), Boros (10/3), Bagó (6), Kerkai. Csere: Andrássy (15), Sólyom (19/15), Barócsi (12/6), Kelemen, Lakatos.


Az NKA Pécs otthonában kezdődött meg szombaton este az a két győzelemig tartó párharc, amely a bronzérem sorsát hivatott eldönteni.

Az első kosarat a második perc végén Bagó Martin szerezte Dormán Balázs passzából, majd a következő kettő is az ő nevéhez fűződött palánk alatti kemény csatákat követően. Bagótól Andrássy Géza vette át a kosár alatti küzdelmet, s vele a pontszerzést is. Erőteljes és gyors csapdákkal próbáltuk megakadályozni a házigazdák támadásait, s ez a taktika többször be is jött. Az első negyedet két pontos vezetéssel zártuk.

A másodikat is mi kezdtük jobban, Barócsi Ádám dupláját Andrássy újabb palánk alatti kemény belépőjéből szerzett pontok követték, s ezzel hatpontos vezetéshez jutottunk. A pécsiek csak a jól irányzott távolikkal tudták tartani a lépést, a harmadik triplájukkal pedig a vezetést is megszerezték. A hatodik percben, Andrássy védőkkel a nyakán is sikeresen tört kosárra, majd a jogosan megítélt plusz büntető értékesítésével két pontos előnyhöz jutottunk, amit már meg is tartottunk a negyed végéig.

A szünet után a pécsiek vették fel gyorsabban a játék ritmusát, s négy perc alatt tizenkét pontot szereztek, amivel akadémistáink csupán Boros Márk hármasát tudták szembe állítani, s ezzel kilencpontos vezetéshez jutott az NKA. Ez szerencsére nem növekedett tovább az idő előrehaladtával, agresszív védekezésünknek köszönhetően épp ellenkezőleg, szépen fogyni kezdett Sólyom és Farkas triplái, valamint Boros és Andrássy pontjai révén. A negyed végére négy ponttal közelítettük meg ellenfelünket.


Andrássy Géza (15) a mezőny legjobb VAL-értékét (29) produkálta Pécsett

A negyedikben folytattuk a felzárkózást, Barócsi és Sólyom Botond hármasának köszönhetően pedig fordítani is sikerült. Nagyon jól működött a Vasas zónája, miközben támadásban Sólyom újabb és újabb triplákat szórt. Négy és fél perccel a meccs vége előtt ötpontos volt az előnyünk. A tét egyre jobban nyomta a csapatok vállát, mindkét oldalon sokat hibáztak a játékosok, az utolsó percre hárompontos vezetéssel fordultunk. Huszonegy perc volt csak hátra, amikor Barócsi biztos kézzel értékesítette a javára megítélt két büntetőt, majd egy labdaszerzést követően Dormán indította Sólymot, aki nem hibázott. A nagyszerű hajrának köszönhetően hétpontos győzelmet arattunk Pécsett, így szerdán akár a végső győzelmet is megszerezhetik játékosaink a Sport11-ben.

Vangelis Ziagkos, a Vasas Akadémia vezetőedzője:

„Néha úgy érzem, miközben ezeket a srácokat nézem, hogy nagyobb szívük, mint a magyarországi borvidék. Ez nem az első, nem a második, de nem is a harmadik olyan meccsünk volt, amelyen kulcsjátékosaink hiányoztak, a padról helyükbe lépők pedig bírták a terhelést és az egész csapatot a vállukra vették. Ez a Vasas-mentalitás. Ma nagyon keményen, mégis okosan játszottunk. A győzelemnek mégsem örülhetünk teljes szívünkből, hiszen Medve Máté, Moravcsik Áron, Radics Gerzson és Kelenföldi Doma után ma Bagó Martint is elveszítettük. Ennek ellenére sose adjuk fel, a maradék egészséges játékosainkkal a végsőkig fogunk harcolni.”

Fotó: NKA PÉCS

 


Hirdetések