Gy. Szabó Csilla, 2022.04.29. | Curling

Győzelemmel fejezte be a genfi vegyes páros világbajnokság csoportmérkőzéseit a Szekeres Ildikó, Nagy György duó, s ezzel megőrizte helyét az A ligában. Az egyidőben zajló szenior vb-n is Vasas egység képviselte Magyarországot, kettősünköz hasonlóan, a férfi csapat is az ötödik helyen végzett csoportjában. Egységeink számára ezzel véget ért a torna, amelyen a legjobbak szombaton döntik el az érmek sorsát.

Csütörtökön este a Szekeres Ildikó, Nagy György kettős 11-7-re verte a legjobb cseh duót, s ezzel az ötödik helyet szerezte meg a B csoportban. Ez azt jelenti, hogy a Vasas sportolói összesítésben a 9. helyen végeztek a világ legjobb curling vegyes párosainak idei küzdelmében.  

„Egy világbajnokságon mindig folyamatos, nagy terhelés van a játékosokon, ami fizikálisan és mentálisan egyaránt megterhelő – kezdte vb-értékelését Dencső Blanka a Vasas curlingszakosztályának igazgatója. – Vegyes párosunk nagyszerűen helytállt ebben a helyzetben. Nagyon büszke vagyok rájuk, különösen azért, mert valamennyi meccsükön keményen küzdöttek. A sportágunkban oly fontos összhang végig hibátlan volt közöttük. Amikor veszítettünk az leginkább az ellenfelek végtelen precizitásán múlt, akik nem vétettek olyan hibákat, amelyeket kihasználhattunk volna.”


Szekeres Ildikó mosolya méltán önfeledt a világbajnokság utolsó meccsét követően

 

A B csoport első két helyezettje, Skócia és Kanada végig fantasztikusan játszott, ők egyértelműen a sportág elitjét képviselik. Még akkor is, ha utóbbi péntek délután nagy meglepetésre 6-5-ös vereséget szenvedett Norvégiától, s így nem jutott a legjobb négy közé. Ott vannak viszont a németek, akik csoportunk harmadik helyén végeztek.

A Vasas szakembere szerint a körülményekre egy percig sem lehetett panaszuk. A jég és a szervezés egyaránt világszínvonalú volt. Edzők és játékosok számára egyaránt hatalmas élményt jelentett ilyen feltételek között játszani.

„Óriási tapasztalat volt számunkra ez a világbajnokság – vélte Shane Tusup, a Vasas vegyes párosának mentáltrénere. – Valamennyi csapat folyamatos, magas szintű teljesítményt nyújtott. A mi célunk az volt, hogy ebben a kiváló mezőnyben meccsről meccsre haladva tanuljunk és javítsunk a játékunkon. Minden győzelem, az elsőtől az utolsó percéig, egy nehezen megvívott csata volt. Hogy négyszer is mi kerültünk ki végül nyertesen és megszereztük a 9. helyet, az Ildikó és György tehetségének és elhivatottságának a legjobb bizonyítéka. Fantasztikus teljesítményt tettek le az asztalra, nagyon büszkék vagyunk rájuk.”

Az utolsó mérkőzést követően Szekeres Ildikót kértük egy gyors értékelésre, aki edzőihez hasonlóan elégedett volt teljesítményükkel:

„Kis ország vagyunk mégis nagy nemzetek között álltunk helyt, ami a sportágunk esetében még inkább igaz. Kevesen vagyunk, egyetlen pályán gyakorolhatunk, s ennek ellenére olimpikon párost is sikerült legyőznünk. Minden meccsünkre tudatosan készültünk, minden lehetséges információt begyűjtöttünk a kövekről és a jégről, ami természetesen komfortossá tette a játékunkat. Gyurival végig nagyon jól tudtunk együttműködni a pályán, és az endek között edzőinktől kapott pozitív támogatás is sokat segített.”


A férfi szeniorok is helytálltak csapatverseny nehéz mezőnyében Svájcban

 

A szenior csapatvilágbajnokság férfi mezőnyében jégre lépő Vasas sportolókból álló magyar válogatott is győzelemmel fejezte be svájci szereplését. Ők Anglia együttesét verték 10-2-re. Dencső Blanka szerint a szenior férfi csapat is nagyon erős csoportba került, ezért is örültek a helytállásnak, vagyis az első és az utolsó találkozójuk megnyerésének. Mindezt ráadásul úgy, hogy csapatkapitányukat Nagy Györgyöt nélkülözve játszották végig a hetet, hiszen ő a vegyes párosok küzdelmében volt érdekelt Szekeres Ildikó oldalán.  

Vegyes páros világbajnokság. A liga. Svájc (Genf)
Csoportmérkőzések (5. és 6.nap):
Skócia – Magyarország 10-4 (3-0, 0-1, 2-0, 0-2, 5-0, 0-1); Egyesült Államok – Magyarország 8-2 (2-0, 2-0, 1-0, 0-1, 3-0, 0-1); Magyarország – Csehország 11-7 (3-0, 1-0, 0-2, 1-0, 0-4, 4-0, 0-1, 2-0).
A B csoport végeredménye: 1. Skócia (9 győzelem/0 vereség) 2. Kanada (8/1) 3. Németország (6/3) 4. Egyesült Államok (5/4) 5. MAGYARORSZÁG /Szekeres Ildikó, Nagy György/ (4/5) 6. Ausztrália (4/5) 7. Csehország (3/6) 8. Anglia (3/6) 9. Spanyolország és Törökország (2/7) 10. Törökország (1/8).
Szenior férfi csapatvilágbajnokság. Svájc (Genf)
Csoportmérkőzések (5. és 6. nap):
Norvégia – Magyarország 11-5 (2-0, 1-0, 0-1, 5-0, 0-3, 0-1, 3-0); Magyarország – Anglia 10-2 (3-0, 1-0, 0-2, 1-0, 2-0, 3-0).
A B csoport végeredménye: 1. Svédország (6/0) 2. Csehország (4/2) 3. Svájc (4/2) 4. Norvégia (3/3) 5. MAGYARORSZÁG /Sárdi Péter, Jakab Zoltán, Bartalus Gábor, Asztalos Sándor, Nagy György/ (2/4) 6. Írország (2/4) 7. Anglia (0/6).

Fotók: WCF/Ansis Ventins és WCF/Céline Stucki


Hirdetések