Gy. Szabó Csilla, 2022.04.28. | Evezés

A MEC-Vasas válogatott evezőse, Gerei Tamás sikeresen szerepelt a hazai szövetség első válogatóján, hiszen a váci Ács Kristóffal megnyerte a kétpár evezősök versenyét. Az utánpótláskorúak közül Daróczi Dávid teljesítménye emelhető ki, aki a serdülők között egypárban elért harmadik helyezése révén bekerült az ORV-re utazó magyar korosztályos együttesbe.

A kétnapos válogatón valamennyi korosztály rajthoz állt az elmúlt hétvégén, Szegeden. A legnagyobb figyelem természetesen a felnőttekre irányult, akik között három sportolónk képviselte a MEC-Vasas színeit. A párizsi keret tagjaként Gerei Tamás számára volt a legfontosabb, hogy jó benyomást keltsen a hazai szakvezetésben, s ez fő számában a kétpár evezősök között sikerült is. Szombaton azonban egypárban is rajthoz kellett állnia, ötödik helyével pedig hozta a tőle elvárt eredményt.

„Szkiffben a döntőt céloztuk meg, az pedig sikerült is – értékelte tanítványa hétvégi szereplését Ambrus Gábor, a MEC-Vasas edzője. – A vasárnapi kétpárra készültünk igazán, és Ács Kristóffal nagyon jó pályát mentek. Régóta próbálgatjuk már a partnereket, s ez a mostani tűnik a legígéretesebbnek, úgyhogy a magunk részéről ebbe a számba fektetjük majd a legtöbb energiát. Ezzel a győzelemmel megszerezték a lehetőséget arra, hogy a május végi világkupa-viadalon hazánkat képviseljék. Mindkettőjük számára fontos állomás lehet ez a nemzetköz szereplés.”

A két fiatal evezős vasárnap délután a sportág két tapasztalt versenyzője, Simon Béla és Juhász Adrián mellé ült be egy négyesbe, ám ez a variáció a győzelem ellenére sem tűnt túl reményteljesnek. Ráadásul a szolnoki világklasszisokkal az edzések sem lennének könnyen megoldhatóak, ami szintén amellett szól, hogy Gerei dublóban próbálja kihozni magából a maximumot. Kristóffal ugyanis felváltva gyakorolnak együtt, hol a soroksári Duna-ágon, hol pedig Vác mellett.

„Nagyon örülök, hogy kétpárban sikerült nyernünk, bár nem igazán voltam topformában – idézte fel a válogató előzményeit Gerei Tamás. – Az elmúlt egy hónapban betegséggel és enyhébb hátfájással is bajlódtam. Az egypárt viszonylag könnyűre vettem, ott azért volt fontos a döntős helyezés, mert ha lesz utazó csapat az Universiadére akkor ezzel az eredménnyel bekerülhetek. A kétpár reggeli előfutamában még kicsit nehézkesen mentünk, de így is sikerült nyernünk. A döntőre azonban minden összeállt. Ráadásul jól is rajtoltunk, ami nem igazán jellemző rám, úgyhogy a tervek ellenére elég hamar élre tudtunk állni. A második ezresen már teljesen egyedül mentünk. Úgy érzem van még bennünk tartalék, amire szükségünk is lesz a világkupa-versenyen. Nekem ez lesz az első, Kristóf korábban már indult hasonlón. Kíváncsisággal várjuk milyen is a nemzetközi mezőny, s mi hol helyezkedünk el benne.”

Az idény elején a világkupa állomások még nem szoktak túl erősek lenni, a tengerentúliak általában később jönnek csak át Európába versenyezni. Gereiéknek mégsem lesz könnyű dolguk, mert a válogatót betegség miatt kihagyó MTK-s riválisaikkal ott fognak idén először összecsapni.


Kálmán Dávid és Czeglédi Péter legfontosabb feladata, hogy ismét jó formába lendüljenek

A szombati felnőtt egypárban Kálmán Dávid és Czeglédi Péter is rajthoz állt, ám egyikük sem jutott tovább előfutamából. De edzőjük, Tevesz László szerint ezúttal ez nem is volt elvárás velük szemben:

„Dávid tavaly bekerült a huszonhárom éven aluliak válogatott keretébe, ám az idei alapozása nem sikerült túl jól. Többször volt beteg, miközben az egyetemi terhei is megnövekedtek. Emiatt mélypontra került a motivációja, s csak becsületből indult el a hétvégi válogatón, amelyen tisztességgel végigevezte valamennyi futamát. A tavalyi jó szintjét azonban nem tudta hozni. Neki és Czeglédi Péternek most az a legfontosabb feladata, hogy visszaszerezze korábbi formáját, hiszen a klubhajókban Dávid nélkülözhetetlen kulcsember, Peti pedig biztos pontnak számít. Szükségünk van rájuk”

Az ifjúsági fiúk mezőnyében első válogató versenyén indult Piuk Márk, aki csak most ismerkedik a mezőnnyel, számára a tapasztalatszerzés volt Szegeden a fő cél. A serdülők között versenyző Peák Bence és Daróczi Dávid viszont annak reményében szállt hajóba, hogy kétpárevezősben bekerüljenek a válogatott keretbe. Ehhez szombaton egypárban kellett bizonyítaniuk.


Daróczi Dávid és Peák Bence a serdülők mezőnyében mérte össze tudását korosztályával

„Sajnos Bence nem tudta hozni a remélt eredményt, jóllehet kitűnő fizikai állapotban van – folytatta értékelését Tevesz László. – Rutintalansága azonban kijött a versenyhelyzetben, s elmaradt az edzéseken mutatott formájától. Szerencsére ez nem vette el a kedvét a folytatástól, kár is lenne érte, hiszen igen tehetséges versenyző. Lesz még lehetősége a bizonyításra. A fizikálisan gyengébb Dávid vele szemben igen technikás és rutinos versenyző, aki fejben nagyon erős. Ennek köszönhető, hogy az elő- és középfutamát egyaránt a legjobb idővel nyerte, a döntőben pedig csak célfotóval maradt le a második helyről. Három remek pályát húzott ezen a hétvégén, ami a szakvezetést is meggyőzte vele kapcsolatban. B egységként részt vehet a lengyelországi Olimpiai Reménységek Versenyén egypárevezős hajóban. Reméljük, hogy a nemzetközi lehetőség újabb motivációs erővel hat majd rá, és a MEC-Vasas valamennyi fiataljára.”

I. válogató és rangsoroló verseny. Szeged.
Férfiak.
A döntők.
Egypárevezősök.
Felnőttek: 
 1. MTK, 2.MTK, 3. Vác, 4. Vác, 5. MEC-Vasas (Gerei Tamás, edző: Ambrus Gábor).
Serdülők:  1. GYAC, 2. Szolnok, 3. MEC-Vasas (Daróczi Dávid, edző: Tevesz László).
Kétpár.
Felnőttek: 
 1. Magyar válogatott (Gerei Tamás/Mec-Vasas, Ács Kristóf/Vác), 2. Szolnok, 3. Magyar válogatott … 7. MEC-Vasas (Czeglédi Péter, Kálmán Dávid edző: Tevesz László).
Serdülők:  1. Magyar válogatott, 2. Csepel, 3. Szeged, 4. MEC-Vasas (Daróczi Dávid, Peák Bence, edző: Tevesz László).
Négyes.
Felnőttek: 
 1. Magyar válogatott (Gerei Tamás, Ács Kristóf, Juhász Adrián, Simon Béla), 2. U23-as magyar válogatott.

FOTÓK: MAGYAR EVEZŐS SZÖVETSÉG


Hirdetések