Jenkei Dániel, 2022.04.27. | Klub

Szerdán délután az Illovszky-stadionban tartotta éves rendes közgyűlését a Vasas Sport Club, amelynek keretében sor került a kiemelt díjak átadására is.

Hagyományosan az emlékezés perceivel indult a 2022. évi közgyűlés, a Vasas család elmúlt egy évben elhunyt tagjai előtt tisztelegtünk az Illovszky-stadion Baróti-termében.

Ezután a kiemelt díjak átadása következett, az idei évben a Vasas család 16 tagja részesült kitüntetésben (lásd lent részletesen).

Markovits László klubelnök ezt követően elmondta, hogy sportszakmailag eredményes elmúlt egy évet zárt a Vasas Sport Club, hiszen három aranyérmet nyertek a tokiói olimpián és paralimpián, utánpótlás-nevelés terén továbbra is kiemelkedik a klub, és az is örömteli, hogy a felnőtt csapatsportágakban is tapasztalható előrelépés az elmúlt időszakban.

Pénzügyi szempontból az anyaegyesület továbbra is sokat köszönhet a kormányzati támogatásnak, a szponzoroknak és a kiemelt partnereknek. Ezzel együtt a járványhelyzet után jelen pillanatban az emelkedő energiaárak állíthatják komoly kihívás elé a klubot.

A klubelnök ismételten hangsúlyozta, hogy kiváló csapattal dolgozhat együtt az ügyvezetésben, ahogy a szakosztályoknál és a sportágaknál is nagy tapasztalattal, valamint szakmai tudással rendelkező személyek erősítik a Vasas családot. Ebből következően ma már nagyon sok ember közös munkáját jelenti a Vasas sikere, ami rendkívül stabillá teszi a klubot.
 


Fontos napirendi pontja volt a közgyűlésnek a létesítményfejlesztésekkel kapcsolatos tájékoztató, amely során Markovits László elnök és Polgár-Veres Árpád sportszakmai elnökhelyettes részletesen vázolták a következő évek fejlesztési irányait a Fáy utca, a Pasaréti út, a Folyondár utca, a Vasas Jégcentrum és a Normafa Síház kapcsán. Amennyiben a részletesen kidolgozott és előkészített projektek megvalósulnak, az további szükséges edzőfelületeket és saját otthont biztosíthat valamennyi sportágnak.

A közgyűlés ezt követően egyhangúlag fogadta el a 2021. évi számviteli beszámolót és a Szabó-Pap Gergely pénzügyi elnökhelyettes által előterjesztett 2022. évi költségvetési tervet.


BREYER ZOLTÁN SZURKOLÓI DÍJ

Kalász Krisztina
Gyermekkora óta a Vasasnak szurkol, Angyalföldön született. Édesapja lakatosként dolgozott a kerületben. Már gyerekként is járt Vasas-meccseken, és ez a szerelem a mai napig kitart. Elsősorban a labdarúgómeccseken szurkol, de a nagyobb rangadókra a röplabda, vízilabda vagy kézilabda esetében is kilátogat. A focistákat pedig idegenbe is igyekszik mindenhová elkísérni. Alapító tagja a Vasas Szurkolói Klubnak, amelynek tevékenységéből aktívan kiveszi a részét.


ÖRÖKÖS TAGOK

Baranovszky Lajos 
1966-67 környékén kezdett el a Vasasban birkózni, még a Koltói Anna utcában. Barátai révén kapott kedvet a sportághoz, összesen hatan kezdték el az edzéseket, de végül csak ő maradt meg tartósan a szakosztály kötelékében. Legjobb eredménye versenyzőként felnőtt Budapest bajnokságon egy ezüstérem. Később, aktív pályafutása után Fodor György barátjával közösen lement megnézni az egyik közös ismerősük gyermekét a birkózóterembe, majd egyszer csak kapott egy sípot, hogy tartsa meg az edzést és azóta is ezt csinálja. Az 1980-as évek közepétől kezdve kisebb-nagyobb megszakításokkal a mai napig edzősködik és társadalmi munkában segíti a szakosztályt.

Diósadi Deák Éva
A magyar kosárlabdázás halhatatlanjai közé beválasztott 150-szeres válogatott kosárlabdázó, a BSE egykori legendája. 2005 óta, tehát gyakorlatilag a kezdetektől edzősködik Pasaréten a Vasas női kosárlabda-szakosztályánál. Büszke arra, hogy az eddigi vasasos évei alatt minden korosztállyal dolgozhatott az előkészítőtől az NBI/A-ig. Bajnoki címet nyert a csapataival serdülő, kadet, junior korosztályban és az Amatőr Női NBI-ben (NBI/B),  az NBI/A-ban pedig VI. helyig jutott az első csapattal. A jelenlegi szezonban például 16-17 olyan játékos játszott az élvonalban, akiket ő is edzett korábban a Vasasnál. Sok játékosa eljutott az utánpótlás és felnőtt válogatottságig is, sőt, immár az Euroliga-győzelemig. Lányai, Laklóth Anna és Koch Dóra is kiváló, NB I-es kosárlabdázók lettek.

Dr. Juhász Péter
Diplomáját a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jogi Karán szerezte 2000-ben. Ingatlanjoggal foglalkozott pályája elején és a Kincstári Vagyoni Igazgatóságon találkozott Markovits László klubelnökkel a Vasas SC vagyonkezelői jogával kapcsolatos folyamat intézése során. Ezután 2006 novemberében lett a Vasas SC ügyvédje, meghívás útján került az egyesülethez. Az elmúlt tizenhat évben nagy odaadással látta el ezt a munkáját, 2016 óta pedig még szorosabb a kapcsolat, hiszen a Dr. Juhász Péter Ügyvédi Iroda az ügyvezetés konténerépületében működik. Ma az ingatlanjog, a társaságjog, a munkajog, a szerződések és követelések jelentik a fő profiljukat, de neki és kollégáinak fontos érdemei voltak a Vasas SC beruházásaihoz kötődő közbeszerzések lebonyolításában, vagy éppen a klub alapszabályának frissítésében is.

Fábián János
1980 októberében vitte le az édesapja a Vasasba birkózni, sporttagozatos általános iskolába járt, így kézenfekvő volt, hogy a klubnál köt ki. 1981-ben igazolták le, így összesen 41 éve kötődik az egyesülethez. Versenyzőként Budapest bajnokságot nyert, illetve nyolcadik lett a magyar bajnokságon. 1986-ig birkózott, majd edző lett, és kisebb megszakításokkal a mai napig tanítja a fiatalokat, 2013 óta folyamatosan segít a szakosztálynak társadalmi munkában.  Saját fiát is levitte birkózni, Fábián András nyert már diákolimpiát és jelen pillanatban kadet válogatott. Nagyon büszke arra, hogy 2019-ben megnyerték a serdülő szabadfogású országos csapatbajnokságot Pécsett. Ahogy arra is, hogy sok gyereknek tudott élményt adni, megszerettetni velük a sportolást, és számos barátsága kötődött a szőnyeg mellett. Nemcsak a birkózás köti a klubhoz, hiszen ízig-vérig Vasas-szurkoló, rendszeresen jár a labdarúgócsapat mérkőzéseire is. 

Kolozsvári Anna 
Meskóné Kőmíves Fruzsina személyében csodás testnevelő-tanára volt a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpontban, ő szeretette meg az anyai ágon görög származású Kolozsvári Annával a tornát. Néhány évvel később az aerobik felé vezető utat is egy testnevelő-tanára, a ritmikus gimnasztikából ismert Nagy Brigitta mutatta meg neki. A görög néptánc révén a zene és a mozgás iránt olthatatlan szeretet érző, tökéletes szertornász alapokkal rendelkező kamaszlány azonnal érezte: megérkezett. 2007-ben kerül sportolóként a Vasashoz, 2009-ben es 2013-banis részt vett Európa-bajnokságon, utóbbin Aerodance kategóriában negyedik lett társaival. 2009 óta párhuzamosan edzősködik is a szakosztálynál, 2020 óta pedig szakosztály-igazgatóként tevékenykedik, és próbálja átadni a mozgás szeretetét az újabb és újabb generációnak.

Krivacsevics Dragoljub 
A montenegrói származású Krivacsevics Dragoljub kosárlabda-játékosként érkezett 1990-ben, 29 éves korában Magyarországra. Akkor nem gondolta, hogy sokáig marad, egy évet tervezett, végül 44 éves koráig a hazai kosárlabdapályákon láthattuk játszani és a mai napig nálunk él. Sikeres, élvonalbeli bajnoki érmes játékosként megfordult a Falcóban, a Zalaegerszegnél, majd Nyíregyházán és Sopronban is. 2005-ben kezdett el edzősködni, bajnoki döntőbe jutatta a Körmend csapatát. 2011-ben került a Vasas családhoz Farkas Balázs hívására, és ahogy azóta kiderült, hazatalált. A legszebb és egyben egyik legnehezebb feladatnak tartja, amit végez, a tehetségek kinevelését. Vasasos szakmai nevelőmunkáját számos utánpótlássiker és azóta befutott NB I-es játékos dicséri. A jelenlegi felnőtt női válogatott 40 százaléka Vasas-nevelés. A Sopron friss Euroliga győztes csapatából pedig Határ Bernadett (aki a WNBA-t is megjárta), Varga Alíz és Sitku Zsuzsanna is Pasaréten pallérozódott korábban. Emellett a két saját gyermeke, Tijana és Marko is sikeres kosárlabdázó lett

Menyhárt Viktória 
2002 óta dolgozik a Vasas Jégcentrumban, amelynek már az alapkőlerakásnál is ott volt. A Vasas kötelékébe éppen tíz éve, 2012-ben került, és szorgalmas munkájával pénzügyi vonalon segíti a klubot. Ő a Vasas Jégcentrum és a Vasas Jégkorong Szakosztályának pénzügyi vezetője.

Mraucsik-Oláh Nikolett 
Véletlenek sorozata vezette a néptánccal már kisgyermekkorában elköteleződő Oláh Nikolettet az aerobikhoz és a Vasas SC-hez, majd később a röplabdaszakosztályhoz. A szertornával, a ritmikus gimnasztikával és a társastánccal is megpróbálkozó mozgékony kislány számára egyetlen biztos pont volt, a családi hagyományokhoz kötődő néptánc, a pályaválasztás idején pedig a Testnevelési Egyetem, ahová végül testnevelő-edző szakra jelentkezett. Ekkor sportágat kellett választania, s hosszas fejtörés után a szertorna és az aerobik közül, az utóbbi mellett tette le a voksát. Az edzések mellett a versenyzés is kötelező volt, így lett belőle ízig-vérig aerobikos, saját bevallása szerint egy jó amatőr szinten. Egyetemi tanulmányai mellett, 2012-ben kezdett el edzőként dolgozni az aerobik szakosztálynál. Nem sokkal később kiegészült a munkaköre a szakosztály technikai vezetésének feladatával, majd ugyanezt a feladatot megkapta egy másik szakosztálynál is a Folyondár utcában, hiszen a női röplabda-utánpótlás technikai vezetője lett. Az utóbbi években már ezt a tevékenységet végzi főállásban.

Patz András 
11 évesen a Vasasban vívott, majd Káposztás Miklós lecsapott rá és megnyerte a sakkozóknak. 20 éves koráig felnőtt első osztályban játszott, amire büszke. Utána a katonaság és a család miatt hanyagolta a sakkot, de így is büszke lehet például arra, hogy 1978, 1979, 1980-ban az ifi csapatban a Balaton kupán (nemzetközi verseny) dobogós helyezéseket értek el. 

Plézer János
Utánpótlás vízilabda-játékosként a Vasasban nevelkedett, eljutott egészen a felnőtt csapatig, 2002-ben ő is tagja volt a legendás zágrábi KEK-győzelmet elérő csapatnak. Játékosként összesen öt évet töltött a klubnál, később pedig edzőként tért vissza, és hét éven dolgozott a Vasas utánpótláscsapatainál. Trénerként a legemlékezetesebb sikert 2019-ben érte el, amikor Komjádi-kupa győzelemre vezette csapatát.

Sári Béla 
2008 óta, több mint tizennégy éve dolgozik családjával a Fáy utcában, a Vasas büféjében. Eredetileg a fiuk, Sári Péter csinálta a büfét a főiskola mellett, és amikor vizsgázott, a szülők segítettek be neki, így kerültek a Vasas létesítményébe. Ahogy fejlődött a sporttelep, úgy fejlődtek ők is, most már főznek is a Fáy utcában, ők látják el a stadionban meccsnapokon a kilátogatókat, de számos rendezvényre is biztosítják a cateringet. Egyik legkiemelkedőbb volt a 2011-es Vasas Centenáriumi Gála a Folyondár utcában, amelynek vendéglátását szintén a Sári-család biztosította. Egy igazi családi vállalkozás az övék a Vasas családon belül. 


ARANYGYŰRŰ

Deák-Bárdos Mihály
2001 januárjában igazolták le a Vasasba, ahol hét éven át, pályafutása legszebb éveiben birkózott. Anno Bódi Jenő, az akkori vezetőedző csábította el a Vasasba a miskolci illetőségű sportolót. A vasasos évek alatt 2001-ben Európa-bajnok lett, többször nyert világbajnoki ezüstérmet, az egyiket Budapesten, hazai közönség előtt. Összességében hét világversenyen szerzett piros-kék színekben érmet, tizennégyszer nyert magyar bajnokságot és négy olimpián is járt. Korszakos alakja volt a magyar birkózásnak, és a Vasas örökös bajnoka címet is megkapta még aktív évei alatt.

Tóth Tamás
A Totó becenévre hallgató sportoló hatévesen kezdett el úszni, a barátait követve, rekreációs céllal. 2004-re már biztató eredményei voltak, egyre komolyabb paraúszó tehetségként tartották számon, és egy jutalomút keretében kimehetett a 2004-es athéni paralimpiára. Ott döntötte el, hogy egyszer ő is szeretne részt venni a játékokon. 2008-ban ez még nem sikerült neki, de a hullámvölgyeket leküzdve 2009-től folyamatosan érmeket nyert minden világversenyen. 2011 és 2012-ben is Európa-csúcsot úszott 50 gyorson, így hatalmas reményekkel várta a londoni paralimpiai játékokat, amelyen végül 50 és 100 gyorson is második lett. A 2012-es paralimpia után lett a Vasas versenyzője, 2016-ban Rióban pedig az utolsó napon, 100 méteres hátúszásban megnyerte klubunk történetének első paralimpiai aranyérmét. Ezt követően több világversenyen nyert még érmeket, de sérülések és betegségek is hátráltatták, így 2021-ben felhagyott az aktív sporttal.


ÉLETMŰDÍJ

Havasi János 
1946. szeptember 9-én született Munkácson, édesanyjától kapott egy sakk-készletet hétéves korában, így ismerkedett meg gyerekként a sportággal. 1969 decemberében került a Vasashoz, a XIII. kerületi tanácsban kezdett el sakkozni, majd miután az megszűnt, Káposztás Miklós hívását elfogadva lett klubunk tagja. Érdekesség, hogy a sakk mellett Havasi János az ASI ifjúsági labdarúgócsapatát is erősítette, de 1964-ben már egyértelmű volt az irány: ekkor lett holtversenyben budapesti ifjúsági bajnok sakkban. A példaképei Mihail Tal és Bobby Fischer voltak. A magyar mesteri címet 1973-ban szerezte meg, Sopronban teljesítette az első normát, majd 1973 végén a Breyer-emlékversenyen a másodikat. A FIDE-mesteri cím birtokosának pedig 2000 óta mondhatja magát. 1991 óta a Vasas örökös tagja. 


VASAS TÁMOGATÁSÁÉRT DÍJ

Nagy György, Westbay-cégcsoport
Nagy György és az általa irányított Westbay cégcsoport ezer szállal kötődik a Vasas családhoz. Korábban a vívószakosztály elnökségi tagjaként támogatta a sportágat, emellett ő maga is aktív és rendkívül sikeres curlingversenyző klubunk színeiben. Vegyes párosba Szekeres Ildikóval világbajnoki ezüstérmesnek és 32-szeres magyar bajnoknak mondhatják magukat. Lányuk, Nagy Laura pedig a Vasas és a magyar curling első ifjúsági olimpiai bajnoka. Az utóbbi években a labdarúgással is összefonódott Nagy György neve, aki többségi tulajdonosként vállal szerepet a Vasas Futball Clubnál. (Nagy György a közgyűlés időpontjában a vegyes párosok világbajnokságán vett részt, így a díjat testvére, Nagy Gyöngyi vette át.)


Hirdetések