B.V., 2022.07.15. | Tehetségek

Sorozatunkban klubunk 17 és 23 év közötti kiemelkedő tehetségeit mutatjuk be. Olyan egyéni sportolókkal ismerkedhettek meg, akik korosztályos szinten már értek el komoly nemzetközi eredményt és ott kopogtatnak a felnőtt élsport kapuján. A téli olimpikon Tóth Zita gyerekkora óta a Vasasban építi sípályafutását, és fiatal kora ellenére már negyvenszer nyert magyar bajnokságot.


 

Tudtad-e, hogy Zitánál minden jöhet, ami extrém?

Zita a szabadidejében is imád sportolni, és előszeretettel próbálja ki ez extrém sportokat. Szeret szörfözni, egykerekű biciklizni, mountain bike-ozni, ezeket mind a családból „örökölte”, édesapját és nagybátyját követi. Emellett szeret olvasni, rajzolni, sorozatokat nézni, valamint a COVID idején elkezdett ukulelézni, Youtube-videókról tanul, azt mondja, semmi zenei tehetsége nincs, de az ügyességét szeretné fejleszteni ez által.

 

VILLÁMKÉRDÉSEK ZITÁHOZ

Ezt vinném magammal egy lakatlan szigetre: A szörffelszerelésemet.
Ha bárkit lehetne, őt hívnám el vacsorázni: A családtagjaimat.



Erősség és gyengeség: szenvedélyes a sportban, de néha jöl jönne egy kis plusz önbizalom

- Szerintem az erősségem, hogy mindig nagyon motivált vagyok és a lehető legtöbbet szeretném nyújtani. Nagyon szeretek síelni, mondhatni szenvedélyesen csinálom. Amiben fejlődnöm kellene, az a magabiztosság, hogy elhiggyem magamról, mire vagyok képes.

 

Edző és tanítványa: hihetetlen akaraterő és tudásszomj

Elég régóta, még versenyzőkoromból ismerem, mindig is egy nagyon kedves, jólnevelt, szorgalmas lány volt. Hajtja, hogy minél több tudást szívjon magába, emlékszem, rendre "zargatta" a rutinosabb sízőket, Miklós Editet és engem is, kérdezte, mit csinálhatna még jobban. A másik, amit kiemelnék, az az akaratereje: kicsiként előfordult, hogy sírásig csinált egy nagyon kemény gyarkolatot, de mégsem adta fel. A sors pedig úgy hozta, hogy a COVID kezdetekor engem kértek fel, hogy legyek az őt felkészítő stáb tagja. A következő lépcsőfok szerintem a világkupa-sorozat lehet a számára, tavaly szlalomban szerintem a valaha volt legjobb magyar pontokat csúszta, de óriásban is megállja a helyét. Bízom benne, hogy a következő szezonban képes lesz pontot, pontokat szerezni a világkupában – mondta el Zitáról edzője, Szepesi Bertold.  


Civilben -  az edzősködés is napirendre került

-  Az biztos, hogy a jövőben is a sport mellett szeretnék maradni, sokáig gyógytornász akartam lenni, de most már érdekel az edzői lét is, mert szeretek gyerekekkel foglalkozni. Az idén érettségiztem, most egy időre szüneteltetem a tanulást, aztán meglátjuk, hogyan tovább.

 

SZAKSZEMMEL

Zita édesapja, a Vasas SC síszakosztályának alpesi szakágvezetője, Tóth Zalán ezt mondta el róla:

- Rengeteg sportágat kipróbált kiskorában, és azokból a legjobb dolgokat – akaraterő, ügyesség, kitartás – elraktározta magában, és nagyon jól tudja kamatoztatni alpesi síben. Külön kiemelném még egyszer a kitartást, mert gyakran előfordul, hogy a versenyzők 18 éves korukra, a felnőttmezőnybe érve kiégnek, Zita viszont már 20 esztendős, mégis ugyanolyan motiváltan csinálja a szárazedzéseket, és alig várja, hogy kezdődjön a síszezon. Láthatóan fel akar nőni a feladathoz. Most lezárult az olimpiai ciklus, és sikeresen letette az érettségit, vagyis nyugalmasabb időszak előtt áll. Szerintem sosem volt még ilyen jó fizikai állapotban, a tanulást három évre szünetelteti és csak a sportra fog koncentrálni. A cél, hogy a világkupán be tudjon kerülni a legjobb harminc versenyző közé, ez hatalmas feladat, mert elképesztően sűrű a nemzetközi mezőny, a sikerességhez a tudás mellett a csillagok megfelelő állására is szükség van.

 


A többi Vasas-tehetséget pedig itt találod: www.vasastehetsegek.hu

 


Hirdetések