Gy. Szabó Csilla, 2022.04.02. | Kosárlabda

A Vasas Akadémia férfi csapata nyerte az idei dr. Hepp Ferenc Emlékkupa döntőjét. Együttesünk négy ponttal bizonyult jobbnak a Budapesti Honvéd gárdájánál, amelytől a bajnokság alapszakaszában kétszer is vereséget szenvedett. 

Dr. Hepp Ferenc Emlékkupa. Döntő. Debrecen, Főnix Aréna.

Vasas Akadémia − Budapesti Honvéd 77-73 (16-22, 28-16, 14-15, 19-20)

Vasas: Moravcsik (11/3), Radics (15), Boros (6/3), Andrássy (3), Medve (5/3). Csere: Bagó (10), Kerkai (13/6), Farkas (10/6), Kelemen, Barócsi, Dormán (4), Sólyom.

Honvéd: Markovic (18/6), Tanoh (15/6), Takács (13/6), Völgyi (2), Mijovic (2). Csere: Simon (19), Wirth, Czirbus (2), Kopácsi (2), Tarján.


Az NBI/B Piros-csoportjának két élcsapata, az alapszakaszt megnyerő Budapesti Honvéd és az ötödik helyen záró Vasas Akadémia együttese találkozott a Hepp-kupa szombati döntőjében Debrecenben. A párosítás a papírforma érvényesülését jelentette, hiszen előbbi a másodosztályú Budafok, utóbbi pedig a Zöld-csoportos MEAFC gárdáját győzte le. S bár a bajnokságban mindkét összecsapást a Honvéd nyerte, akadémistáink óriási elszántsággal, a kupagyőzelem reményében léptek pályára.

A meccs jól is indult a számunkra, hiszen Medve Máté pontos távoli dobásának köszönhetőn nyomban vezetést szereztünk. A honvédosok erre azonnal válaszoltak, s kisvártatva náluk volt az előny. Radics Gerzson és Moravcsik Áron kosarai révén azonban ismét vezetéshez jutottunk, amelyet sokáig tartani is tudtunk. Az első negyed második felében azonban erősített ellenfelünk, fordított és végül hatpontos előnnyel zárt.


 Öröm Fotó: Vasas Akadémia

A második negyed közepén Radics egyenlített, amelyre fél perc alatt öt ponttal válaszoltak a piros-fehérek, így ismét elhúztak, ám Kerkai Ákos, Radics és Dormán Balázs révén sikerült fordítanunk, s a játékrészt hat pontos előnnyel zárni.

A harmadik negyedben magabiztosan tartottuk ezt az előnyt, de igazán nem sikerült ellépnünk ellenfelünktől. A játékrész végére kialakult öt pontos vezetés pedig azt jelentette, hogy a hajrában teljesen nyílt csata alakulhat ki a győzelemért.


Fotó: Vasas Akadémia

A mezőny egyik legjobbjának Luka Markovic tizenötödik pontjával indult a végjáték, s ezzel három pontra jöttek fel a honvédosok. A harmadik percben pedig már 61-61 volt az állás. Farkas Attila és Kerkai jól időzített hármasával ismét előnybe kerültünk. A harc azonban nem csitult, kevesebb mint öt perccel a meccs vége előtt Markovic immáron a tizennyolcadik pontját szerezve fordítani tudott, s egypontos vezetéshez juttatta csapatát. Szerencsére nem sokáig, Medve két sikeres büntetőjével visszavettük a vezetést, amelyre a másik oldalról Simon Kristóf válaszolt, ám Radics találata ismét felénk billentette a mérleg nyelvét.

Az utolsó perc hatalmas izgalmakat hozott. Kerkai biztos kézzel értékesítette a javára megítélte büntetőket, amivel 75-72-re módosult az állás. Boros Márk faultját követően Simon csak az egyik lehetőségével élt, így maradt a két pontos Vasas vezetés. Ekkor Wirth Ádám szabálytalankodott, Farkas pedig Kerkaihoz hasonlóan mindkét büntetőt bedobta. Az utolsó másodpercekben az elkeseredett honvéd játékosok távoli dobásokkal próbálkoztak, de egyik sem sikerült, így végül négy pontos győzelmet aratott csapatunk, s ezzel elhódította az idei dr. Hepp Ferenc emlékkupát.


A győzelem pillanata... Fotó:hunbasket

Vangelisz Ziagkos, a Vasas Akadémia vezetőedzője:

„A csapatmunka adja a hajtóerőt ahhoz, hogy átlagos emberek, átlag feletti teljesítményre legyenek képesek. A Vasas család pontosan ezen elv szerint működik. Egy egészséges rendszert emberek olyan csoportja alkotja, amelynek tagjai türelemmel, hittel, bizalommal és állandósággal dolgoznak együtt minden nap, azért, hogy lépésről lépésre elérjék céljaikat. Büszke vagyok arra, hogy egy ilyen kiváló játékosokból álló gárda vezetőedzője lehetek, nekik ajánlom minden szeretetemet és tiszteletemet. Nagyon köszönöm a segítőnknek, hogy végig hűségesek voltak hozzánk és a célkitűzéseinkhez. S bár még sok kihívás áll előttünk, most anélkül szeretnénk megünnepelni a győzelmet, hogy ezekre gondolnánk. Gratulálok a Honvéd csapatának a döntőben nyújtott fantasztikus játékához. Mindannyian szeretjük a kosárlabdát és a legnagyobb célunk az, hogy elősegítsük sportágunk magyarországi fejlődését.”


Hirdetések