Gy. Szabó Csilla, 2022.03.21. |

Nyolc érmet szereztek a Vasas sífutói a végül Ausztriában, szombaton megrendezett országos bajnokságon. A dobogó legmagasabb fokára két ifjúsági versenyzőnk, Bozóki Laura, valamint Holló Martin állhatott fel.

Az idei sífutó és biatlon országos bajnokságot a hazai kedvezőtlen hóhelyzet miatt többször is kénytelen volt elhalasztani a magyar szakszövetség, utolsó lehetőségként végül ausztriai helyszínt választottak. Technikai okok miatt azonban még így is csupán a szombati, sífutó műsort tudták megrendezni, a vasárnapi program sajnos véglegesen elmaradt.

A Vasas SC sportolói a szombati napon végül nyolc érmet gyűjtöttek, hármat a szeniorok versengésében, négyet pedig az ifjúságiak között. Utóbbi tény remekül bizonyítja a szakosztályban folyó utánpótlás-nevelő munka erejét. Ráadásul Bozóki Laura és Holló Martin egyaránt magabiztosan utasította maga mögé a legjobb hazai ifjúságiak versenyzőket. Igaz, mindketten már a múlt heti diákolimpián is remekeltek.

„A diákolimpia sikerét követően mindenki, így én is reméltem, hogy nyerni fogok – beszélt honlapunknak sikeréről Bozóki Laura. – A tényleges célom azonban az volt, hogy minél jobb teljesítményt nyújtsak. A szeniorok és a felnőttek után indultunk, így a hó már fel volt kicsit túrva, de ez számomra nem jelentett különösebb problémát. A tömeges rajtot követően azonnal jó pozícióba kerültem, a továbbiakban pedig végig vezettem. A pálya kialakítás igen nehéz volt, végig felfelé és lefelé mentünk, miközben jó sokat kanyarogtunk is. Az ifjúsági fiúkkal együtt mentünk, próbáltam ezt a helyzetet kihasználva felvenni a tempójukat, úgyhogy a leánymezőnyre nem is figyeltem mögöttem. Nagyon örülök a bajnoki címnek, és annak is, hogy végül sikerült megrendezni az ob-t.”


Az ifjúsági leányok mezőnyében volt okunk az örömre, hiszen Bozóki Laura aranyérmet (balról), Kovács-Oroszlán Anna pedig bronzot nyert, míg Csikász Panni negyedik lett.

A vasárnapi biatlonverseny elmaradása viszont kellemetlenül érintette Laurát, aki pedig ezt a számot várta a leginkább. De az idei igen rossz hazai hóviszonyok között már azt is nagy eredménynek könyvelte el, hogy legalább szombaton rajthoz tudtak állni. Az idény során ugyanis hazai viszonyok között alig-alig volt lehetőségük versenyezni, erre szinte csak külföldön nyílt módjuk.

Az ifjúsági fiúk versenyében kettős Vasas siker született, hiszen Holló Martin mögött Kunos László futott be másodiknak a célba. Előbbi, Laurához hasonlóan a diákolimpiai győzelemmel a tarsolyában érkezett Eisenerzbe, s várt jó eredményt saját magától.

„Nem titkolom, hogy nyerni szerettem volna és nagyon örülök, hogy ez ismét sikerült – mondta Holló Martin a győzelem után, amelyet a szokásosnál hosszabb, vagyis 10 kilométeres távon aratott. Az ob-t megelőző diákolimpián csak két kilométert kellett teljesíteniük. – Igen nehéz volt a pálya, nagy felfelé menetek voltak benne. A tömegrajtnak köszönhetően az idősebbekkel együtt indultunk, én pedig végig velük igyekeztem tartani a tempót. A hosszabb táv nem volt olyan nagy megterhelés a számomra, de azért a végére sikerült jól kifutnom magamat. Az utóbbi hetekben egy picit fájt a hátam, ami picit akadályozott abban, hogy a maximumot kihozzam magamból, de így is sikerült győznöm, aminek nagyon örülök.”


Holló Martin és Kunos László révén kettős Vasas győzelem született a ifjúsági fiúk mezőnyében

Laurához hasonlóan, Martin is sajnálta a vasárnapi biatlon ob elmaradását, igaz ő úgy tervezte, hogy ebben a szakágban ezúttal egy korosztállyal feljebb áll rajthoz. S bár az idősebbek között is örült volna egy éremnek, ebben a mezőnyben a tapasztalatszerzés talán még a helyezésnél is fontosabb lett volna a számára. Martinnak ugyanis nagy tervei vannak, szeretne kijutni a téli ifjúsági olimpiára, felnőttként pedig az ötkarikás játékokat célozza majd meg.

MVM Sífutó országos bajnokság. Eisenerz (Ausztria)
A Vasas sífutóinak helyezései.
Felnőttek. Nők:
2. Laczkó Evelin Vivien
Férfiak: 4. Lágler Kristóf
Ifjúságiak. I. kategória.
Leányok: 1. Bozóki Laura … 3. Kovács-Oroszlán Anna, 4. Csikász Panni
Fiúk: 1. Holló Martin, 2. Kunos László
Szeniorok. Nők: 2. Cseke Nagy Bernadett
Férfiak: 2. Kovács Domokos, 3. Dr. Mile Lajos, 4. Holló Mátyás, 5. Cseke Csaba … 8. Cseke Gergely.


A szenior férfi mezőnyben arattak a Vasas tapasztalt versenyzői
 


Hirdetések