Gy. Szabó Csilla, 2022.03.20. | Tenisz

Karrierje legnagyobb sikerét érte el Törökországban, Tóth Amarissa Kiara, az antalyai 25 ezer dollár összdíjazású ITF-torna párosversenyének megnyerésével. A Vasas Körmöczy Teniszakadémia 19 esztendős játékosa az orosz Diana Shnaider oldalán egy héttel korábban az elődöntőig jutott egy hasonló kategóriájú viadalon, ám akkor még nem tudták feltenni az i betűre a pontot. A legjobb négy között most éppen a Babos Tímea, Sapfo Sakellaridi kettőst győzték le két szettben.

Tóth Amarissa párosban már tavaly, utolsó éves juniorként is letette névjegyét a felnőtt mezőnyben, hiszen nem kevesebb, mint öt 15 ezer dollár összdíjazású tornát nyert. Most azonban láthatóan szintet lépett, hiszen a pillanatnyilag országjelzés nélkül induló társával úgy meneteltek végig a mezőnyön, hogy mindezt egy szabadkártyának köszönhették. A náluk jóval előkelőbb világranglistával rendelkező ellenfelek közül, az első helyen kiemelt spanyol, görög kettős legyőzése adta meg az alaphangot. Az első fordulóban Amarissáék 6:3, 6:7(4), 10:4-re verték a Bolsova, Papamichail kettőst.

Az esélytelenek nyugalmával léptünk ellenük a pályára, hiszen tényleg nem volt veszítenivalónk – idézte fel az igen fontos találkozót Tóth Amarissa szombati győzelmüket követően, nem titkolva, hogy a sorsolás korántsem volt kegyes hozzájuk. – De olyan jól játszottunk, hogy még szinte magunkat is megleptük. Ez a győzelem természetesen nagy önbizalmat adott nekünk, s mivel az előző héten egyetlen ponttal maradtunk csak le a döntőbejutásról, ekkor már igazából a végső győzelem lebegett a szemünk előtt. Az elődöntőben pedig jött a Babos Timiék elleni meccs, amely számomra különösen fontos volt. Igazi presztízsmeccs. Szerencsére ezt Diana is érezte, ugyanakkor neki sem volt mindegy, hogy egy sokszoros páros világbajnok és Grand Slam-győztes áll a háló másik oldalán. Ismét nagyon jól játszottunk. Úgy gondolom, hogy az alapvonal játékban voltunk biztosabbak, a kereszteket jobban tartottuk náluk, amiben nagy része volt annak is, hogy a partnerem balkezes.”

A presztízsmérkőzést végül nagyon magabiztosan 6:3, 6:2-re nyerte a két fiatal játékos, és a döntőben sem okozott gondot számukra a második kiemelt Anshba, Timofeeva kettős legyőzése. Az első szett volt csupán szorosabb (6:4), a másodikban már 4:0-ra és 5:1-re is vezettek, amelyet végül 6:2-re nyertek.

„Nagyon jól sikerült a felkészülésem Bocskay Józseffel, Kovács Márkkal, valamint a Folyondár utcában velem edző csapattal – beszél sikere hátteréről a 19 éves teniszező. – Nem számítottam arra, hogy ilyen gyorsan befogadnak a Vasasnál, s hogy ennyire jól fogom érezni magam. A jó közérzetemnek mindenképpen nagy szerepe van a mostani sikeremben. S bár azt azért sajnálom, hogy egyesben nem tudtam hasonlóan kiemelkedő eredményt elérni, ami késik, nem múlik. Párosban valóban igazi mérföldkőnek érzem ezt a tornagyőzelmet, hiszen olyan erős mezőnyben indultunk, amely már a hatvanezeres tornák alját súrolja. A most szerzett pontokkal párosban már a négyszázötvenedik hely környékére jövök fel a jövő héten, így alig százra leszek csupán az évvégére kitűzött háromszázötventől. A jövő héten még itt maradok Törökországban és egy tizenötezresen indulok, ám utána bele kell vetnem magam a tanulásba, hiszen idén érettségizem. De amint túl leszek ezen a kötelezettségen, után már csak és kizárólag a teniszre fókuszálok. Nagyon nagy nyugalmat ad ez a sikeres évkezdet, erre a folytatásban is tudok majd építkezni.”

Pedig ami a páros partnerét illeti, korántsem volt izgalommentes a közös indulás. Dianának, orosz játékos lévén, menet közben zárolták a bankkártyáját, ami miatt át is kellett költöznie egy másik szállásra, s korántsem volt biztos, hogy a második héten is együtt tudnak pályára lépni. Végül Amarissának is nagy része volt a szabadkártya elnyerésében és a helyzet rendezésében. A jövő héten kezdődő, immáron harmadik tornáján ismét egy orosz teniszezővel indul majd, mégpedig azzal a Ksenia Laskutovával, akivel tavaly évvégén két 15 ezres ITF-tornát is nyert.

„Szeretek orosz játékosokkal párosozni, mert mindent megtesznek a győzelemért, szinte meghalnak a pályán a sikerért. Éppen ezért a jövő héttel kapcsolatban is optimista vagyok Ksenia oldalán. Egyesben szerencsére felfértem a főtáblára, nem kell selejtezőt játszanom, így keddig van időm alaposan felkészülni – ismertette a következő napok programját Tóth Amarissa, aki nem véletlenül választja páros partnereit elkötelezettségük alapján, hiszen ő maga is híresen nagy küzdő.

Fotók: facebook/ Tóth Amarissa


Hirdetések