Jenkei Dániel, 2022.03.18. | Vívás

A fenti mondat jegyében készül Szilágyi Áron a hétvégi budapesti kardvilágkupára, miközben a hét elején rangos állami kitüntetés vehetett át.

- Hallottunk kisebb betegségről Veled kapcsolatban, így az első kérdés nem lehet más: hogy vagy most?
Valóban kimaradt a hétfő, a kedd és a szerda, kisebb influenzás tüneteim voltak, de most már jól vagyok. Szerencsére az előző hetekben megfelelő munkát tudtam végezni, így most erre próbálom emlékeztetni a szervezetemet egy kis mozgással.


- Tokió után most lépsz erről pástra nemzetközi versenyen.
Várom is már nagyon, egyrészt valóban azért, mert az olimpia után most térek vissza a nemzetközi vérkeringésbe. Másrészt Budapesten mindig nagyon jó versenyezni, pláne nézők előtt. A pandémia kezdete óta először lehet ebben részünk. Ez amolyan cseresznye a tortahabon számunkra a verseny kapcsán.


- Milyen mezőny érkezik Budapestre?
Az oroszok, a fehéroroszok és az ukránok hiányozni fognak az ismert okok miatt, de egyébként mindenki jön. Kétszáztizennégy fő nevezett, így hatalmas mezőny indul, a világranglista éllovasai is mind pástra lépnek. Emellett lesz sok magyar versenyző, és a vasasos színeket is szép számban képviseljük. A csapatverseny során pedig újra összeállunk, először ebben az olimpiai ciklusban.


- Megvan a kellő pengeéhség részedről?
A harmadik megnyert olimpiám után minden verseny, minden asszó ajándék. Tényleg kíváncsi vagyok, milyen lesz a vívásom, és arra is, hogy a többiek mivel rukkolnak elő. Nincs különösebb elvárásom, egyfajta óvatos belekóstolás lesz ez a világkupa.

Utána viszont gyorsul a tempó… 
- Igen, gyakorlatilag egy intenzív félszezon vár rám, a tervek szerint még Szöulban, Madriban és Padovában lesznek versenyek április és májusban, utána júniusban Európa-bajnokság, végül júliusban világbajnokság. 


- Ne felejtsük el azt sem, hogy a hét elején a Magyar Érdemrend Nagykeresztje kitüntetésben részesültél az Országházban. Akítv sportoló Magyarországon még nem vehetett át ilyen rangos elismerést.
Óriási büszkeség és motiváció számomra egy ilyen díj az élsportolói munkám folytatása kapcsán. Eredetileg az olimpia után kaptam volna meg ezt a kitüntetést, de végül úgy alakult, hogy most tudtam csak átvenni. Az örömömből viszont ez semmit nem vont le.

 

A hétvégi budapesti világkupáról itt találhatóak részletes információk.


Hirdetések