Gy. Szabó Csilla, 2022.02.01. | Tenisz

Pontosan egy héttel Nemcsek Gréta U12-es győzelmét követően, a Vasas Körmöczy Teniszakadémia újabb játékosa állhatott fel a korosztályos mesterverseny dobogójának legmagasabb fokára, Hornung Gábor személyében. A 16 éves teniszező hétfőn délután az U16-os fiúk döntőjét nyerte meg. Ugyanebben a kategóriában Sávay Zalán, az U14-es leányok mezőnyében pedig Benke-Giosanu Izabella zárt az 5-8. helyen.

Igaza lett Bocskay Józsefnek, teniszszakosztályunk vezetőjének, aki az utánpótláskorúak mesterversenye előtt Hornung Gábort jelölte meg, egy nagyonis lehetséges meglepetés okozójaként. A 16 éves játékos a szakember jóslatára kiváló edzésmunkája és az utóbbi időszak eredményeivel szolgált rá. Karrierje első junior ITF-tornáját éppen egy héttel korábban, Ausztriában nyerte meg Deli Merse (Tenisz Műhely) oldalán. Az oberpullendorfi 4-es kategóriás viadalon egyesben is indult, az első fordulóban az osztrák Leo Gutjahrt győzte le 6:4, 6:2-re, a másodikban pedig háromszettes nagy csatában maradt alul egy spanyol fiúval szemben.

„Gábor esetében nagyon is benne volt a győzelem lehetősége a levegőben, ezért nem is lepődtem meg a sikerén – értékelte a Vasas játékosainak szereplését Bocskay József. – Ugyanebben a kategóriában indult Sávay Zalán, akinek sajnos ismét előjött egy makacs, visszatérő térdsérülése, így egyik mérkőzését fel is kellett adnia. Közvetlenül a mesterverseny előtt Szlovákiában, egy ötös kategóriás juniortornán, szerencsés vesztesként felkerült a főtáblára, s a lehetőséggel élve túl is jutott az első fordulón. Meglehet ez a többletterhelés jött ki most a térdfájás formájában. Benke-Giosanu Izabella teljesítményével elégedett vagyok, hiszen a csoport mérkőzések során, egyedül ő tudott játékot, ráadásul kettőt is nyerni a későbbi győztes Bíró Melindával szemben, a másik két találkozót pedig háromszettes óriási csatában veszítette el. A legjobb hazai tizennégy éven aluli leányok mezőnyében, egy évvel fiatalabbként, ez azt mutatja, hogy jó úton járunk. A középiskolai felvételi miatt ő az utóbbi időben a szükségesnél kevesebbet edzett, amint visszatér a mennyiségi munkához folytatja majd a fejlődést.”

Az U16-os korosztály fiú mezőnyének újdonsült bajnoka, Hornung Gábor szászszázalékos teljesítménnyel jutott ki csoportjából, Sift Barnabást 6:3, 7:6(1), Gubi Trisztánt 6:7(2), 6:1, 10:5, Zsembery Andrást pedig 6:2, 6:1-re verte. Az elődöntőben az elsőszámú kiemelt, Mészáros Patrikkal találkozott, akit 4:6, 7:5, 6:0 arányban győzött le.

„Akár két szettben is nyerhettem volna, ám egy jó kezdést követően kisebb hullámvölgybe kerültem az első szett végén – idézte fel a döntőnek is beillő mérkőzést Hornung Gábor. – Pár ponton múlt csupán, hogy az elment, a második és harmadik szettben azonban már az én kezemben volt az irányítás. A torna előtt is esélyesnek éreztem magam a végső győzelemre, különösen azért, mert nagyon szeretek kemény pályán játszani. A sorsolás is jól alakult, s bár Patrikkal a papírforma szerint csak a döntőben kellett volna találkoznom, egyáltalán nem zavart meg a kisebb „műsorváltozás”. A fináléban Sift Barni ellen fejben kellett nagyon erősnek lennem, ami szerencsére sikerült is. Szerintem végig nagyon jól ment a tenisz, egyedül a kettős hibák száma volt több a kelleténél. A döntőben nem jöttek igazán a második szerváim. Összességében mindent beleadtam, s most nagyon örülök a végső győzelemnek. Egyrészt a mesteri cím, másrészt viszont a szövetségi támogatás miatt. Utóbbira különösen nagy szükségem lesz, ugyanis céljaim valóra váltásához a jövőben egyre többet kell majd nemzetközi tornákra utaznom.”

S hogy mik is ezek a célok? Rövidtávon a korosztályos világranglista legjobb száz játékosa közé kerülni, amelyre összesen két éve maradt Hornung Gábornak. Az utolsó két juniorszezont felnőtt karrierjének megalapozása érdekében szeretné maximálisan kihasználni. Hosszútávon ugyanis nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint belépni a világ férfi teniszezőinek elit klubjába. Ehhez azonban sok és áldozatos munkára van szükség, amivel a Vasas fiatal játékosa is tisztában van. Az utóbbi időszakban éppen ezért nagy hangsúlyt fektet az erőnléti edzésre, amelyet klubunk szakembere, Kiss Dániel irányít. Van, hogy napi kétszer is meglátogatja őt a konditeremben. A Folyondár utcai csoportos edzések, edzőmeccsek mellett pedig támogatója, dr. Kenyeres János szervez számára egyéni gyakorlásokat. Bár, ha úgy hozza a sors, partnerek nélkül is egész jól elboldogul.

„Nagyon sokat fejlődött az adogatásom, ami annak is köszönhető, hogy szinte minden nap fél-egy órákat túlórázom egyedül – beszélt az elkötelezett, önálló munka szükségességéről Hornung Gábor. – Technikailag beljebb, az alapvonalhoz közelebb kéne játszanom, a rövidebb labdákat is ideje korán észlelni. Ugyanakkor a stabilitásban is lehetne még javulnom, ahogy a pályán belüli mozgások terén is. No és persze izomból sem ártana még néhány kilót felszednem. Úgy érzem, a Folyondár utcában pillanatnyilag minden adott ahhoz, hogy képességeimet maximálisan kamatoztassam. Remélem, ez a győzelem csak egy első igen szép pillanata, egy kiemelkedően sikeres esztendőnek!”

Fotók:MTSZ/facebook


Hirdetések