Gy. Szabó Csilla, 2022.01.27. | Kosárlabda

Az U16-os fiúválogatott a hagyományos Szent István-kupával folytatja felkészülését a nyári, szófiai korosztályos Európa-bajnokságra. A nemzeti együttes soraiban akadémistáink közül Kiss-Leizer Gergő és Váradi Ádám mellett ezúttal a 2007-es születésű Rosta Péter is lehetőséget kapott, az edzői teamben pedig továbbra is fontos szerep jut szakemberünknek, Kárpáti Dánielnek.

A szövetségi vezetőedző Faragó Péter személye sem ismeretlen azonban Pasaréten, hiszen a tavalyi idény végéig ő irányította az NBI/B piros csoportjában játszó felnőtt férfi csapatunkat, 2016-os érkezésének évében pedig a juniorokkal ünnepelt bajnoki címet az idény végén. A kiválasztás során tehát személyes tapasztalataira is alapozhatott a Vasas játékosok és Kárpáti Dániel esetében. Az évvégi lengyelországi ORV-n nyújtott teljesítményük pedig igazolta a döntés helyességét.

„Váradi Ádám az utolsó két mérkőzésen jött bele igazán a játékba, Gergő pedig mindkét meccsén nagyon hasznosan játszott, a másodikon azonban sajnos megsérült – értékelt honlapunk számára csütörtökön kezdődő torna kapcsán Faragó Péter. – Persze még mindkettőjüknek van miben fejlődniük, különösen azon a poszton, amelyiken számítunk rájuk, de jó úton járnak. A válogatottal kapcsolatban fontosnak tartjuk, hogy mindig legyen néhány fiatalabb is keretben, akik a következő évben alkothatják majd a korosztályos együttes gerincét. Ennek most épp Rosta Péter a haszonélvezője, hiszen ő kétezerhetes születésűként került be a csapatba. Ezt a évjáratot egyébként is kiemelten figyeljük, hiszen ebben a korban néhány hónap alatt is sokat fejlődhetnek a játékosok. A keret azonban nem teljes, hiszen többen betegek és a tornán résztvevő kecskeméti akadémiáról is számítunk később két játékosra, akik ezúttal természetesen klubcsapatukat erősítik. De most úgyis az a legfontosabb, hogy minél több ígéretesnek tartott kosárlabdázót próbáljunk ki éles helyzetben.”

A magyar U16-os válogatott ugyanis fontos kihívásra, mégpedig az augusztus 12. és 20. között Szófiában sorra kerülő korosztályos Európa-bajnokságra készül, amelyen ugyan erős csoportba kerültek, de a szövetségi kapitány bízik a továbbjutásban. Szerinte ez leginkább akkor sikerülhet, ha a klubokkal évközben is teljes összhangban tudnak dolgozni, a konkrét felkészülés tehát nemcsak arra az öt-hat hétre korlátozódik, amikor ténylegesen is együtt van a csapat. Ehhez segítőivel, Losonczy Dániellel és Kárpáti Dániellel is folyamatosan nyomon követik az érintett játékosok teljesítményét és fejlődését.


Az U16-os fiúválogatott a torna előtt már együtt ünnepelte egyik játékosa születésnapját Székesfehérváron

„Konkrét célkitűzést nem fogalmaztam meg a csapat számára a Szent István-kupával kapcsolatban – ismertette a székesfehérvári tornával kapcsolatos elképzeléseit Faragó Péter. – Azt szeretném, ha az összetartásokon gyakoroltakat pontosan végrehajtanák a fiúk. Ha ezek többségét a meccseken eredményesen látjuk viszont, akkor természetesen a győzelmekre is esélyesek lehetünk. Azt azonban ne feledjük, hogy klubcsapatok ellen fogunk játszani, így ők összeszokott gárdát alkotnak majd.”

A szakember örömmel dolgozik az U16-os korosztállyal, hiszen korábban is gyakran foglalkozott fiatalokkal. A jó együttműködés kulcsa esetükben a türelem és a jó viszony, hiszen ebben a korban még a játék megszerettetése is fontos tényező. Faragó Péter azonban korábban is nagy hangsúlyt fektetett munkája során a játékosok nevelésére, számára a kosárlabdázás maga is a személyiségfejlesztés meghatározó pillére.

„Remélem, hogy az általam elképzelt személyes, szakmai jegyek a válogatott játékán is láthatóak lesznek. Modernebb, gyors kosárlabdát szeretnénk játszani, egy olyan rendszerben, amely a játékosok egyéniségéhez és képességéhez igazodik, nem pedig fordítva” – beszélt távolabbi terveiről Faragó Péter, aki ugyan a Vasas Akadémián már kollégája volt Kárpáti Dánielnek, ám igazán csak most dolgoznak először együtt. A szakember szerint nagyon sok kérdésben hasonlóan gondolkodnak, éppen ezért gördülékeny közöttük az együttműködés. De ez a teljes szakmai stábra igaz, ami különösen optimistává teszi a csapat előtt álló kihívásokkal kapcsolatba.

Szent István-kupa. Alba Regia Sportcsarnok, Székesfehérvár. A csoport:
Január 27. csütörtök. 19:45 BC Zadar (horvát) – Magyar válogatott U16.;
Január 28. péntek. 18:00. Magyar válogatott U16 – BC Buba Basketball (bolgár);
Január 29. szombat. 18:45. Orange1 Basket Bassano (olasz) – Magyar válogatott U16.
A helyosztókat január 30-án, vasárnap játszák 10:00 kezdettel.

 


Hirdetések