Gy. Szabó Csilla, 2022.01.12. | Tenisz

A legfényesebb éremre is esélyesek lehetnek a decemberről januárra halasztott korosztályos mesterversenyen induló fiatal teniszezőink. A tavalyi esztendő sikereihez azonban nemcsak a pályán kiharcolt eredmények, de a szakosztály szakmai és pénzügyi stabilitásának elérése is hozzá tartozik. 

Négy korosztályban is érdekeltek lesznek a Vasas Körmöczy Teniszakadémia fiatal játékosai a január második felében sorra kerülő mesterverseny küzdelmeiben. Az évvégi ranglistahelyezés alapján valamennyi kategóriában a legjobb hét teniszező, valamint egy szabadkártyás mérheti össze tudását, így a győzelem különlegesen értékesnek ígérkezik. Klubunk játékosai közül többen is esélyesek arra, hogy éremmel, mitöbb, a legfényesebbel koronázzák meg 2021-es évüket. Bocskay József, a szakosztály vezetője szerint azonban a Folyondár utcában nemcsak a jó eredmények miatt volt meghatározó az elmúlt esztendő.

„Az első koronavírusos idényt követően, a második során már jól alkalmazkodtunk a különleges helyzethez ezért egyértelmű az előrelépés – értékelte a szakosztály működését Bocskay József, aki annak irányítójaként egy fenntartható és szakmailag is vonzó modell kialakítását tűzte ki céljául 2020 nyarán. – Mind a játékosok létszámában, mind pedig a gazdasági mutatók terén pozitív mérleggel zártunk, ami azt is jelenti, hogy megalapoztuk az akadémia hosszútávú jövőjét. A járvány most már nem igazán érinti a mindennapi munkánkat, egy-egy emberről derül csak ki a betegség, a kis létszámú hiányzásokat pedig ebben a már nagyobb volumenű rendszerben tökéletesen tudjuk kezelni. Örömhír még, hogy több hazai szinten sikeres utánpótláskorú játékosunk is visszatért, illetve a visszatérést fontolgatja, ami egyértelműen a nálunk folyó szakmai munka magas színvonalát bizonyítja. Én a magam részéről nem félek az összehasonlítástól, ráadásul szülőnek és teniszezőnek egyaránt jól jön néha a változás. Ha pedig ismét minket választanak, az akár erősítheti is a jövőbeni bizalmat, hiszen megbizonyosodhattak a tényleges lehetőségekről.”

Bocskay József szerint nem kis munkájuk fekszik a jelenlegi csoportok kialakításában, ám azt is tudja, hogy a nagylétszámú gyermeksereg megtartása sem lesz könnyebb. Sőt. A növekedés pedig azt is jelenti, hogy a jól bevált edzői kar sem elegendő már a megnövekedett feladatok ellátásához, s ezért ezen a téren is szükséges lesz a bővítés.


Boros Attila és Sávay Zalán ősszel, a Budapesten megrendezett 25 ezer dollár összdíjazású felnőtt tornán is együtt indult

A növekvő bázisnak és a megszilárduló gazdasági alapoknak természetesen az eredmények alakulásában is nagy szerepe volt. Az utánpótlás karrierjét kiemelkedően jó évvel záró Boros Attila a mesterversenyen is az U18-as kategória egyik legnagyobb esélyese. Az ő esetében a folytatás az, ami a legnagyobb fejtörést okozza az akadémia szakembereinek:

„Atis gondolkozott ugyan azon, hogy a tengerentúlon vágjon neki az egyetemi tanulmányoknak, de végül a tenisz mellett döntött, ami érthető is egy ilyen sikeres esztendőt követően. Az ő szintjén azonban már nehéz tartani az edzések minőségét, s bár Kovács Márk kiváló szparingpartner a számára, én pedig továbbra is felelek az egyéni képzésért, azért a felnőtt teniszben már népesebb csapatra van szükség. Keressük a megoldásokat, reméljük megtaláljuk őket.”

Az U16-os fiúk mezőnyében igazi Vasas-parádé lesz, hiszen Sávay Zalán, Hornung Gábor és Halmos Kornél is az indulók között van, s bár a ranglistavezető Mészáros Patrik már nem a Folyondár utcában készül, a neve mellett még klubunk szerepel. Szakemberünk szerint Sávay Zalán a pillanatnyi formája szerint nem tartozik a végső győzelemre esélyesek közé, Hornung Gábor viszont okozhat meglepetést. Utóbbit senkitől sem félti Bocskay József, hiszen nagyon jó hozzáállással, kiegyensúlyozott teljesítménnyel és alázatos munkával készül a versenyeire. Halmos Kornél szeptemberben igazolt egyesületünkhöz, így vele még csak most kezdődött a közös munka, amelynek során egyelőre a hullámvölgyek áthidalása az egyik legfontosabb feladat.


Nemcsek Gréta és Bocskay József Mallorcán az európai korosztályos mesterversenyen, ahová a Vasas fiatalja is meghívást kapott

Az U14-esek leányok között Benke-Giosanu Izabella harcolta ki a részvétel lehetőségét, ráadásul Halmoshoz hasonlóan mindezt elsőévesként tette a saját korosztályában. Éppen ezért számára már a négybe jutás is nagy eredmény lenne, ami elsősorban a sorsolástól függ majd. Bocskay József szerint a tizenhárom éves teniszezőben sokkal több van, mint amennyit eddig magából megmutatott, hiszen jól lát, a pályán, remekül helyezkedik, pontosan játszik. Az elkövetkező időszakban azonban mindenképpen fel kéne gyorsulnia, ami a Vasas szakembere szerint ebben a korban még hatékonyan megtehető.

Az U12-es leányok mezőnyében Nemcsek Gréta is esélyesként vág neki a mesterversenynek, hiszen nagyon jó évet zárt, s már idén is letette névjegyét a nemzetközi porondon. Belgrádban a kvalifikációból magabiztosan feljutva, a főtáblán is a negyeddöntőig menetelt, amelyben háromszettes, nagy csatában maradt csak alul az ötödik helyen kiemelt szerb ellenfelével szemben.

„Gréta kifejezetten sikeresen hagyta maga mögött a legfiatalabbak korosztályát, a tizennégy évesek között azonban már jól meggondolt, stabil nemzetközi versenyprogramra lesz szüksége. Az új esztendő azonban egyesületi szinten is tartogat majd kihívást számára, hiszen Izával olyan ütőképes csapatot alkotnak majd, amellyel akár az ob-győzelemre is esélyesek lehetnek.” – zárta az esélylatolgatást Bocskay József.


Hirdetések