Gy. Szabó Csilla, 2021.12.07. | Karate

A változó nemzetközi szabályokhoz is alkalmazkodnia kell kiemelt sportolónknak, Klement Kármennek, az egyre erősebben formálódó utánpótlást azonban ezek a kérdések még nem érintik. A karateszakosztály csapatépítő programján közel ötven fiatal vett részt.

A Dubaiban november végén megrendezett karate világbajnokságon a nemzetközi szövetség kongresszust is tartott, amelyen számos, a sportolókat közvetlenül érintő kérdés is felmerült. Szakosztályunk kiemelt versenyzője, Klement Kármen jövő évi programját is befolyásolhatják például a Premier League K1 valamint a Series A rendezését érintő tervezett változtatások. A világszövetség (WKF) a jövőben szét szeretné választani a két sorozatot, valamint a 2023-as budapesti világbajnokság nevezési létszámát is csökkenteni kívánja. Ez utóbbit sem a szervezők, sem pedig a versenyzők nem fogadnák örömmel, de még nem született végleges döntés a kérdésben.


Klement Kármen, a Vasas kiemelt sportolója számára is fontosak a nemzetközi szövetség döntései

„A tervezet szerint a Premier League tornáin a jövőben valamennyi kategória első harminckét helyezettje vehetne részt, a hátrább soroltak a Series A-ban mérethetnék meg magukat – vázolta honlapunknak a WKF elképzelését Egri Tamás, a Vasas karateszakosztályának igazgatója. – Utóbbi tehát a jövőben inkább a feltörekvő fiatalok számára lehet amolyan felhozó verseny. Kármen pillanatnyilag a harmincegyedik súlycsoportjában, szerintem egyetlen helyet csúszhat még vissza, az évvégi Afrika-bajnokságon pontot szerző riválisok miatt. Természetesen számára nagyon nagy dolog, hogy a legjobbak között léphet tatamira, szívem szerint azonban a Series A-ban továbbra is megméretném. A vb-vel kapcsolatban is az a terv, hogy csupán harmincketten vívhassák ki a részvételi jogot, jóllehet a kategóriánkénti hatvan-hetven induló sem ritka. A mi érdekünk pedig az lenne, hogy versenyzőink biztosan részt vehessenek a világeseményen, s ha ott vannak, minél több meccset vívhassanak. Az esetleges szűkítésnek tehát mi sem örülnénk.”

A Vasas ifjú karatékái számára persze a világversenyek hírei most még kevésbé érdekesek, ők a szakosztály csapatépítő napján fűzhették szorosabbra kapcsolatukat egymással és persze a sportágukkal is. A legfiatalabb résztvevő négyéves volt, a legidősebb pedig tizenhárom. A járványügyi biztonsági intézkedések maximális figyelembevétele és betartása mellett, közel ötvenen gyűltek össze a Vasas dojojában, s töltött együtt, egy nem pusztán a karatéról szóló napot. A programban ugyanis az elmaradhatatlan edzés mellett, csapatépítő játékok és filmnézés is szerepelt.

„Legnagyobb örömünkre szépen növekszik a szakosztályunk, a négy iskolában és a két óvodában formálódó utánpótlásunk tagjai azonban a helyi széttagoltság miatt nem igazán ismerik egymást. Ezen a helyzeten szerettünk volna javítani a kötetlen összejövetellel, ami nagyszerűen sikerült. A sport ugyanis számunkra nemcsak az edzésekről és a versenyekről szól, de a közösségről is, amely összetartásával és jó hangulatával hosszútávon persze az eredmények javulásához is hozzájárul” – értékelte a csapatépítő napot, Egri Tamás.


Hirdetések