Gy. Szabó Csilla, 2021.11.25. | Curling

Szlovákia elleni szerda esti győzelmével a magyar női curlingválogatott biztosította helyét a B csoportos Európa-bajnokság playoff-jában. A Vasas sportolói számára mégsem volt mellékes a csütörtöki, Anglia elleni találkozó, hiszen a rájátszás párosításánál a végső helyezés a mérvadó. A lettek ráadásul óriási meglepetésre megverték a norvégokat, így ez utóbbiak elkerüléséhez Szentannai Ágnes csapatának mindenképpen hoznia kellett az alapszakasz utolsó meccsét is.

Az elmúlt két nap krónikája a magyar-szlovák összecsapással kezdődött, amelynek ugyan a Vasas curlingezői voltak az esélyesei, ám a tét nagysága miatt senki sem mehetett biztosra. Szekeres Ildikóék ugyanis pontosan tudták, ha meg szeretnék valósítani a terveiket, akkor nyerniük kell. Ha kikapnak, szinte hiábavaló volt minden eddigi erőfeszítésük.

„A szlovákok kifejezetten védekező stílusban álltak fel ellenünk, próbálták kivárni, hogy mi hibázzunk, de végül fordítva történt és ők rontottak – idézte fel a szerda esti találkozót a csapat kapitánya, Szentannai Ágnes. – Egyszer próbáltak jobban beleszállni a játékba, akkor viszont szépen kiütögettük a köveiket. A nyolcadik endben ügyesen széthúztuk a pályát, aminek köszönhetően négyet írtunk, s ezzel vége is lett a párharcnak.”

A Vasas curlingesei így már szerdán este biztosították helyüket a legjobb négy között, amiért nem is kellett magukat nagyon megerőltetniük. A szlovákok elleni eseménytelen mérkőzés tehát kifejezetten jó előjel volt a csütörtöki, angolok elleni találkozó előtt.

A magyar válogatott délután kettőkor lépett jégre utolsó csoportmeccsén, s bár előtte fejben már lejátszották a lehetséges variációkat, az élet valamennyi számításukat keresztülhúzta. A reggeli programban ugyanis a norvégok 10-4-es vereséget szenvedtek a lettektől, így, ha el akarták kerülni a házigazdákat, akkor mindenképpen nyerniük kellett az angolok ellen. Márpedig csapatunk célja a szombati döntőbe kerülés, hiszen az első két hely jelenti a feljutást az A ligába.

„Csak a győzelem lebegett a szemünk előtt, mindenre elszántan léptünk pályára, és ennek megfelelően nagyon jól kezdtünk – folytatta beszámolóját a csapatkapitány. – Sajnos gyorsan visszajöttek ránk az angolok, s nem is tudtuk lerázni őket. Kifejezetten idegölő párharc alakult ki közöttünk. S bár nagyon jó volt csapaton belül az összhang, s szerintem jól is ment a játék, néha nagyon buta hibák csúsztak be a részünkről. Így jutottunk el az utolsó endig, amelynek döntetlenből vágtunk neki. Tudtuk, hogy lopnunk kell, nekik viszont csak annyi dolguk lett volna, hogy tisztán tartsák a házukat, s akkor egyet írnak és nyernek. Szerencsére ez nem így történt, a döntő dobásuk rövid lett, s ezzel el tudtuk lopni az endet. Hihetetlenül boldogok vagyunk, de ünneplés helyett most inkább gyorsan pihenni megyünk, hiszen egyre hosszabb a sorozat, ami mögöttünk áll. A pénteki, lettek elleni találkozó lesz a tizedik mérkőzésünk. Ráadásul az angolok ellen már mindent ki kellet adnunk magunkból a győzelemhez. Ugyanakkor az is biztos, hogy a mai teljesítményünk holnap már nem lesz elegendő, az első perctől égni kell, hiszen nem tudhatjuk mit várhatunk a lettek ellen.”


Nagy Laura és Joó Linda söprés közben

Egy Európa-bajnokságon mindig a következő mérkőzés a legfontosabb, egyik győzelem épül a másikra, szinte sohasem lehet hibázni. A magyar női curlingválogatott azonban most jutott el a sorozat csúcspontjához, amikor egyetlen lépésre állnak álmaik valóra váltásától. Az A csoportos szereplés a tét, győzelem esetén az már csak részletkérdés, hogy arany vagy ezüstérmet akasztanak-e a nyakukba. S bár most a lett csapat a torna meglepetés együttese, a papírforma szerint a vasasos hölgyek az esélyesebbek. Szentannai Ágnes szerint azonban ehhez péntek reggelig fejben kellőképpen ki kell pihenniük magukat, a jégen pedig a legjobb tudásuk szerint kell játszaniuk.

„Nem igazán tudjuk mi történhetett a norvég-lett meccsen, hiszen utóbbiakat mi fölényesen vertük a nyitónapon. Linda és Laura azonban juniorként játszottak ellenük, s azt mondják, nagyon ügyesek. A torna elején ebből nem sokat mutattak, de lehet, hogy csak most jöttek bele a játékba. Ugyanakkor az is elképzelhető, hogy a norvégok az utolsó meccset már elengedték, hiszen így is bent voltak a playoffban. De ezen most már teljesen felesleges rágódni, tudásunk legjavát kell adnunk és akkor nem lehet baj. Arra fogunk törekedni, hogy az elején elhúzzunk és ezzel elvegyük a kedvüket a játéktól” – vázolta a pénteki taktikát bizakodóan Szentannai Ágnes, a magyar női curlingválogatott csapatkapitánya.

Curling Európa-bajnokság, Lillehammer, Norvégia. B liga. Nők:
Magyarország – Szlovákia 9-2 (2-0, 0-0, 0-0, 0-1, 1-0, 0-1, 2-0, 4-0)
Magyarország – Anglia 9-8 (2-0, 1-0, 0-3, 2-0, 0-2, 0-1, 2-0, 0-2, 1-0, 1-0).
Az alapszakasz végeredménye:
1. Magyarország (Szentannai Ágnes, Szekeres Ildikó, Nagy Laura, Joó Linda, tartalék: Nagy Gyöngyi, edző: Jakab Zoltán) (8 győzelem/1 vereség),
2. Norvégia (7/2), 3. Anglia (7/2), 4. Lettország (6/3), 5. Litvánia (6/3), 6. Ausztria (4/5), 7.Szlovénia (3/6), 8. Szlovákia (2/7), 9. Spanyolország (2/7), 10. Finnország (0/9).

FOTÓK: ©WCF/CELINE STUCKI 


Hirdetések