Gy. Szabó Csilla, 2021.11.15. | Evezés

„KisDuna 4x4” elnevezéssel rendeztek vasárnap négy kilométeres evezős regattát a hazai négyes egységek számára. A MEC-Vasas eredetileg több hajóval vágott volna neki a versenynek, végül a felnőtt kormányos nélküli férfi négyes, valamint a serdülő fiú kormányos nélküli négypár teljesítette a távot. Előbbi megnyerte saját kategóriáját.

A program első részében állt rajthoz a Gerei Tamás, Kálmán Dávid, Dobai Tamás, Fülöp Gábor összeállítású kormányos nélküli négyes, utóbbi Molnár András helyére ült be, aki betegség miatt nem tudta vállalni a vasárnapi négy kilométert. Az egység ennek ellenére nagyon jól ment és megnyerte saját kategóriáját.

„Szerintem nem volt rossz futam, ha pedig a közös gyakorlások számát is figyelembe vesszük, akkor egészen jól teljesítményt nyújtottunk – állapította meg a MEC-Vasas sporttelepére visszaérkezve Gerei Tamás, aki néhány napja jött csak haza Szolnokról, a válogatott keret három hetes edzőtáborából. – Ugyanakkor nagyon jól is esett a mai versenyzés, a megszokott vizeken, a csapattársakkal evezni mindig megnyugtató. A válogatottal is jó volt, bár nem minden alakult pontosan a tervek szerint.”

S hogy mi alakult másképp, mint szerette volna, arra már Gerei edzője, Ambrus Gábor adja meg a választ, aki szintén kifejezetten jónak tartotta a MEC-Vasas négyesének vasárnapi produkcióját:

Személyesen is megnéztem miként készülnek Szolnokon, az elvégzett munka mennyiségével nem is volt semmi probléma, nagyon sokat és jól edzettek, aminek kifejezetten örülök – mondta Ambrus Gábor. –  A csapatépítés terén jó lett volna előbbre lépni, de számunkra így is jól alakult az összetartás, hiszen a váci Szklenka Bencével minden időmérőt nyertek Tomiék, mindenki láthatta milyen jól teljesítettek együtt. A mai napon is elégedett voltam a négyessel, még akkor is, ha a betegségek miatt változtatni kellett az összeállításokon. Szerencsére a fiúk így is tudták, hogy mi a dolguk.”

A felnőtt férfi négyes másik erőssége, Dobai Tamás tavaly döntött úgy, hogy nem folytatja tovább nemzetközi szinten a versenyzést, azóta csak az országos bajnokságokon ül hajóba, s a hétközi edzésszámát is csökkentette. A hétvégi négyszer négyest azonban ő sem akarta kihagyni:

Nem bántam meg a döntésemet, hiszen az evezés ugyanúgy az életem fontos része, mint korábban. A heti sok órás gyakorlások is megmaradtak, és a jelentősebb versenyekre is beszállok. Persze nem mentünk csúcsidőt, hiszen nem tudtunk sokat közösen gyakorolni, de azért elégedett vagyok magunkkal. Néha-néha még a nap is kisütött, az a lényeg, hogy nem esett az eső – jelentette ki Dobai Tamás.

Dobai Tamás, Farkas Kornél, Padovan Ignacio, Schliszka Barnabás, Pogácsás Ádám és Gerei Tamás a MEC-Vasas stégjén (balról jobbra)

A négyes legfiatalabb tagja, a még bőven utánpótláskorú, 19 esztendős Kálmán Dávid számára nem az időeredmény volt a legfontosabb, hanem saját teljesítménye. Igaz, az is leginkább a jövő miatt:

„Úgy érzem, hogy az utóbbi időszakban nagyon sokat fejlődtem, nekem most ez a lényeg, a mai nap is hozzájárult ahhoz, hogy eredményesebb és jobb versenyző legyek. Bár az azért hozzátartozik az igazsághoz, hogy a hosszútáv nem igazán az erősségem, az erőnlétemen azért még van mit fejleszteni. Talán, pont az ilyen négy kilométeres távokkal.”

A vasárnapi program második részében álltak rajtvonalhoz a fiatal versenyzők, köztük a MEC-Vasas igen beszédes, „Csikó” elnevezésű egysége, amelyet Pogácsás Ádám, Padovan Ignacio, Farkas Kornél és Schliszka Barnabás alkotott, és korosztályában, vagyis a serdülők mezőnyében a negyedik helyen futott be. A másik „csikócsapat” betegség miatt nem tudott indulni a versenyen.

„Úgy érzem, hogy nagyon jól mentünk, a közepe ugyan eléggé „meghalósra” sikerült, de az eleje és a vége bőven jó volt” – értékelte teljesítményüket a célba érkezést követően Pogácsás Ádám, akit Schliszka Barnabás egészített ki:

„Az utolsó néhány száz méteren én személy szerint nagyon elkészültem az erőmmel, az kemény volt, de összességében tényleg jól mentünk. Versenyhelyzetben kicsit hosszú volt most még ez a négy kilométer, de hát idővel ezt is meg kell szoknunk.”

Serdülőkorú evezősök részéről persze érthető a táv hosszúságára tett megjegyzés, hiszen ők még általában 2000 méteren szoktak versenyezni, fejlődésük szempontjából azonban a vasárnapi négy kilométer is hasznos volt.

„Elégedett vagyok a fiatalok teljesítményével, a mai futam már a jövő évi csapatépítést szolgálta – értékelt Tevesz László, a MEC-Vasas edzője. – Kornél és Ignacio a következő szezonban már másodéves serdülő lesz, hozzájuk csatlakozik a tanulók közül fellépő Ádám és Barnabás. A mai nap tehát valaminek a kezdete, s úgy gondolom, hogy ez a debütálás nagyon is jól sikerült, önmagukhoz képest igen jól teljesítettek. Fiatal versenyzők esetében pedig ez utóbbi a legfontosabb értékmérő.”


Hirdetések