Gy. Szabó Csilla, 2021.11.14. | Kosárlabda

Nyáron két játékos került fel a junioroktól az NBI/A-s női csapathoz, Dúl Terka és Siklós Dorottya személyében. A 2003-as születésű kosárlabdázók mára már be is mutatkoztak a felnőtt élvonalban, a Vasas Akadémián ugyanis fontos, hogy a fiatal tehetségek minél előbb magas színvonalú játékelehetőséghez jussanak. A juniorcsapat edzőjével, Igor Skocovskival beszélgettünk a közvetlen utánpótlás eredményeiről.

Hivatalosan Milos Pavlovic az NBI/B-s együttes edzője, ám az esetek többségében ön meccseli a csapatot. Miért?

A felnőtt és a juniorkor közötti átmenet egy igen nehéz időszak a fiatal játékosok számára, akadémiánkon pedig ez a bajnokság pontosan arra szolgál, hogy megkönnyítsük a fellépést a nagyok közé. Ezért amikor a junior-program megengedi, akkor mi adjuk a csapat gerincét. Milossal remekül megértjük egymást, minden hétfőn eldöntjük, kire melyik csapatban számítunk a leginkább és ehhez alakítjuk a heti edzésprogramot is. Úgy érzem, ennek az olajozott munkának az eredménye az is, hogy Terka és Dorka ilyen gyorsan megtalálta a helyét. Egyébként ebből a korosztályból Kuncz Petra és Kun Rita is hasonló játékerőt képviselt, ám ők inkább az Egyesült Államokban folytatták a kosárlabdázást és a tanulást. Elfogadtuk a döntésüket, s örülünk annak, hogy mind a négyen megtalálták azt az utat, amely boldoggá teszi őket.

Az NBI/B-s együttes pillanatnyilag a bajnokság negyedik helyén áll négy győzelemmel és két vereséggel. Elégedettek ezzel az eredménnyel?

Az ő esetükben a számszerű eredmény valóban másodlagos. A csapat egyik részét adó juniorok számára ugyanis az a fontos, hogy megismerkedhetnek azzal a felnőtt közeggel, ahová egy-két éven belül ők is fellépnek. Akik pedig az élvonalban nem jutnak elegendő lehetőséghez, azoknak itt biztosítjuk a további fejlődésükhöz elengedhetetlen értékes játékperceket. A két korosztály itt találkozik, így a csapat számára valójában a fejlődés és a tapasztalatszerzés a legfontosabb. A helyezés csak annyiban lényeges, hogy a Vasas Akadémia minden bajnokságban az első négy valamelyikét célozza meg. Ezen túl kizárólag a játékosok fejlődése számít.


A juniorcsapat Nyíregyházán több mint száz pont felett dobott, amit Igor Skocovski a meccs után egy közös szelfivel ünnepelt

A csapatépítés nem okoz így nehézséget az edzőknek?

Szerintem ez sokkal inkább egy pozitív kihívás, mint nehézség. S hogy működik-e így a rendszer, az elsősorban rajtunk múlik. Mi pedig mindent megteszünk azért, hogy működjön. Az edzők is jó csapatot alkotnak nálunk. Számunkra az a legfontosabb, hogy egyre feljebb és feljebb adjuk a jobbnál jobb játékosokat. Szerencsére itt az akadémián, nem telik el úgy év, hogy ne tudnánk legalább két-három a felnőttek szintjét elérő játékost kinevelni. Ezt pedig Terka és Dorka idén már a bajnokság elején személyesen is bizonyította.

Milyennek látja a Vasas Akadémia utánpótlás-korosztályait?

Évről évre egyre képzettebb fiatalok jönnek fel hozzám, akikkel élvezet dolgozni, mert nem csak az alapokat kapták meg kollégáimtól, de a tudásra és a sikerre is szomjasak. Rengeteg egyéni képzésben részesülnek, jól megtervezett erőnléti programot hajtanak végre, a tehetségek tervszerű kiválasztása tehát csak az alap, ehhez óriási munkát teszünk hozzá az évek alatt. A héten hat játékosunk, Van Rijs Luca, Tóbel Lívia, Gelei Karola, Aho Tíra, Hámori Bernadett és Kádár Orsolya vesz részt a juniorválogatott összetartásán. Ez egy nagyszerű mutatószám, ráadásul tudása alapján Van Rijs Dóra és Örsi Kata is ott lehetne a nemzeti együttesben. Völgyi Péter szövetségi edzővel nagyon jó a kapcsolatunk, s bár örülünk annak, ha sok játékost adhatunk a válogatottnak, megértjük, hogy a csapatépítés terhe az övé és ez korántsem könnyű feladat. De ő is pontosan tudja, hogy mindig mindenben számíthat ránk. A felsorolt játékosok közül négyen is utolsóéves juniorok, úgyhogy jövőre talán még az ideinél is több játékost tudunk majd a felnőtt karrier felé elindítani. De hát pontosan ez a mi feladatunk, amire különösen büszkék vagyunk.

Fotók: hunbasket és vasasbasket.hu


Hirdetések