Gy. Szabó Csilla, 2021.10.28. | Kosárlabda

Tóth Orsolya egyre magabiztosabban játszik a Vasas Akadémia élvonalbeli női csapatában, ami többek között növekvő önbizalmának is köszönhető. Utóbbihoz az is hozzájárul, hogy a nemzetközi szövetség napokban megjelent válogatás videójában övé a legszebb nyári 3x3-as pillanat.

A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) napokban közzétett egy válogatás videót, amelyben a FIBA 3x3 Women’s Series 2021-es szezonjának tíz legszebb pillanata szerepel. A kisfilm utolsó, tehát győztesként rangsorolt szereplője, a Vasas Akadémia fiatal játékosa, Tóth Orsolya, aki a szakág nyári idénye során nemcsak az U23-as, de a felnőtt válogatottnak is tagja volt. Utóbbival szerepelt Litvániában, amikor az Izrael elleni meccsen egy csodálatos indulócsellel teljesen „megbolondította” védőjét.

Emlékszel még az akcióra? – tettük fel a kérdést Orsinak a videó megjelenését követően.

Oh igen, emlékszem. A sikeres pillanatokat nehéz elfelejteni. Nagyon jól esik, hogy bekerültem ebbe az összeállításba, számomra ez különösen megtisztelő. Egyébként a tanulás és a fejlődés érdekében szoktam visszanézni a videókat. Persze nem mindegyiket, van, hogy nincs elég időm rá. Természetesen ez most egy különleges alkalom, így én is azonnal megnyitottam a linket. Halkan jegyzem csak meg, hogy az indulásom megint határeset, már ami a lépéshibát illeti…

Igen intenzív és fárasztó nyarad volt, hiszen a 3x3-as nemzeti együttesekkel számos meccset játszottál. Fel tudtál készülni az új idényre?

Szerintem igen, bár augusztusban egy hétig beteg voltam, ezt nem kalkuláltuk be előzetesen a programba. De így is hamar visszatértem. Nem szeretek sokat kihagyni, még a pihenés szándékával sem, mert gyorsan kiesek a ritmusból.

Az első hat forduló során a csapat egyik legjobbja voltál. Szerinted ez minek köszönhető?

Talán az önbizalomnak lehet ebben a legnagyobb része, egyre magabiztosabb vagyok a pályán. Én is úgy gondolom, hogy jó úton járok. Viszont még mindig hullámzónak tartom a teljesítményemet, ezen sokat kell még dolgoznom, ahogy minden máson is. A mérkőzésekre visszatekintve kettős érzések vannak bennem. Kifejezetten jó és kevésbé jó pillanataim egyaránt voltak. Számomra fontos, hogyan indul a mérkőzés. Ha sikerülnek az első megmozdulásaim, akkor végig jól tudok játszani, ha nem annyira, az néha vissza tud vetni. Mondhatnám, hogy még fiatal vagyok, de ezzel nem szeretnék időtlen időkig takarózni. Keményen kell dolgoznom azért, hogy ezekben változhassak.

A statisztika szerint a Győr ellen voltál a legjobb. Te is így érezted?

Igen. Az a meccs nagyon jól indult és ez a lendületem végig ki is tartott. Jókor, jó támadásokat vállaltam ezért is juthattam tizenhat pontig. A legutóbbi Cegléd elleni találkozón is tizennégyet dobtam, több mint harminc percet játszottam, mégis szomorú vagyok a vereség miatt. Azt a meccset hoznunk kellett volna.

Eddig nem sikerült meccset nyerteket, igaz a sorsolásnak köszönhetően a legnehezebb csapatok ellen kezdtetek. Hogy látjátok a történteket belülről?

Visszatérnék a Cegléd elleni meccshez, hiszen az lett volna az első igazán nyerhető találkozó. Csupán ötvenhét pontot kaptunk, a védekezés tehát szerintem a helyén volt. A probléma az, hogy mindössze ötvenhármat dobtunk. Ez pedig nagyon kevés. A támadásban kell előbbre lépnünk, rengeteg edzés és dobás révén. Jobban rá kell állnunk a távoli kísérletekre is. Ugyanakkor ne feledkezzünk meg egy nagyon fontos tényről, mi vagyunk az egyetlen élvonalbeli csapat, amelyik légiós nélkül játszik. Ráadásul éppen a centerposzton jelentkezik ez a hiány, s bár a mi magas embereink fantasztikusan odateszik magukat, borzalmasan nehéz helyzetben vannak a palánk alatt. Sara szerencsére felépült tavalyi, hosszú sérüléséből, de még szüksége van egy kis időre ahhoz, hogy visszanyerje régi formáját.

Brianna Fraser az elmúlt idényben húsz pont fölötti átlagot hozott.

Így van, az elmúlt idényben köré épült a csapat, amelynek összeállítása alapjaiban nem változott túl sokat. Ez a stabil húszas most hiányzik is. Támadásban és védekezésben egyaránt nehezebb nélküle. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a magyar játékosokból álló mag viszont nálunk az egyik legerősebb. De mi ezzel a kérdéssel nem foglalkozunk, nem a mi dolgunk, nekünk játszani kell. A csapat hangulata nagyon jó, s talán éppen azért, mert fiatalok vagyunk, a vesztes meccsek sem veszik el a kedvünket. A motivációnk ugyanolyan erős, mint az idény előtt volt.

Vasárnap a PINKK Pécsi 424 látogat Pasarétre. Mit vársz a találkozótól?

Nagyon szeretnénk végre nyerni. Másra nem tudok és nem is akarok gondolni.

 

A válogatás videó a facebookon itt , twitteren pedig itt tekinthető meg.

Fotók: Vasas Attila és FIBA-Basketball

 


Hirdetések