Gy. Szabó Csilla, 2021.10.26. | Sportlövészet

A légfegyveres idény során is hangsúlyos szerephez jutnak Gáspár Lalita felkészülésében az 50 méteres számok. Hosszútávú céljainak elérésében ugyanis a két fegyvernem optimális összehangolása segíti a leginkább. 

Egy hete Szegeden, a hétvégén pedig Komáromban versenyzett a Vasas SC fiatal sportlövője, Gáspár Lalita, s ezzel meg is kezdődött számára a légfegyveres idény. A Tisza-parti tornán még nem volt igazán formában, vasárnap azonban már sokkal jobb teljesítményt nyújtott. A Komárom Kupán 622.2-es eredménnyel végzett a második helyen.

„A szezon elején vagyunk, ráadásul a mezőny sem volt teljes, ezért nem lehet még nagy következtetéseket levonni a hétvégi helyezésből – kezdte értékelését Szucsák Mátyás, Lalita edzője, aki Komáromban már személyesen tudta követni tanítványa lövéseit és tanácsokkal is el tudta látni. – A verseny középső szakaszán már nagyon jó formában volt, magas színvonalon teljesített, az utolsó sorozatban viszont megmutatkoztak rajta a fáradtság jelei. Ez most még normális, hiszen még nem edzett olyan sokat, az állóképességén még kell javítanunk. Az viszont örömmel töltött el, hogy a viadal előtt megbeszélt taktikai utasításokat maximálisan megpróbálta betartani. Éppen ezért a verseny is beváltotta a hozzá fűzött reményeket és tökéletesen illeszkedett a felkészülési programunkba.”

A mester ezúttal azt kérte tanítványától, hogy nagyon figyeljen a lövések leadásának helyes ritmusára. Ehhez különösen fegyelmezett, egyirányú figyelemre volt szükség Lalita részéről, ami érthető módon a szokásosnál is jobban elfárasztotta. Az idény eleji formán túl ez is hozzátartozik az utolsó, hatodik sorozatban lőtt 101.3-as eredményének magyarázatához. Szemben a negyedikben elért 105.2-vel. A kettő között hiányzó négy körrel pedig már csak egy karnyújtásnyira lenne a Szucsák Mátyás által kitűzött céltól.


A szeptemberi 50 méteres Ob-n ezüstéremben mutatkozott meg az edző és tanítványa közötti összhang

„Ezért is mondom azt, hogy az elmúlt másfél év tükrében egyáltalán nem volt rossz ez az eredmény, ám ahhoz, hogy stabil válogatott legyen, azért öt-hat kört mindenképpen javulnia kell – jelentette ki Szucsák Mátyás, aki szerint Lalita képességei alapján, nem is lehet más céljuk, mint a nemzeti színek nemzetközi képviselete. – Valamennyi versenyzőmmel szeretek dolgozni, de Lalitával különösen, mert egyrészt nagyon jól megértjük egymást, másrészt pedig nagyon figyelmes és lelkiismeretes versenyző, bármit kérek tőle, azt igyekszik maximálisan végrehajtani.

A további fejlődés érdekében pedig, ha kell, akár a versenyprogramot is módosítják, ahogy az a közeljövőben is történni fog. Az eredeti tervekkel szemben, a légfegyveres szezon idején sem szorítják majd háttérbe az 50 méteres számokat. Lalitának ugyanis ez utóbbi fekszik jobban, ezért hosszútávon erre kell a hangsúlyt fektetni. A 10 méteres versenyeken szerezhető tapasztalatokat is ennek a távolabbi célnak a szolgálatába állítanák. Igaz, ehhez a döntéshez a hazai szövetség újítása is hozzájárult.

„Egyre biztosabbnak tűnik, hogy decemberben rendeznek egy fedett pályás, ötven méteres ob-t, s mivel itt Lalita esélyesebb, nagyon is komolyan fogjuk venni rá a felkészülést. Ráadásul februárban, Kairóban lesz a világkupa-sorozat egyik fontos állomása, amelyre a szövetségi kapitány maga választhatja ki az utazókat. A csapatba kerüléshez elegendő lenne az ob-n jó benyomást kelteni benne. Azt szeretném, ha Lalita minél előbb visszakerülne a nagy nemzetközi körforgásba. Ha lehet, akkor persze mindkét számban. Egyébként is úgy gondolom, hogy a tíz és az ötven méter nagyon is jól kiegészíti egymást, a légfegyveres gyakorlások jobb ritmusérzéket és pontosságot követelnek a versenyzőktől, aminek persze ötven méteren is csak hasznát látnánk” – foglalta össze rövid- és hosszútávú terveiket Szucsák Mátyás a hétvégi komáromi szereplés kapcsán.

FOTÓK: VASAS ATTILA


Hirdetések