Gy. Szabó Csilla, 2021.10.20. | Evezés

Az ismét válogatott kerettag Gerei Tamás nyerte az Őszi Hosszútávú Verseny egypár evezős számát, Kálmán Dáviddal pedig másodikak lettek a kettesek mezőnyében. A MEC-Vasas versenyzői összességében hozták a tőlük elvárt eredményeket.

Tét nélkül szállhattak vízre a MEC-Vasas legjobb evezősei a hétvégi Őszi Hosszútávú és Héraklész Keretfeltöltő Versenyen. A felnőttek mezőnyében a válogatottak már nem indultak, ám a néhány hete megkezdett alapozó időszak egyhangúságának megtörésére így is remek alkalmat kínált versenyzőink számára. És az egységek próbájára is, hiszen a Gerei Tamás, Kálmán Dávid duó egy-két hete találta csupán ki, hogy váltott evezésben áll a rajtvonalhoz.

„Ez a legérzékenyebb hajó, hiszen az egyik versenyző balra, a másik jobbra húz, nagyon jól meg kell egymást éreznie a két versenyzőnek az egyensúly megtartásához – beszél az egység kialakításának előzményeiről Ambrus Gábor, Gerei Tamás edzője. – Tomi korábban jó volt ebben, de nem jött össze számára egy állandó partner, mindenki kiszállt mellőle. Dávid tavaly érkezett az egyesülethez, s bár ő Csongrádon ezt a technikát nem ismerte, idén nyáron mégis jól sikerültek az első közös próbák. Élvezték az edzést, jól is ment nekik, úgyhogy belevágtunk. A hétvégi versenyen természetesen kijött a rutintalanságuk, de így is mindössze egyetlen másodperccel maradtak el a győztestől. Tomi jól megtolta a hajót, de Dávid is jó versenyzőtípus, s tartotta vele a lépést. Kicsit több rutinnal, akár nyerhettek volna. Az indulás tehát egy edzésnek felelt meg, és tökéletesen beváltotta a hozzá fűzött reményeket.”

Gerei Tamás, aki a szeptember közepén megtartott válogató versenyen elért eredményének köszönhetően, néhány hónapos szünetet követően ismét visszakerült a hazai legjobbakat összefogó keretbe, a kettest követően azonnal átült az egypár evezősbe, amit magabiztosan megnyert. Ebben a számban még két MEC-Vasas versenyző indult, Molnár András a harmadik, Kovács Péter pedig a hetedik helyen végzett. A hétfőtől három héten keresztül Szolnokon edzőtáborozó Gereivel kapcsolatban edzője biztatónak tartja ezt a teljesítményt:

„Az évvégére tervezett kínai világbajnokságot törölték, az Eb-re és az olimpiára pedig nem jutottunk ki, így nem igazán volt tétje annak, hogy Tomi néhány hónapig nem volt kerettag. Az a fontos, hogy az előttünk álló félévre ismét visszakerült oda, ahol a tudása alapján ténylegesen is a helye van.  Az egy hónappal ezelőtti válogatón nagyon jól ment, az ötödik helyen végzett, a legjobb fővárosi evezősként. Azt kicsit sajnálom, hogy most a párevezős egységekben mozgatják, hiszen korábban a váltott versenyszám ment neki jól, s csak a járvány miatt próbálkozott meg az előbbivel. Tehetségének köszönhetően azonban minden helyzetben gyorsan feltalálja magát. A fejlődése szempontjából most az a legfontosabb, hogy a hazai legjobbakkal készüljön, amikor erre lehetősége van. A köztes időben mi úgyis tesszük a dolgunkat. Szerencsére az egyetemen most nem olyan elfoglalt, így nem megy a tanulmányai rovására a hosszabb távollét. Úgy érzem ismét kellőképpen motivált, s ez mindannyiunk számára öröm.”

A hosszútávú, 6 kilométeres regattán a már említett Molnár és Kovács mellett, a könnyűsúlyú egypárevezősök mezőnyében Czeglédi Péter az ötödik, míg kettesben a Németh Zsolt, Belina Gábor egység végzett a harmadik helyen, éppen a Kálmán, Gere duó mögött. Edzőjük Tevesz László, kollégájához hasonlóan egy jó gyakorlási lehetőségként értékelte a hétvégi versenyt.

„A felnőtt mezőnyben nem indultak a válogatottak, ennek ellenére egy erős edzésként tökéletesen illeszkedett a programunkba – mondta Tevesz László, akit nem is tudtak meglepni tanítványai. – Mindenki a kötelezőt hozta, de a szezon ezen szakaszában ezen nincs is miért csodálkozni. Idén a szokásosnál nehezebb volt a társaságot összehozni az őszi alapozás megkezdésére, amelynek egy állomása volt a hosszútávú verseny is. A jövő évi szezonra tehát már javában készülünk, s hogy éppen miként, az mindig az adott helyzettől függ. Most úgy láttuk jónak, hogy kisebb egységekre szedtük szét a csapatot, és az egyéni technikai finomításokra helyezzük a hangsúlyt. Ez így is marad október végéig, s bízunk benne, hogy az év utolsó két hónapjában is vízre tudunk majd néha szállni. Utoljára négy éve fagyott be a Kis-Duna, ezért egyre hosszabb időszakokban áll a rendelkezésünkre. Tavaszra, alulról építkezve szeretnénk felépíteni a versenyző egységeket, először a négyeseket, majd pedig a nyolcast.”


Hirdetések