Jenkei Dániel, 2021.10.14. | Kajak-kenu

Kassai Álmos személyében új vezetőedzője van a Vasas SC kajak-kenu szakosztályának, de nemcsak ő, hanem vele együtt tizenhárom új versenyző is érkezik klubunkhoz. Ez által gyakorlatilag minden korosztályt lefed mostantól a Vasas a sportágban, ami komoly eredményességi előrelépést hozhat magával.

Kassai Álmos neve nem ismeretlen vasasos kajak-kenu berkekben, hiszen 2019 nyara óta ő az edzője Kovács Gergőnek, klubunk tehetséges kajakosának, aki augusztus óta felnőtt országos bajnoknak mondhatja magát.

Természetesen Gergőn keresztül vált egyre szorosabbá a kapcsolatom a Vasassal, rendszeresen megfordultam a Fáy utcában ügyeket intézni, és többször is beszélgettünk Polgár-Veres Árpád sportszakmai elnökhelyettessel a terveimet illetően. Nálam abszolút megvolt a szándék, hogy a versenyzőimmel együtt csatlakozzunk a Vasashoz, a klub pedig szerette volna bővíteni a szakosztályt, így mondhatom, hogy egybevágtak az elképzeléseink. Végül a pontos módját is megtaláltuk az együttműködésnek, idén ősztől vezetőedzőként, főállásban tevékenykedem a Vasasnál, és tizenhárom versenyző is érkezik velem együtt – avatott be minket a csatlakozása részleteibe Kassai Álmos.
 


 

Újdonsült vezetőedzőnket arra kértük, foglalja össze, hogyan épül fel most a Vasas kajak-kenu szakosztálya:

Van a szakosztálynak egy meglévő élversenyzői rétege, amely továbbra is megmarad. Ide tartozik Kovács Gergő mellett Solti László, Sólyom Dóra és Szántói-Szabó Tamás. A legfiatalabbak pedig továbbra is Újpesten, a Tungsram-csónakházban készülnek, Giczy Csaba bácsi és Giczy Zsófia vezetésével, ők a gyermektől a serdülő korosztályig végzik a munkát. A velem együtt érkező versenyzőkkel pedig meglesz a folytonosság, hiszen ők éppen a köztes korosztályokat fedik le. Szeretnék is majd szoros kapcsolatot kiépíteni az újpesti részlegünkkel, hogy megvalósuljon a feladásos rendszer. Összességében pedig elmondható, hogy a következő szezonban valamennyi korosztályban lesznek vasasos indulók, ami mindenképpen örömteli.

És hogy pontosan kik az újonnan csatlakozó versenyzők?

 - Kovács Gergőt ugye már nem kell bemutatni, hiszen évek óta a Vasasban versenyez. Az újak közül pedig öt embert emelnék ki, ők kaptak most 2024-ig szóló szerződést a klubtól. Keresztes Kristóf 2002-es születésű, korábbi EYOF-győztes versenyző. Kirkov Valentin 1998-ban született, ő ifjúsági vb-ezüstérmesnek és felnőtt magyar bajnoknak mondhatja magát. Tribol Bence és Bertalan szintén 2002-ben születtek, sokszoros korosztályos bajnokok, de már a felnőttek között is nyertek érmet. Ruzicska Péter pedig egy évvel fiatalabb náluk, ő nem olyan régóta űzi a sportágat, de már magyar bajnoknak mondhatja magát. Elsősorban az a cél, hogy közülük minél többen kijussanak az U23-as világversenyekre, miközben azért már a felnőtt korosztályban is tudják bontogatni a szárnyaikat. A további érkezők pedig az egyetemi tanulmányaik mellett végzik az edzéseket, de ők is nagyon komoly munkát tesznek bele, és többször odaértek már az országos bajnokságokon is a dobogóra. Az ő esetükben még egy komoly plusz, hogy a különböző egyetemi bajnokságokon is sikereket tudnak elérni.”

Kassai Álmos azt is elmondta, hogy a Vasashoz való csatlakozásuk egyik fontos hozadéka, hogy a jövőben az MKKSZ égisze alá tartozó, dél-pesti Kolonics-vízitelepen tudnak majd készülni a versenyzőkkel, márpedig ez az egyetlen olyan bázis ma, ahol minőségi munkát tudnak végezni a felnőtt korhoz közeledő kajakosok.

A szakmai cél pedig természetesen az, hogy a jövő májustól kezdődő rangsoroló, majd válogató versenyeken minél többen eredményesen szerepeljenek a Vasasból, ezután jönnek nyáron a világversenyek, végül pedig az országos bajnokságok. Utóbbiak azért kapnak nagy hangsúlyt, mert a jelentősen „megizmosodó” kajak-kenu szakosztályunk az ott elért eredményekkel tudna majd érdemben előrelépni az egyesületi pontversenyben.


Hirdetések