Jenkei Dániel, 2021.08.27. | Atlétika

A Vasas SC tehetséges atlétája, Bánóczy Árpád az elődöntőig jutott a Kenyában rendezett U20-as világbajnokságon 400 gáton.

A koronavírus-járvány közepette szinte az utolsó pillanatig kérdéses volt, hogy a magyar atlétacsapat el tud-e utazni Kenyába az U20-as világbajnokságra. A helyzet végül jól alakult, az más kérdés, hogy a vasasos Bánóczy Árpád végül mégsem került fel Bécsben a mieinket szállító repülőgépre…

- El sem hittem eleinte, hogy ez velem történik… A bécsi reptéren a biztonsági személyzet egyik tagja rosszul igazított el, így egyedüliként a magyar csapatból lekéstem a gépet, és tehetetlenül néztem, ahogy a többiek elutaznak… Eleinte teljes pánikban voltan, de aztán szép lassan megnyugodtam, és másnap teljesen egyedül, Kataron keresztül a többiek után repültem. Utólag azt mondom, még élveztem is ezt a kis kalandot és nem okozott semmilyen hátrányt számomra - kezdte nem mindennapi beszámolóját 400 gátasunk, akit ezután a kinti körülményekről kérdeztünk.
 


 

- Nairobiból mint városból nem sokat tapasztalhattunk, hiszen még a szállodát sem hagyhattuk el, és versenypályára is mindig rendőri felvezetéssel mentünk. Menetközben azért láttuk a nyomortelepeket és sokszor a káoszt, amely alapján nem festett túl vidám képet a kenyai főváros. A szervezés és az ellátásunk viszont kifogástalan volt, és számomra külön nagy élmény jelentett, hogy sokat tudtam beszélgetni más nemzetek versenyzőivel, edzőivel. Az érkezésemkor például egy Virgin-szigeteki versenyzővel kerültem össze, akinek az edzője 1988-ban olimpiai bajnok volt 800 méteren. Beszélgettem sok olasz és spanyol atlétával is, érdekes tapasztalatokat szereztem az ő felkészülésükről, de arról is, hogy milyen aktívak ezek a nemzetek a közösségi médiában egy-egy ilyen világverseny alatt. Úgy érzem, mi magyarok is nagyon jó közösséget alkottunk, és szinte már baráti társasággá váltunk a kinti napok alatt.
 


 

Ezután pedig a lényegre tértünk, magára a versenyre, amely a tallini Európa-bajnoksághoz képest komoly javulást hozott Bánóczy Árpádnak. A világbajnoki előfutamban ugyanis új, 52.79-es egyéni csúcsot futott 400 gáton, amellyel összesítésében a 15. helyen kvalifikálta magát az elődöntőbe.

A szombati elődöntőben már nem sikerült megismételni a bravúrt, erős kezdés után versenyzőnk kicsit elfogyott a végére, végül a tábla 53.47-et mutatott számára a célban, amivel 19. helyen zárta világbajnokságot.

- Nyilván van még bőven javítanivaló, de összességében pozitív érzésekkel jöttem haza. A tallini Eb után pihentem pár napot, majd utána sikerült három héten át olyan minőségi munkát végeznem, amilyet az egész szezonban kellett volna, ha nincsenek a sérüléseim. Egészen magabiztosan érkeztem meg az előfutamra, egyszerűen meg sem fordult a fejemben az, hogy nem sikerül majd az egyéni csúcs és a továbbjutás. Ennek megfelelően minden ideálisan alakult, öt gátig ki tudtam tolni az elején a tizennégyes lépésszámot, pont ahogyan azt elterveztük az edzőmmel, és a végét is bírtam. Egyébként én ott kint utána egyáltalán nem elégedtem meg ezzel az eredménnyel, és igenis úgy készültem, hogy szombaton valahogy megcsinálom a bravúrt, és bejutok a döntőbe. Más kérdés, hogy kicsit talán túlstresszeltem, az elődöntő előtt már kevésbé voltam nyugodt, és a gyomrom is rakoncátlankodott. Ennek ellenére itt is jól kijött a lépésszám az első öt gáton, és próbáltam is direkt nagyon erősen kezdeni, minden mindegy alapon, aztán a nyolcadik gáton rontottam, a végére pedig a sav is elöntött, így nem sikerült tovább javítanom, de összességében azért nem volt egy rossz futás. A világbajnokságot így nagyon értékes tapasztalatokkal zárom, a következő szezonban pedig főleg a sérülés megelőzésre próbálok majd kiemelt hangsúlyt fektetni.

Versenyzőnk edzője, Kun-Szabó Balázs itthonról szurkolt tanítványának:
- Nagyon örültem neki, hogy Árpi egy hosszú szezon végén egy viszonylag korai időpontban rendezett előfutamban egyéni csúcsot tudott futni. Ez elsősorban annak az eredménye, hogy jól sikerült a tallini Eb utáni három hét, kellően friss állapotba tudtuk hozni őt fizikálisan és mentálisan is. Az is pozitívum, hogy taktikailag mindkét futását sikerült az eltervezettnek megfelelően összeraknia. Az elődöntőben kicsit elfáradt a végére, hosszú távon majd egy fontos cél lehet, hogy két nap eltéréssel is tudjon hasonlóan erős időket futni. Most jön számára egy kis pihenő, aztán szeptember végén újra versenyen indul majd.

Hirdetések