Jenkei Dániel, 2021.05.31. | Úszás

Hat aranyéremmel és két ezüsttel zárta Szabó Álmos vasasos paraúszó csapata a madeirai Európa-bajnokságot. A főszereplőkkel beszélgettünk.

Szabó Álmos, a Vasas SC paraúszóinak vezetőedzője:

- Rögtön az első nap késő estébe nyúlt a program, Illés Fanni este kilenc után, mintegy ötven perc csúszással döntőzött 100 mellen. Ez a fő száma, amiben már négy éve veretlen, és most is nagyon magabiztosan tudott nyerni a nagy olasz ellenfele előtt. Ez az idő egy másodperccel jobb, mint amit az ob-n úszott, de érzek nála még tartalékot, ami nem is baj. Kimondva kimondatlanul ezzel az úszásával a paralimpia egyik nagy esélyesévé lépett elő ebben a számban. Pap Bianka négy aranyérme önmagáért beszél. Láttuk, tapasztaltuk most is, hogy egyre többet foglalkozik vele a nemzetközi szaksajtó, komoly hírneve lett a paraúszók között. Minden számban egyéni csúcsot tudott úszni, ami mutatja, hogy nagyon stabil. Én már korábban is éreztem nála ezeket az időket, de mostanra szakadt át a bizonyos mentális gát. 200 vegyesen közel volt az Európa-csúcshoz, igaz a két holland ellenfele nem volt itt. 400 gyorson pedig a regnáló világbajnokot verte meg nagy csatában, egy jól felépített taktikával. Kiemelném még nála a 100 mellet is, ott ezüstérmes tudott lenni, pedig ez az úszásnem korábban nem volt az erőssége.  Több számban is közeledik a világcsúcshoz, nyilván lehet még javulni a paralimpiáig, de itt már olyan apró tényezőkön is múlik a siker, mint a mentális felkészültség, a táplálkozás vagy a regeneráció. Száraz Evelin számára ez egy nagyon nehéz Eb volt, kezdve a verseny előtti kategorizálással, amely során feljebb sorolták. Ez egy óriási mélyütés volt mindannyiunk számára, hiszen így jelentősen csökkentek 100 mellen a paralimpiai éremesélyei. Nem könnyű feldolgozni ezt most, de kénytelenek vagyunk elfogadni. Az, hogy ezt a számot a felsőbb kategóriában is meg tudta nyerni Madeirán, mutatja, hogy milyen szívós és tehetséges versenyzőről van szó.
 

 

Pap Bianka, az SM10-es kategória Európa-bajnoka (200 vegyes, 400 gyors, 100 gyors és 100 hát)

- Szinte tökéletes volt minden, mondhatom, hogy kicsit talán magamat is megleptem. Fejben éreztem most sokkal erősebbnek magamat, és ennek meglett az eredménye. A 400 gyors nagyon emlékezetes marad, ott háromszáznál nyitottam meg a hajrát, és éppen kitartott… De igazából minden győzelmem más miatt volt szép! A 100 mell kapcsán volt Álmossal egy fogadásom, amit az ezüst ellenére elbuktam, hiszen 1:20-as időt tűztünk ki, és ettől még egy másodperccel elmaradtam. Érzek azért még tartalékot magamban, főleg azért, mert elég sok nyűglődés vagy éppen vállfájás tarkította a felkészülésemet. Ez az Eb viszont olyan löketet ad most nekem, hogy nehéz lesz majd a paralimpián megállítani.

 



Illés Fanni, a 100 mell Európa-bajnoka SB 4-es kategóriában:

- Nagyon örültem az egész magyar csapat eredményességének, és annak is, hogy hozzá tudtam ehhez tenni. Nem volt könnyű a 100 mell döntője, a fülledt melegben kellett maszkban várakozni előtte, de azért sikerült megnyernem. Kicsit jobb időt terveztem, de így legalább még maradt motiváció. Ami a mezőnyt illeti, két nagy ellenfelem ott volt Madeirán, de akadtak hiányzók is. A verseny végén a gyorsváltóval elért ezüst pedig felért egy aranyéremmel. Tokió kapcsán még nem jósolnék, szeretnék egyéni csúcsot úszni, aztán meglátjuk, az mire lesz elég…

 



 

Száraz Evelin, a 100 mell Európa-bajnoka az SB 6-os kategóriában:

- Vegyes érzéseim vannak, még nem sikerült teljesen feldolgoznom a kategorizáláson történteket, közben viszont nagyon örülök, hogy Európa-bajnok tudtam lenni. Ott Madeirán az segített főleg lelkileg, hogy folyamatosan kellett valamit csinálni, lekötöttek az események, és persze a csapattársak és az edzők is végig mellettem voltak. Egy biztos, nem fogok megállni egy pillanatra sem, még keményebben dolgozom majd, hiszen sokkal jobb időkre lesz szükségem az új kategóriámban.

 

 

Június 18. és 20. között a berlini világkupán láthatjuk újra versenyezni legjobb paraúszóinkat.


Hirdetések