Gy. Szabó Csilla, 2021.01.12. | Sportlövészet

Remek sorozattal kezdte a hétvégi Batta Open alapszakaszát Gáspár Lalita, mégsem jutott a női légpuskás mezőny döntőjébe. Edzője, Szucsák László szerint a technikai változtatások ezen szakaszában ez természetes folyamat, az edzéseken viszont folyamatosan javuló formát mutat a junior Eb-győztes sportlövő.

A februári 10 méteres légfegyveres Európa-bajnokság válogatójaként készülődtek a hazai sportlövők a hétvégi Batta Openre. Köztük Gáspár Lalita, a Vasas sportolója is, aki január elsejétől a sportág egyedüli képviselője lesz klubunkban. A már 15 éves korában junior Európa-bajnoki címet szerző, tavaly felnőtt ob-t nyert 20 esztendős versenyző Százhalombattán nem jutott be a felnőtt női légpuskások döntőjébe, mégsem kell bánkódnia az elszalasztott válogatási lehetőség miatt. A kontinensviadal versenyigazgatója hétfőn jelentette be, hogy a koronavírus-járvány miatt törölték a finnországi EB-t. Lalita tehát nyugodtan készülhet tovább edzőjével, Szucsák Lászlóval, aki szerint jelenleg egyébként sem a 10 méteres számok jelentik versenyzője erősségét.

„Lalita légfegyveres technikáját még javában alakítjuk, ezért nem is aggódom a hétvégi gyengébb teljesítménye miatt – értékelt Szucsák László, aki szerint az edzéseken már egyre jobbak tanítványa eredményei. – A versenyhelyzet azonban mindig más, éles szituációban hosszabb időre van szükség ahhoz, hogy az új elemek automatizmussá váljanak. A gyakorlások során tapasztalt javuló forma alapján ugyan picit pontosabb lövésekre számítottam Százhalombattán, ám az alacsony versenyszám miatt Lalita most jobban izgul a szokásosnál. A kezdősorozata így is remek volt, a harmadikban kicsit lelassult és belehibázott. Nagyon nagy türelemmel kezeljük a jelenlegi helyzetet, így Lalita egyre jobb kedvvel végzi a gyakorlásokat, minden edzésre pontosan érkezik és százszázalékosan a feladataira koncentrál. Éppen ezért úgy gondolom, hogy határozott léptekkel haladunk előre, a kitartó munkának meg lesz az eredménye.

A kontinensviadal lemondásával az edzéseken ismét a Lalita számára kedvesebb 50 méteres számok kerülnek előtérbe. A Vasas versenyzője következő célként, ebben szeretne a júniusi, horvátországi Eb-re kijutni. No persze, ha egyáltalán sor kerül rá... A két fegyvernem közötti körülbelül 30-70 százalékos gyakorlási arány most értelemszerűen a sportpuska felé billen, de a légpuskával sem állnak le teljesen, hiszen a megkezdett technikai átalakítást nem szakíthatják meg.

A Vasas és az APLE sportlövői közötti formális együttműködés 2021. január elsejétől megszűnt, ám ez Gáspár Lalita helyzetét nem befolyásolja, ő továbbra is a Vasas színeiben versenyez. A szakosztály a későbbiekben olyan tehetségeket szeretne egyénileg felkarolni – akár az APLE-ből is – akik számára idővel reális lehetőség lesz az olimpiai részvétel.


Hirdetések