Gy. Szabó Csilla, 2021.01.10. | Kosárlabda

Dúl Terka, Kuncz Petra és Siklós Dorottya részvétele az U18-as leányválogatott évvégi összetartásán, nemcsak nekik, de a Vasas Akadémia valamennyi juniorjátékosa számára motivációt jelent. Csapatunk edzője, Igor Skocovski szerint ez a legszebb bizonyíték arra, hogy az akadémiai képzés jól működik Pasaréten.

„Nemcsak a játékosoknak, s nekem, mint az edzőjüknek, de a Vasas számára is öröm és megtiszteltetés, hogy három kosárlabdázónk is részt vett a szövetség évvégi korosztályos edzőtáborában – kommentálta Dúl Terka, Kuncz Petra és Siklós Dorottya meghívását az U18-as leányválogatott, három napos, hat edzésből álló székesfehérvári összetartására a Vasas Akadémia junior leánycsapatának edzője, Igor Skocovski. – A munkánk lényege ugyanis éppen az, hogy olyan játékosokat neveljünk a magyar kosárlabdázás számára, akik válogatott szinten is megállják a helyüket. Ezért dolgozunk nap mint nap, s most nagyon jól esik a pozitív visszajelzés, és a bizonyosság, hogy jó úton járunk. De a csapat számára is motiváció a lányok személyes sikere, hiszen a többiek is világosan láthatják mit kell még  hozzátenniük a saját fejlődésük érdekében. Arról nem is beszélve, hogy szinte húzzák a csapattársakat, nagyon erős motivációt jelent a példájuk.”

Ez alatt a pár nap alatt Igor Skocovski személyesen is meglátogatta játékosait Székesfehérváron, és a kínálkozó lehetőséget kihasználva Völgyi Péter szövetségi kapitánnyal is beszélgetett. Leginkább természetesen a Vasas Akadémia három fiataljáról, akiknek teljesítményével maradéktalanul elégedett volt a nemzeti együttes szakmai stábja. Dúl Terka és Kuncz Petra az U16-os Európa-bajnokságon is részt vett korábban, Siklós Dorottya pedig a bővebb keretnek volt tagja, az utazó csapatba azonban már nem került be. Az akadémia szakembere szerint Dúl és Kuncz helye az idei esztendőben is biztosnak tűnik a legjobbak között, a hétköznapokban pedig mindent megtesznek azért, hogy ezt mielőbb el lehessen mondani Dorkáról is.


Kuncz Petra, Siklós Dorottya, Igor Skocovski és Dúl Terka (balról jobbra)

Arra a kérdésünkre, hogy a három fiatal miben különbözik kortársaitól, tehetségüknek vagy szorgalmuknak volt-e nagyobb szerepe a válogatottságban, Igor Skocovski határozott választ adott:

„Tehetség és szorgalom csak együtt vezethet sikerre, még akkor is, ha a fiatalabbak esetében a bennük rejlő lehetőségeket vesszük először észre. Az alázatos hozzáállás segít ezek későbbi kifejlesztésében. Ez a korosztály éppen most tanulja a munka fontosságát, ennek megmutatása pedig az edző egyik legfontosabb dolga. Sok-sok ismétlésre, újrakezdésre, és nekilendülésre van szükségünk, akár jó, akár rossz pillanataink vannak. A kora reggeli egyéni edzések, a suli, a délutáni közös gyakorlások, majd az otthoni tanulás állandó körforgását senkinek sem könnyű elviselni. Három játékosunk sikere ebben a mókuskerékben ad most valamennyiünk számára új lendületet."


Hirdetések