Jenkei Dániel, 2020.12.15. | Úszás

Edzői és versenyzői szemüvegen keresztül tekintünk vissza a Vasas SC szempontjából roppant sikeres kaposvári úszó országos bajnokságra. Sőt, azt is megmutatjuk, kik dolgoznak a háttérben a sikerekért. 

Ahogy hétvégén beszámoltunk róla, a Vasas Sport Club 2 arany, 1 ezüst és 5 bronzéremmel zárta a kaposvári nagymedencés úszó országos bajnokságot. Az elmúlt napokban a legjobb teljesítményt nyújtó versenyzőkkel és az őket felkészítő edzőkkel tekintettünk vissza az ob-ra.

Elsőként Dr. Egressy János vezetőedzőt kérdeztük:

- Az összkép feltétlenül pozitív. Szabó-Feltóthy Eszter olimpiai A-szintjének nagyon örülök, persze 200 háton még nincs semmi lejátszva, de az biztos, hogy nagyot lépett a kvalifikáció felé. Örülök, hogy folyamatosan fejlődik Vasas-színekben, és úgy érzem, még tovább is fog tudni faragni ebből az idejéből. Sós Danival is szerettük volna már most Kaposváron elérni 200 vegyesen az A-szintes időt, nagyon közel is került hozzá, már csak három tizedet kell javulnia. Mivel ő átesett a víruson, így nem volt ideális a felkészülése, de ha nyugodtan tud tovább dolgozni, akkor a 2021-es ob-n nála is sikerülhet elérni a kívánt időt. Kutasi Máté a gerincsérve után speciális felkészülést végzett, én nem is erőltettem feltétlenül, hogy induljon, de Máté szeretett volna mindenképpen versenyhelyzetet is szimulálni, és végül nagyon szépen helytállt. Ami az olimpiai esélyeit illeti, nem változott semmi, továbbra is ő a legjobb b-szintes, nagy harc vár rá is ezen a fronton jövőre. Okos Ákos 200 mellen a bronzérmével igazolta, hogy nemzeti szinten már ott van a legjobbak között, egy további lépcső lesz a nemzetközi nívó elérése. A váltók is jól működtek, megtalálta a két csoport az összhangot, az eredmények önmagukért beszélnek.

 


Lőrinczi György versenyzői a kiemelkedő serdülő bajnokság után a felnőttek viadalán is remekül zártak, a szakember így foglalta össze az érzéseit:

- Abszolút elégedett vagyok, főleg egy olyan év után, amely során nem tudtunk végig edzeni, így aztán sok mindent át kellett terveznünk menetközben. Gyurinovics Fanni esetében két célunk volt idén, az egyik, hogy megússza 100 gyorson a B-szintet, a másik pedig, hogy magyar bajnok legyen. Ez végül két részletben sikerült, hiszen a serdülő ob-n kapitányi engedéllyel megúszta a szintet, most Kaposváron pedig a bajnoki cím is összejött. A fiúk közül Cserfalvi Olaf két döntőt úszhatott serdülő létére a felnőtt ob-n, és másodpercekkel javította meg az egyéni csúcsait, aminek köszönhetően vélhetően bekerül az ifi válogatott keretébe. Ez óriási dolog. Bujdosó Zsombor pedig szintén négy egyéni csúccsal jelentkezett Kaposváron. Ezek a srácok igazi sportemberekké kezdenek érni a tudatos munkának köszönhetően. Hozzájuk sorolnám még Tschaikov Valentint is, aki a kéztörése miatt csak pár hetet tudott készülni az ob-ra, de benne is nagyon sok van, 50 gyorson most olyan időt úszott, amivel megnyerte volna a serdülő bajnokságot.  Petrikovits Olivér 50 mellen a második legjobb magyarként ért célba, ő igazi sprinteralkat, akiben 23 éves kora ellenére is sok lehet még. Ne felejtsük el, hogy jelen pillanatban ő és Babik Barna is Eb-indulónak tekinthető az időeredményeik alapján. Jó élmény volt a váltószereplés is, Dr. Egressy János csoportjával nagyon jól összekovácsolódtunk, egymásért hajtottak a versenyzők, aminek a vége egy szép aranyérem lett a lányoknál, de a fiúk negyedik helyezése is nagy teljesítmény. Végül azért Kurdi Zsófiról is szeretnék szót ejteni, aki nem tudott hazajönni az ob-ra a járvány miatt az USA-ból, de szépen halad a felkészülése, így Gyurinovics Fanni mellett neki is abszolút lehetnek olimpiai reményei.
 


 

Ahogy edzője is említette, Gyurinovics Fanni számára mérföldkő volt a 100 gyorson elért aranyérem:

- Ez az első egyéni bajnoki címem, aminek nagyon örülök, főleg, hogy egy elég kiszámíthatatlan év lezárásaként sikerült elérni. Szerettem volna 100 gyorson 55 másodperc alá menni, de amikor a döntő után kiszálltam a vízből, nem éreztem, hogy akkor ott ebben több lehetett volna. Remélem, jövő márciusra ez már nem így lesz, és tudok tovább faragni az időmből az ob-n. Ha ez sikerül, reális lehet ebben a számban az olimpiai szereplés számomra. Jó volt a vegyesváltó is, tudtuk, hogy szokás szerint a Győr a nagy esélyes, de azért előtte kimatekoztuk, hogyan lehetne őket megfogni. Viszonylag kis hátránnyal ugrottam vízbe utolsó emberként, és a fordulónál már éreztem, hogy ez meglesz, és meg fogjuk tudni nyerni.
 


Szabó-Feltóthy Eszter elérte a célt 200 háton, amiért Kaposvárra utazott, és tett egy újabb lépést Tokió felé:

- Tetszett, hogy újra komolyabb versenyen indulhattunk hosszú idő után. Már az ob elején, a 200 pillangónál éreztem, hogy nem vagyok rossz állapotban. Szeptember óta tudatosan arra készültünk, hogy 200 háton meglegyen a szintúszás. Úgy voltam vele, hogy ha nem sikerül a délutáni előfutamban, akkor a döntőben még javíthatok. Végül már délután összejött, így másnap felszabadultan állhattam oda, és örülök annak az érmes helyezésnek is. A váltóaranynak pedig azért, mert utoljára ilyenben még TF-színekben volt részem. Egyébként eredetileg pillangón úsztam volna, de végül Galamb Szimivel cseréltünk, és ez jó döntésnek bizonyult. Most jön egy kis pihenő, aztán december végén ráfordulunk a jövő évi felkészülésre.



Sós Dániel nagy döntést hozott nyáron, amerikai tanulmányait felfüggesztette egy évre, azóta itthon készül, ráadásul a vírussal sem volt szerencséje, mégis sikerült egyéni csúcsokat úsznia Kaposváron:

- Mindenből megjavítottam a legjobbamat, ezért elégedett vagyok, 22 évesen ez egy fontos dolog, így emelt fővel hagyhattam ott az uszodát. Természetesen jó lett volna 200 vegyesen már most megúszni az „A”-szintet, de így is sikerült bekerülnöm két perc alá, ami régi célom volt. Az egész országos bajnokságról csupa jó emlékem marad egyébként, kint Amerikában megtanultam, hogy az úszás csapatsport, így a váltó is nagyon motivált, remekül össze tudtuk rakni, hiába készülünk teljesen más módszerek szerint a két csoportban. Azért is fontos, hogy volt ez az ob, mert kaptam én is egy visszacsatolást, hogy jó úton járok, és azt is tudom, miben kell majd javulnom a következő évben. Egyébként az amerikai edzőmmel közösen hoztuk meg a döntést nyáron, hogy egy évvel elhalasztom a tanulmányaimat, és úgy tűnik, ez jó döntés volt, hiszen Egressy Jánossal nagyon jó munkát tudtunk itthon végezni. Az a feltett szándékom, hogy jövő nyáron olimpikonként térjek vissza az USA-ba. Kétszer is elkaptam a koronavírust, március után szeptemberben is le kellett állnom, így most nem tartok nagyobb szünetet, csak december 25-én és 26-án nem fogok edzeni, a többi napon meglesznek a szinten tartó 4-5 kilométerek.
 

 

A részletek fontossága
Lőrinczi György rendre kiemeli a csoportja sikerei kapcsán Bodó Kitti munkáját, aki elsősorban az erőnléti munkáért felel, de mint megtudtuk tőle, ennél is sokrétűbb támogatást kapnak tőle a versenyzők:

- Nagy öröm volt ott lenni Kaposváron, és ennyi vasasos sikernek örülni. Próbálom mindenben segíteni a magam részéről a Lőrinczi-csoport munkáját. Egyénre szabva állítom össze mindenkinek az erősítő edzések rendszerét, hiszen nyilvánvalóan minden izomtípus eltérő munkát igényel. Pontos adataink vannak a versenyzőinkről, folyamatosan figyeljük például a vérképüket, és ez alapján építjük fel a táplálkozásukat is. Ezek mind olyan tényezők, amik sokat számítanak a végeredmény szempontjából. Örülök, hogy 2020-ban végül eredményes évet zártunk és annak is, hogy jó közösség alakult ki a vasasos versenyzők és edzők között Kaposváron.
Bogáromi Tibor masszőr szintén évek óta segíti a Vasas úszószakosztályát, ő alapvetően a vízilabdacsapatunk gyúrója, de nagyon szereti az úszókkal való közös munkát is:

Ez az ob kicsit más volt, hiszen a covid-szigorítások miatt nem lehettem ott az uszodában, így nem tudtuk megcsinálni a rajt előtt 20 perccel szokásos rutint, helyette a szállodában vártam a versenyzőket. Aki igényli, az a délutáni pihenőben is tud ilyenkor jönni hozzám, de az igazi munkát este nyolc óra után végzem, amikor sorban érkeznek a sportolók. Az úszóknál leginkább az számít, ki milyen úszásnemben versenyez, a pillangósoknál a vállakat dolgozzuk át, a mellúszóknál a békamozgás miatt például a farizmok is fontosak, a hátúszóknál pedig a comb kap kiemelt szerepet. Közben persze sokat beszélgetünk is, sokszor lelkiekben is támogatni kell őket. Szeretek a Vasas úszóival dolgozni, minden tiszteletem ezeké a sportolóké, akik elképesztően jól tűrik a monotonitást és hosszú hónapokat dolgoznak azért, hogy egy adott versenyen sikeresek legyenek.

Hirdetések