Gy. Szabó Csilla, 2020.09.22. | Tenisz

A Vasas SC Körmöczy Teniszakadémia két fiatal játékosa, Dankó Vanesa Dalma és Mészáros Patrik a héten a felnőtt országos bajnokságon indul. Mindketten a székesfehérvári junior ITF-tornákon melegítettek, Dankó két hete győzelmet, Mészáros a múlt héten elődöntőt ünnepelhetett Székesfehérváron.

Az elmúlt hetekben debütált a junior ITF-sorozatban Mészáros Patrik, a Vasas SC Körmöczy Teniszakadémia 15 esztendős játékosa. És nem is akárhogyan, hiszen karrierje második ilyen jellegű nemzetközi viadalán máris az elődöntőig jutott. A múltheti remeklés előjeleként is fel lehetett fogni, hogy az egy héttel korábban, hasonló mezőnnyel, szintén Székesfehérváron megrendezett nemzetközi, korosztályos viadal második fordulójában úgy kapott ki a végső győztes, szlovák Peter Nádtól, hogy ő nyerte ellene a legtöbb játékot. A második héten, ezúttal a harmadik fordulóban, ismét találkozott volna a torna nagy esélyesével, ám a szlovák fiú vállsérülés miatt visszalépett Urbán Tamás javára, akit viszont két nagyon szoros, tiebreakkel végződő szettben győzött le teniszezőnk. Az elődöntőben a nála két évvel idősebb Kalocsai Péter ellen ugyan nem sikerült a bravúr, de az is szép eredmény, hogy három szettre tudta kényszeríteni a nemzetközi porondon már rutinos játékosnak számító ellenfelét. Mészáros bemutatkozása a nemzetközi juniormezőnyben tehát remekül sikerült.

„A szlovák fiú nagyon felkészült, komoly, érett játékos, tapasztalatszerzésnek kiváló volt Patrik számára – kezdte 15 éves játékosunk kéthetes szereplésének értékelését Bocskay József a szakosztály vezetője, aki szerint a találkozón azért voltak pillanatok, amikor tanítványa irányította a játékot. Ellenfele azonban nagyon gyorsan reagált, és tudatosan számára kedvező helyzeteket alakított ki. – Nem hagyta magát futtatni, a pontokat a lehető leggyorsabban igyekezett befejezni. Ez jó példa lehet Patrik számára is, aki egyelőre nem tudja jól beosztani az energiáját, s néha feleslegesen keveredik hosszú mérkőzésekbe. Van, hogy magára engedi az ellenfelét, s mivel ilyen helyzetekből is többnyire győztesen kerül ki, nem érzi át a gyors befejezés fontosságát. Pedig a sorozatban játszott mérkőzések esetén ennek nem is aznap, sokkal inkább másnap van jelentősége, amikor fáradtan kell egy esetlegesen pihentebb ellenféllel megmérkőznie. A székesfehérvári két hét alatt is volt példa ilyen meccsekre, remélem lassan megérti az energiatakarékosság fontosságát is.”

A járvány miatt a torna résztvevőinek nagy többsége magyar volt, ami meglehetősen szokatlan a nemzetközi juniortornák esetében. Bocskay József szerint a jól ismert honfitársak ellen a lélektani tényezők szinte ugyanolyan fontosak, mint maga a tenisztudás. Patrik az általa jobbnak ítélt játékosok legyőzését viszont kihívásként fogja fel, mert nagyon jó versenyzőtípus, ezért rendre újabb és újabb célt kell elé állítani.

„Abban reménykedtem, hogy a két torna valamelyikén nyomban megszerzem karrierem első ITF-pontját, s örülök, hogy ez sikerült is. Valóban rövidebb meccseket kéne játszanom, hiszen Kisantal Botondot és Urbánt Tamást is könnyebben vertem a nyáron, de egyre hosszabb számomra ez a sorozat, s egyre fáradtabbnak érzem magam. Szerintem ezért húzom el túlzottan a meccseimet” – mondta önkritikusan Mészáros Patrik, aki a nagy terhelés ellenére is bátran benevezett a felnőtt országos bajnokságra, amelynek hétfői versenynapján meg is nyerte első két meccsét a selejtezőtáblán. Tavaly már kapott volna szabadkártyát a szövetségtől, ám akkor betegség miatt nem tudott élni a lehetőséggel. Idén azonban másképpen tervezi az ob-t, s ebben a fáradtság sem tudja megakadályozni:

„Az első mérkőzésen nem én voltam az esélyes, s bár ellenfelem lábfájás miatt feladta a találkozót, igazából nagyon jól ment a játék, nálam volt a vezetés. Délután Miljanic Marko ellen megint három szettet játszottam, igaz vele eddig is szoros meccseim voltak. A főtáblára szerettem volna feljutni, ehhez már csak egyetlen mérkőzést kell nyernem, egy tapasztaltabb, idősebb játékos ellen. Nem szeretném veszni hagyni a lehetőséget, mindent megteszek a továbbjutásért.”

Mészáros Patrik kifejezetten örült Székesfehérváron a magyar ellenfeleknek, mivel fejben erősnek érzi magát, s kihasználja, hogy ismeri honfitársai gyenge pontjait. S bár ő is tudja, hogy a találkozók gyors befejezésével saját dolgát könnyítené meg, ezen majd csak akkor tud igazán változtatni, ha egy kis pihenésre is lesz ideje. De bárhogyan is alakuljon a hétfőn megkezdődött felnőtt ob, azt követően még egy budapesti nemzetközi juniortornán szeretne részt venni, mielőtt visszatérne a normális életritmusához, amelyet az edzések és az iskola egyensúlya határoz meg.

Az országos bajnokság női mezőnyében is van játékosunk, mégpedig a szintén 15 esztendős Dankó Vanesa Dalma személyében, aki a főtábláról vághat neki a küzdelmeknek.

„Egyikőjükkel szemben sem fogalmaztam meg számszerű elvárásokat, hiszen az eredmény a sorsolástól éppen annyira függ, mint a pillanatnyi formától, az ellenfél teljesítményétől – latolgatta az esélyeket a felnőtt ob-val kapcsolatban Bocskay József, hozzátéve, Vanessát nagyon bántotta, hogy Székesfehérváron kikapott a negyeddöntőben. Amerikai ellenfele azonban rutinosabb volt nála, s mivel a fiatal magyarnak a hazai korosztályos mezőnyben nem igen van ellenfele, nem árt, ha a külföldiek ellen tapasztalja meg a nehezebb találkozókat. Kudarcokra ugyanis mindenkinek szüksége van a fejlődéshez. – Tegyenek meg mindent, amire aznap éppen képesek. Elégedett vagyok, ha a tanítványom, akinek aznap éppen nem megy a játék, megtalálja a megoldást és mégis nyerni tud, vagy aki pontosan végrehajtja azokat az utasításokat, amelyeket edzésen kapott tőlünk. A teljesítmény mindig fontosabb, mint az eredmény, hiszen a hosszútávú fejlődés a célunk. Az országos felnőttbajnokság tehát igazából egy nagyon hasznos, de nem sorsdöntő állomás ezen az úton.”


Hirdetések