Gy. Szabó Csilla, 2020.09.15. | Sportlövészet

A nemzeti versenyszámok 25 és 50 méteres országos bajnokságán összesen 54 pontot gyűjtöttek a APLE-Vasas SC sportlövői. Fehér Andrea új országos csúccsal nyerte meg a női nyílt irányzékú kispuska fekvő számát.

Az olimpiai programban nem szereplő számokban rendeztek országos bajnokságot a hétvégén, a Fehér úti lőtéren. Ezekben a kategóriákban általában az amatőrök, valamint a korábbi profik állnak lőállásban, éppen ezért igen színes volt a mezőny. Ez a változatosság elsősorban az indulók életkorán volt látható, hiszen a 14-60 éveseket magába foglaló alapmezőny mellett a 60 és a 70 feletti korosztályok számára is biztosítottak versenyzési lehetőséget, igaz, csupán a férfiak között. A hölgyek esetében erre nem volt mód, amit éppen az APLE-Vasas SC versenyzője, Kollát Pálné bánhatott, hiszen hatvanhét évesen kellett a nála jóval fiatalabbakkal megmérkőznie. Az így elért 11. helyezéséről éppen ezért igen elismerően beszélt Szita György vezetőedző, aki összességében valamennyi versenyző teljesítményével elégedett volt:

„Nagyon szépen szerepeltek sportlövőink ezen a mozgalmas hétvégén, szombaton huszonnégy, vasárnap pedig harminc pontot gyűjtöttek, ami kifejezetten jó eredménynek számít. A hatvan felettiek között 20 lövéses pisztollyal harmadik helyet szerző Ferenci József, Kresalek Ottó, Sipka Péter összeállítású együttes teljesítménye volt az egyetlen nagy meglepetés, hiszen a puskás férfiaktól, Mezei Gábortól, Agot Györgytől és Szalai Mihálytól az ötven méteres kisöbü standard puska harmincas fekvő és háromszor tízes számában egyaránt dobogót vártunk, amit teljesítettek is. Előbbiben ezüst, utóbbiban pedig aranyérmet lőtt a csapat. Agót Györgynek sikerült dupláznia, hiszen az utóbbiban az egyéni versenyt is megnyerte. Ő ráadásul néhány hete szemműtéten esett át, mégis mindenkit maga mögé utasított. Hatvan éve minden rutinjára szüksége volt ezen a hétvégén a győzelemhez, amiért csak tisztelni lehet.

Fehér Andrea kétszáznyolcvanöt körös új országos csúcsa pedig magárért beszél a nyílt irányzékú kispuska fekvő számában. Legjobb hölgyversenyzőnk a kisöbű standard puska 30 fekvőben is nyerni tudott, s bár az ott elért kétszázkilencvenkét kör ugyan nem csúcs, mégis éppen eggyel pontosabban célzott, mint a férfi győztes. Siker ez tehát a javából!”


Az aranyérmes kisöbű standard puska 3x10-es győztes csapata: Szalai Mihály, Agot György és Mezei Gábor (balról jobbra)

Az Aple-Vasas SC szakembere azt is kiemelte, hogy ezek a versenyzők a sportág iránti szeretetből és lelkesedésből folytatják a versenyzést, amíg fegyvert tudnak a kezükbe venni. A lövészet egyik fontos, közösségmegtartó ereje pedig éppen abban rejlik, hogy a szövetség azoknak is kínál lehetőséget, akik számára a hosszabb, olimpiai számok már túlzott megterhelést jelentenének. A versenylehetőség biztosítása persze nem jelentene elegendő csáberőt a folyamatos edzések vállalásához, ehhez klubra is szükség van. Ezt pedig mi sem bizonyít jobban annál a ténynél, hogy az Angyalföldi Polgári Lövész Egylet 2007-es újjáalakítása hallatán, a régi nagyok is az első szóra tértek vissza a lőállásba. S maradtak azóta is, amíg csak erejük engedi.


Agot György (középen) az egyéni versenyt is megnyerte
 

Agot György maga a klubhűség. Emlékszem rá, amikor 10 évesen először lejött a lőtérre, s ötven évvel később, még mindig aktív. Páratlan tapasztalatát ma már edzőként is hasznosítja klubunknál, tudását önzetlenül osztja meg a következő nemzedékekkel, miközben ilyen szép győzelmekhez is hozzásegíti csapatunkat. Példaértékű az az igyekezet, amellyel nemcsak ő, de szinte valamennyi idősebb versenyzőnk a közösség egysége felett őrködik. A hétvégi nemzeti számok ob-ja számukra jelentett igazi sportünnepet és adott újabb motivációt a folytatáshoz” – összegezte Szita György az országos bajnokság sportértékén túli jelentőségét.

Fotók: Szita György


Hirdetések