Gy. Szabó Csilla, 2020.08.06. | Kosárlabda

A Pasaréti Sportcentrumban újra pattog a kosárlabda, valamennyi férfi és fiúcsapat megkezdte felkészülését az új idényre. Mészáros Zalán, a Vasas Akadémia szakosztály-igazgatója a karanténidőszak nehézségein túl, arról is beszélt honlapunknak, nem csak jó kosarasokat, de jó edzőket is nevelnek.

A koronavírus-járvány a férfi kosárlabdázók életét is alaposan felkavarta, hiszen a Pasaréti Sportcentrum március 17-én bezárta kapuit, és csak június elején nyitott újra. Az MKOSZ végeredmény nélkül zárta le a bajnokságokat, így mérkőzések és edzések nélkül maradtak a játékosok. A korábbi rendhez a járvány enyhülése után lépésről-lépésre térhettek vissza a csapatok, június elején kizárólag egyéni képzésekre volt lehetőségük férfi és fiú kosarasainknak, majd néhány héttel később kezdték a közös gyakorlásokat.

Mészáros Zalán szakosztály-igazgató szerint folyamatosan próbáltak alkalmazkodni a szokatlan és állandóan változó helyzethez, s a július 3-án megkezdett nyári szünetről visszatérő csapatok – július 27-én a felnőttek, 29-én a nagyobbak, augusztus 3-án pedig a legkisebbek álltak ismét csatasorba – most kezdték meg a komoly munkát, amellyel az új bajnoki idényre készülnek.

Körülbelül tíz hetes volt az az időszak, amely során csak úgymond karanténedzéseket tarthattunk, nem szerettük volna, hogy játékosaink teljesen leálljanak – beszélt a legnehezebb időszakról Mészáros Zalán. – Edzőink folyamatosan megküldték az adott hétre vonatkozó kosárlabda- és atlétikaspecifikus gyakorlataikat együtteseiknek, amelyet mindenkinek követnie kellett. Eleinte, különösen a legkisebbek, nagyon lelkesek voltak, érdekesnél érdekesebb kihívásokat találtak ki egymásnak, s ezeket videókon is rögzítették. Májusra azonban érhető módon alábbhagyott a lendületük, de ez így volt törvényszerű. A nagyobbaknál minden szerdán „zoomos” videókonferenciákat tartottunk, ami kiváló ötletnek bizonyult. Ennek köszönhetően végig motiváltak maradtak a játékosok, hiszen a csapat összetartó ereje még a virtuális térben is érezhető és hatásos volt.”

A szakember szerint a júliusi szünet előtti hónapot igazából arra használták fel, hogy mindenki újra megtalálja a helyét, és a virtuális világból visszaszokjon a valóságos kosárlabdáéba. Ezért fogalmazott úgy, hogy a komoly és érdemi munkát, csak most, a szünet utáni időszakban tudták elkezdeni.


A labdával Boros Márk (6-os)
 

A szakosztály legjobbjai persze a nyár közepén sem pihenhettek, hiszen a magyar válogatott keretek számára sem állt meg az élet. Az U16-os együttesbe négyen is meghívót kaptak, Lugossy Ádám, Major Bulcsú, Filipovics Igor és Bérces Dániel személyében. Az U18-as kapitány két vasasos fiúra, Kelemen Ádámra és Dunai Zétényre számított, utóbbi azonban sérülés miatt nem vehetett részt a nyári összetartáson. A neki szánt meghívó azonban még ősszel is érvényes, s rajtuk kívül mások is számíthatnak behívóra. Az U20-as válogatott jelenleg a felnőttekkel táborozik Kecskeméten, ahol Radics Gerzson képviseli a piros-kék színeket.

A bajnokságokat eredmény nélkül zárták le, amit helyes és megfontolt döntésnek tartok – beszélt Mészáros Zalán a járvány miatt kurtán-furcsán véget ért szezonról, s ezzel el is érkeztünk egy fontos témához, az eredményességhez, amely az akadémiai rendszer miatt náluk nem értelmezhető a szokványos módon – A mi sikerünk nem a bajnoki helyezésekben mérhető, hanem a válogatott és a magyar kosárlabda számára nevelt, jól képzett játékosok számában. A számszerűségnek mégis van jelentősége, hiszen a távlati céljaink eléréséhez folyamatosan a korosztályos élmezőnyben kell szerepelnünk, jó meccseket játszva fejlődhetnek csak igazán fiaink. Éppen ezért, a tavalyihoz hasonlóan idén is arra törekszünk, hogy az akadémiai korosztályokban, ami az U14-et, U16-ot és az U18-at foglalja magában, bejussunk az országos nyolcas döntőbe. Ezt évről-évről teljesítjük is, de mint említettem ez fontos része a képzési modellünknek.”

A Vasas férfi kosárlabda szakosztályánál az utánpótlás-nevelés azonban nemcsak a játékosokra, de az edzőkre is vonatkozik. A szakosztály-igazgató nem titkolja, legalább olyan nagy gondot fordítanak a jövő edzőinek képzésére, mint a jövő kosarasainak nevelésére. Éppen ezért a szakosztályban nyáron történt változásokkal kapcsolatban büszkén említette, hogy Kozma Norbert, a felnőtt csapat eddigi erőssége idén már edzőként ül majd az U11-es együttes kispadjára – az U11-es és U12-es csapat szakmai munkájából is kivéve a részét – ahol Nagy Zoltán szakmai igazgatótól tanulhatja el a kosárlabdázás mesterfogásait.

„Norbi most már nemcsak saját nevelésű játékosunk, de edzőnk is. Bár még részt vesz a felnőtt csapat munkájában is, ezentúl a jövőjén lesz a nagyobb hangsúly. Jelenleg a Testnevelési Egyetem edzői szakán tanul, biztos vagyok benne, hogy kiváló szakember válik belőle. Hozzá hasonlóan ambiciózus, fiatal Katona Róbert, aki már túl van ezen a szakaszon, s az új idényben az U15-ös csapatot viszi” – fűzi hozzá a szakosztály igazgató, aki a változások kapcsán még elmondta, az eddigi U16-os vezetőedző Bazsik Péter Debrecenben folytatja munkáját. Ő is Pasaréten nevelkedett, gyerekként itt kezdett játszani, igen korán másodedző, majd vezetőedző lett.

Az ő példájuk is mutatja, hogy a Vasas igazi életpálya modellt kínál akadémiáján, amelynek folytatása akár más hazai kluboknál is lehetséges. Bazsik Péter távozásával párhuzamosan Kárpáti Dániel érkezik a Vasas Akadémiára, aki tizennégy éves kora óta Franciaországban élt, játszott, majd edzősködött. Vele lesz teljes létszámú a 2020/2021-es idény edzői stábja.

 

 

Fotók: Bornyi Márton/Vasas Akadémia


Hirdetések