Jenkei Dániel, 2020.07.02. | Klub

A Müller Sándor által 1977-ben elnyert Népsport Kupa eddig az Illovszky-stadionban volt kiállítva, most azonban lehetőség nyílik arra, hogy a becses ereklye egy Vasas-szurkolóé legyen. Az árverés bevételével egykori közönségkedvenc támadónkat segítjük. Ahogy Hegyi Iván fogalmaz: „az ő kupája majdnem annyit ér, amennyit a Vasas legutóbbi bajnoki címe vagy az a híres gól a zöldek pályájának fehér vonalas zöld gyepén. S mint látható, Müllernek még túl a hetvenen is akad nagyszerű átadása."

Müller Sándor, a máig utolsó vasasos bajnokcsapatunk kiválósága úgy döntött, hogy a Vasas Sport Club közvetítésével licitet hirdet az általa az év játékosaként 1977-ben elnyert Népsport Kupára, amely a tavaly júliusi stadionavató óta az Illovszky-stadion skybox-szintjén van kiállítva. Az árverés teljes bevételéből a Müller-család részesül.

A licit időtartama: 2020.07.02. – 2020.07.31.

A licit kezdőösszege: 800 000 Ft

A liciteket az arveres@vasassc.hu e-mail címen lehet megtenni.

A tárgyat a 2020/21-es bajnoki szezon első hazai mérkőzésén Müller Sándor személyesen adja át a licit nyertesének.

 

 

 

Az 1977-es Népsport Kupa krónikáját Hegyi Iván osztotta meg velünk:
Egészen különleges év volt 1977. Négy okból is: a Vasas labdarúgócsapata akkor nyert legutóbb első osztályú bajnoki címet; az együttes éppen száz gólt szerzett az NB I-es évadban; a harminchat gólos Várady Béla elhódította az európai Ezüstcipőt; a Müller Sándor, Várady kettős pedig megkapta a Népsport Kupát, amelyet az év legkiválóbb magyar játékosának ajánlottak fel.
Azért ketten vitték el a pálmát, mert a csapat – és az egész akkori mezőny – két legjobbja hajszálra ugyanolyan átlag osztályzatot (6,76) ért el. A harmadik helyezett kaposvári Buús György kapus 6,41-es középértékkel szerénykedett a kiemelkedő páros mögött.
Ráadásul Müller is, Várady is mind a harmincnégy mérkőzésen játszott! Az ősz végén Várady állt az élen kerek 7-es, egészen kimagasló átlaggal – Müller 6,55-tel követte őt –, majd a tavasszal az irányító középpályás erősített, és befogta a bombázót. A dirigens az évad második felében egyszer 9-est, ötször 8-ast, négyszer 7-est, hatszor 6-ost érdemelt ki, és csak egyszer szúrták ki a szemét 5-össel.  
Amikor az Újpest–Vasas rangadó előtt, 1977 szeptemberében – Váradyval együtt – átvette a szóban forgó díjat, a 225. mérkőzését játszotta az első osztályban. Az édes-bús jubileumon a lilák 1-0-ra nyertek, de a piros-kékek hamar javítottak: négy nappal később, szintén a Népstadionban 4-1-re győztek az FTC ellen. 
Miként az év áprilisában is.

Mit gondolnak, melyik meccsen futballozott 9-esre Müller? Hát persze, a Ferencváros tavaszi legyőzésekor. (Szeptemberben be kellett érnie 7-essel. Az őszi találkozón az egyaránt 8-assal honorált Mészáros „Bubu” és Gass István kapta a legmagasabb érdemjegyet.) Vagyis akkor ragyogott a legfényesebben, amikor a legjobban kellett. Igaz, már volt „ferencvárosi” tapasztalata. Három évvel korábban, az Üllői úti stadion újjáavatásán ő szerezte az egyetlen gólt az FTC–Vasas rangadón.

Ennélfogva az ő kupája majdnem annyit ér, amennyit a Vasas legutóbbi bajnoki címe vagy az a híres gól a zöldek pályájának fehér vonalas zöld gyepén.
S mint látható, Müllernek még túl a hetvenen is akad nagyszerű átadása.

Hirdetések