Jenkei Dániel, 2020.06.07. | Magazin

Sorozatunkban Hegyi Iván betűrendben felelevenít néhány emlékezetes helyszínt és pillanatot a Vasas futballistáinak történetéből. A tizenkettedik epizódban a portugál fővárosról lesz szó, mert a piros-kék históriában többszörösen is szép hely, jó hely Lisszabon...

VASAS-VÁROSOK (12.:LISSZABON)

Micsoda rúgó láb!

 

Tizenegy évvel az után, hogy a Vasas a BEK-ben találkozott a Sportinggal, az UEFA Kupában is összekerült a lisszaboni együttessel. A portugál fővárosban 1966 őszén vívott visszavágón mindössze 11 852 fizető nézőt jegyeztek, mert a piros-kékek az első mérkőzésen – a Népstadion telt háza előtt – 5:0-ás diadalt arattak (majd odakinn is nyertek 2:0-ra).

Az 1975-ös párharc második találkozója előtt nagyobb volt a lisszaboni remény, hiszen a Vasas „csak" 3-1-re nyert Budapesten. Így hát Illovszky Rudolf edző is óvatosan taktikázott: a portugál fővárosban a kispadra ültette Gass Istvánt és Izsó Ignácot, hogy megerősítse a főként támadó játékosokban gazdag angyalföldiek védelmét. Az összeállítás így festett: Mészáros – Fábián – Török, Lakinger, Szőke, Kántor – Komjáti, Müller, Zombori – Kovács, Várady.

Ám Manuel Fernandes, aki a valaha volt második legeredményesebb Sporting-gólszerző a harmincas-negyvenes évek legendás alakja, Fernando Peyroteo mögött, az első félidőben fejjel, a másodikban lábbal küldte a labdát Mészáros Ferenc hálójába, s 2-0-nál – idegenben elért góljával – a portugál csapat állt továbbjutásra.

Húsz perc maradt hátra, Illovszky elküldte melegíteni Gasst és Izsót, majd rövidesen mindkettőt becserélte (Szőke István és Müller Sándor helyett). Immár négy csatárral – Kovács István, Gass, Izsó, Várady Béla – támadott a Vasas, amely olyannyira felnyomult, hogy a hetvennyolcadik percben a védő Kántor Mihály vezetett akciót a balszélen. Beadására középen a „Rugólábnak" becézett Gass érkezett, és továbblőtte a Vasast (1-2).

A Mundo Desportivo szomorkásan írta: „Megismétlődött a múlt, a budapesti csapat ismét kiütötte a kupából a Sportingot." Az A Bola kiemelte: „A Vasas labdarúgói jól vegyítették játékukban a technikát és a gyorsaságot."

Aznap – 1975. november 5-én – egyébként sorra estek ki a magyar klubcsapatok: az Újpest (BEK) a másik lisszaboni mamuttal, a Benficával, a Szombathely (KEK) a grazi Sturmmal, a Honvéd (UEFA) a drezdai Dynamóval szemben bukott el, míg az FTC 1-0-ra kikapott a KK-ban az Innsbrucktól.

A Vasas tablóképe viszont felkerült a piros-kékeknek otthont adó estorili szálloda falára a hotel korábbi híres vendégeinek – többek között Juliette Grecónak, Barbra Streisandnak, Domenico Modugnónak – a fotója mellé.

Illovszky három nappal később, a Videoton elleni bajnokin megmaradt a négycsatáros játéknál, és a Vasas a Fáy utcában 3-2-re győzött.

Készülhetett az újabb felvétel a mosoly albumába...

 

A sorozat korábbi részei IDE KATTINTVA érhetőek el.


Hirdetések