Jenkei Dániel, 2020.05.24. | Magazin

Sorozatunkban – Hegyi Iván segítségével – betűrendben felelevenítünk néhány emlékezetes helyszínt és pillanatot a Vasas futballistáinak történetéből. A nyolcadik részben – kivételesen – nem város, hanem község következik. Bizony, 1992-ben falusi csapattal szemben esett ki a  Magyar Kupából a Vasas...

VASAS-VÁROSOK (8.: HERÉD)

Hanyas vagy? 128-as!

Kilencvenkettő nyarán a legállhatatosabb angyalföldi szurkolók azt próbálták kideríteni, merre lehet Heréd. Nem mondom, hogy tömegeket foglalkoztatott e kérdés, mert akkoriban az angyalföldi nézőátlag már csak 3813 volt, de azért akadtak, akik Heves megye térképét pásztázták, mert el akartak utazni a községi együttes és a piros-kékek találkozójára, amelyet a Magyar Kupa 128-as mezőnyében rendeztek.

Végül nem is Herédre, hanem az onnan nyolc kilométernyire lévő Selypre kellett menniük. Ott ezerötszáz ember gyűlt egybe a mérkőzésre, ami nem kis szó, ha figyelembe vesszük, hogy Herédnek a másfél ezernél alig több lakosa van. (E településről a közkedvelt Hacsek és Sajó-jelenetek egyike jut eszembe: „Hol volt, Jencikém, hogy hál' isten, nem láttam? – Mogyoródon. – Mióta tegez maga engem?") Kvízeken már arra a kérdésre is elenyésző helyes válasz érkezne, hogy hányan élnek a hevesi faluban (1877-en), az pedig alighanem megfejthetetlen feladvány volna: vajon melyik csapat a Kemenár – Kapu, Egyed, Sármány, Sáfrán – Turányi (Jobbik), Márkus, Kovács, Tamássy –  Gazsó (Tóth), Patócs összeállítású együttes?

A Herédé volt 1992. augusztus 19-én.

Ezzel a gárdával szemben „sikerült" kipottyannia Genzwein Ferenc edző Babócsy – Gubucz, Juhár, Mészöly Géza – Pecha, Teodoru (Nagy), Kecskés, Galaschek, Tuboly – Zvara (Szilveszter), Claude összetételű garnitúrájának.

A mérkőzés gól nélküli döntetlennel zárult, majd a Vasasból csak Galaschek és Szilveszter lőtte be a ráadás-tizenegyest, Claude és Kecskés rontott. Így a csupán egyszer hibázó herédiek jutottak tovább, bár nem sokáig meneteltek, mert a legjobb hatvannégy között 2-0-ra kikaptak a BVSC-től. A kis csapat az NB III Mátra csoportjában sem vitt prímszerepet: a Vasas vendégjátéka előtt a Balassagyarmattól (1-3), az angyalföldiek elbúcsúztatása után a Jászberénytől szenvedett vereséget (1-2). Így aztán pont nélkül állt a tabella szerény tizenharmadik helyén...

A Heves megyei Hírlap sem értékelte túl a kupabravúrt: „A fővárosi gárda sokat könnyelműsködött, szemlátomást félvállról vette alacsonyabb osztályban játszó ellenfelét" – szólt az értékelés.

A keserves kimenetel alapján nem sejthető, a korabeli piros-kékek mire vágtak fel...

 

A sorozat korábbi részei IDE KATTINTVA érhetőek el


Hirdetések