Dobos Sándor, 2020.05.13. | Vízilabda

Minden mérkőzését megnyerte a 2019/20-as országos bajnokság felsőházában a Vasas SC gyermekcsapata, így százszázalékos mérleggel állt a tabella élén a szezon felfüggesztésének pillanatában. Hétfő óta tudjuk, hogy a szezont törölték, így a mieink eredménye is „elillan”. Legalábbis papíron, egyébként nem lapozunk könnyen mi sem. Sőt, csak gratulálni tudunk a szezonhoz.

A Magyar Vízilabda Szövetség a május 11-i ülésén döntött a versenyrendszerébe tartozó bajnokságok felfüggesztéséről. Homonnai Dániel csapata a gyermekbajnokságban 10-ből 10 bajnokit nyert meg, veretlenül állt az élen, így őket érintette legérzékenyebben a határozat – már csak életkorukból adódóan is.

„Nagyon csalódottak vagyunk, mert szerettünk volna játszani, hogy a bajnokság a vízben dőljön el. Jogosan érezhetik azt a srácok, hogy egy érmet elvettek tőlük, hiszen minden jel arra mutatott, hogy egy nagyon jó dolog is kisülhetett volna számunkra a szezon végén – fogalmazott gyermekcsapatunk vezetőedzője. – Persze lehetett számítani a döntésre, jogosnak is tűnik, nem ért minket teljesen váratlanul, és próbáltam is a srácokat felkészíteni arra, hogy ez is benne van a pakliban. Ugyanakkor amint hivatalossá vált, hogy törlik a szezont, éreztem rajtuk a szomorúságot, őket ez jobban megérintette. Nagyon hiányzik nekik a víz, két hónap telt el a legutóbbi mérkőzésünk óta, és az utóbbi időben már folyamatosan arról érdeklődnek, mikor kezdhetjük már az edzéseket. Próbálom tartani bennük a lelket.”

S hogy mivel teltek az elmúlt hetek? Nos, online foglalkozásokkal és otthoni edzésekkel.

„A járványhelyzet beállta után mindenkinek elküldtük a szárazföldi edzésprogramot. Eleinte otthon egyedül végezték a gyakorlatokat a srácok, majd egy idő után Gábor Attila erőnléti edző kezdett napi szinten vezényelni online edzéseket, amiért nagyon hálásak vagyunk neki. Egy applikáció segítségével mindenki bejelentkezik és a saját kamerája előtt végzi a gyakorlatokat, mondanom sem kell, hogy ez nagy segítség számunkra. Emellett hetente három futóedzést is elvárunk a fiúktól. Én is napi szinten tartom a kapcsolatot velük, elméleti kérdésekkel is bombázom őket, így egy másfajta versenyhelyzet is kialakul köztük. Hetente van egy könnyedebb videós találkozónk is, amikor megbeszéljük, kivel mi történt, hogyan érzi magát” – tudtuk meg a fiatal szakembertől, aki tehát veretlen csapatot irányíthatott ebben a szezonban, első, trénerként eltöltött vasasos idényében.


Fotók: Vasas Attila

„Nagyon élveztem az egész évet, egy jó és nagyon egységes társaság kovácsolódott össze, igazából már a szezon elejére. Végig megvolt az összhang, nagyon lelkesek voltak a fiúk, ezért is nagyon sajnálom, hogy így ért véget a bajnokság. Viccesen azt mondtam a srácoknak, hogy csak mi mondhatjuk el magunkról, hogy megőriztük a veretlenségünket a 2019/20-as szezonban, igaz, ezért most nem jár aranyérem. Meg kell elégednünk ezzel a szép mérleggel.”

Nemrégiben egyébként hivatalossá vált, hogy a Vasas SC serdülőcsapatát Homonnai Dániel viheti majd tovább, azaz a játékosok többsége vele együtt megy fel egy korosztállyal, így a közös munka folytatódhat – reméljük, hasonló sikerekkel.

„Nagyon szerettem volna továbbra is a fiúkkal foglalkozni, hosszas tárgyalások után született végül erre irányuló támogató döntés. Nagyon örülök, hogy még legalább egy évig együtt dolgozunk, a 2005-ös születésű játékosok egy nagyon jó magot jelentenek majd, melléjük építjük majd be a 2004-eseket. Kérdés, mikor kezdhetjük majd a munkát, nagyon bízom benne, hogy legkésőbb június elején már igen, mert akkor megfelelő alapozással és felkészüléssel vághatunk neki a következő bajnokságnak” – mondta Homonnai Dániel.

S jöjjön néhány főszereplő, gyermekcsapatunk tagjai, akik tehát egy kurta-furcsa szezonban arattak maradandót (mindannyian tagjai a korosztályos válogatottnak).

Sudár Levente, csapatunk kapusa:

„Nagyon csalódott voltam, kicsit igazságtalannak is tartottam a döntést, de nem tudtunk vele mit kezdeni, el kell fogadnunk. Az egész szezon nagyon tetszett, több éve együtt játszunk, és nagyon összeálltunk, örülök, hogy vezettük a bajnokságot, és a Vasas gyerekkupáját is megnyertük. Legszívesebben a KSI elleni meccsre emlékszem, ott nagyon jól játszottunk. Minden nap van egy másfél órás szárazföldi edzésünk, és ott szerencsére elég sok lábfeladat is van, így edzésben tudom tartani magam, emellett biciklizni is el szoktam járni. Várom már, hogy újra el tudjunk kezdeni vízben edzeni.”

Szűcs Lajos, aki 61 gólt szerzett a bajnokságban, novemberben például 8-szor talált be a KSI ellen:

„Szomorú voltam, kicsit dühös is, de nem tudunk mit kezdeni a döntéssel. Kicsit furcsa volt eleinte az online világ, de lassan megszoktuk. Az iskola is viszonylag jól megy, több időm van tanulni is. Nagyon szívesen emlékszem az egész szezonra, az edzésmunka és a kitartás miatt voltunk eredményesek, úgy érzem. Az UVSE elleni esti meccs jut eszembe hirtelen, mint egy jó élmény, de a többi győzelem is sokat jelentett. Várom, hogy a következő bajnokságban az idősebbek ellen is megmutassuk, mit tudunk, de az biztos, hogy nehezebb lesz, még többet kell majd edzenünk.”


A Jeney László Kupán érem is járt a fiúknak

Tasi Dominik, csapatunk másik vezéregyénisége, aki 51 gólos volt a szezonban:

„Sajnos nem érintett túl váratlanul a bajnokság törlése, figyelve a híreket és az eseményeket, ez tűnt reálisnak. Sajnálom, mert úgy gondolom, nagyon jó eredményt tudtunk volna elérni. Nagyon jó, hogy naponta vannak szárazföldi edzéseink, de a vízi edzéseket semmi sem pótolja. Nem is vagyok topformában, de szoktam futni, a kertben „falazni”, lőni, igyekszem karban tartani magam. Évek óta együtt játszunk, összehangolódtunk, és remélem, hogy jövőre összejön az, ami most nem sikerült. Az UVSE és az első BVSC elleni meccs ugrik be, mint nagy élmény, de az egész szezont élveztem. Várjuk már a nyári edzőtáborokat. A válogatottól is kapunk egyébként edzésprogramot, az ottani edzők is próbálnak megdolgoztatni.”

Ragács Benedek, a csapat kapitánya:

„Az első nap, hétfőn eléggé elszomorodtam, de eldöntöttem, hogy csak aznap fogok töprengeni, mi miért történt, aztán viszont túlteszem magam rajta. Szóval már a következő szezon jár a fejemben. Idén már nagyon éreztük egymást a vízben, összekovácsolódtunk az évek során, kíváncsi leszek, hogy a 2004-esekkel együtt hogy szerepelünk majd. Az edzéseket jól bírom, és mivel a suliban nincs sok órám, tudok pluszmunkát is végezni a szárazföldi edzések előtt vagy után. Futni és biciklizni is eljárok. A Fradi elleni meccs ugrik be először, mert az volt az utolsó, de amúgy ott nem játszottunk valami jól. A KSI elleni bajnokin, a Margitszigeten viszont nagyon jól ment nekünk, nagyon könnyedén tudtunk nyerni, az volt a legemlékezetesebb meccsünk idén. Várom, hogy folytassuk az edzéseket.”

A Vasas SC gyermekcsapatának mérkőzései a felsőházban:

Legrand-Szentes–Vasas SC 10-13
CPVSE Debrecen–Vasas SC 8-18
Vasas SC–BVSC-Zugló 11-10
Vasas SC–Szolnoki Dózsa 16-5
KSI–Vasas SC 8-16
FTC-Telekom–Vasas SC 8-9
Vasas SC–UVSE I. 12-8
Vasas SC–Legrand-Szentes 15-6
Vasas SC–CPVSE Debrecen 25-13
BVSC-Zugló–Vasas SC 9-11


Hirdetések